Последни новини
Home / Законът / Прецедент: Шеф на съд стана зам.-председател на друг съд

Прецедент: Шеф на съд стана зам.-председател на друг съд

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет се отбеляза с пореден прецедент. С 16 „за”, 1 „против” и 4 „въздържали се” ВСС назначи председател на съд за зам.-председател на друг съд!

Абсурдната ротация е във Велико Търново. Конкретно – председателят на окръжния съд Мая Маркова стана зам.-председател на апелативния съд в града. При положение, че Маркова получи от същия този ВСС втори мандат начело на окръжния съд преди по-малко от година – през март 2015 г. Сега обаче постът е овакантен и за него тепъва ще се обявява конкурс.

Странното назначение в търновския апелативен съд стана по предложение на председателя му Янко Янев, който поиска Маркова за заместник. Гласуването бе предшествано от поредния показателен дебат във ВСС.

Въпросът за нелепостта на подобна ротация бе повдигнат от Юлия Ковачева и Соня Найденова от ВСС. С напомняне кога Маркова е била избрана за втори началнически мандат в окръжния съд.

Самият Янков пък стана председател на апелативния съд през май м.г. също не безпроблемно. Мнозинството го избра, след като отказа да разисква като „неприлични” решения, че като председател на районния съд в Дряново Янков е бил в конфликт на интереси заради назначаване в собствената му администрация на спътницата му в живота.

Днес пък разискванията протекоха така. Магдалена Лазарова обяви, че не вижда никакви пречки за ротацията. Още повече, че председателят на апелативния съд във Велико Търново срещал реални трудности с намирането на заместник – предложил поста на всички магистрати в апелативния съд, но те му отказали.

Соня Найденова се опита да напомни, че поставя принципен въпрос, но набързо бе прекъсната от главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска дебатите да се прекратят. „Ако имахме повече съдии като съдия Маркова нямаше да сме там, където сме!”, обяви Цацаров (може би визираше нерадостните оценки на Брюксел, включително за работата на прокуратурата). А Галя Георгиева обвини Найденова, че за четвърти път вземала думата и броят на изказванията й трябвало да се ограничи. Абсурд! – възмути се Галина Карагьозова. И добави: „Спомням си едно изключително пламенно изказване на госпожа Георгиева по друг повод, което няма да коментирам повече”, добави Карагьозова. Тук представляващият ВСС Димитър Узунов подкара нещата към гласуване. А Юлия Ковачева обобщи: „Три години и половина не можах да схвана кога един въпрос го обсъждаме и кога – не!”.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.