Последни новини
Home / Законът / Проектозаконът за съдебната власт: Кадровите решения – само с квалифицирано мнозинство

Проектозаконът за съдебната власт: Кадровите решения – само с квалифицирано мнозинство

Defakto.bg

Квалифицирано мнозинство за кадровите решения, зачертаване на гласуването „въздържал се”, ротация в председателстването на заседанията на Висшия съдебен съвет. Новостите разписва първият проект за промени в ЗСВ, публикуван на страницата на правосъдното министерство.

Настоящият ВСС сам ще се дели

Той урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии, както и прекият избор на кадровиците от всички магистрати, както предвидиха последните конституционни промени.

Но бие на очи липсата на правила как ще стане подялбата на действащия ВСС, след като с преходна разпоредба в основния закон депутатите решиха този ъстав да изкара мандата си до 2017 г. Преценката очевидно е оставена на самия ВСС.

Има и друго любопитно. При изработването на проекта е проведена дискусия дали да се промени статут на съветът от постоянно действащ в заседаващ на сесии, както беше преди. Надделяло е становището да се запази постоянно действащият ВСС.

Как ще кадруват съдиите и прокурорите?

Както е по Конституция, занапред съдийската колегия във ВСС ще е от 14 членове, прокурорската – от 11. За първата депутатите и съдиите избират по 6 членове (в парламента с мнозинство от 2/3), председателите на двата върховни съда ВКС и ВАС влизат в нея по право. За прокурорската колегия парламентарните избраници са 5 (със същото квалифицирано мнозинство), прокурорите излъчат четирима, следователите – един. Член по право е главният прокурор. Двете колегии поотделно назначават, освобождават и наказват съдиите, прокурорите и следвателите. Заедно избират и освобождават „тримата големи”, решават бюджетните въпроси, управляват имуществото на третата власт.

Кадровите решения ще се вземат с квалифицирано мнозинство, предвижда проектът. За съдийската то е от минимум 9 гласа, за прокурорската – минимум 7 гласа. Останалите решения се вземат с мнозинство повече от половината от присъстващите.

Цифрово изражение придобива и друго важно правило- изборен член на ВСС се освобождава от длъжност от пленума с поне 17 гласа „за”. Това би трябвало да сложи край на странната аритметика, възприета от този ВСС, който освободи члена си Камен Ситнилски с 16 „за” и обяви гласовете за достатъчни.

За първи път също в закона се записва, че гласуване „въздържал се” не се допуска.

Председателството

Има нови правила за председателстването не само на двете колегии, но и на пленума на ВСС. Запазва се постановката, че пленумът се председателства от министъра на правосъдието. Няма ли го него обаче начело застават председателят на ВКС, председателят на ВАС, главният прокурор ИЛИ представляващият съвета. Досега при отсъствие на министъра заседанията се ръководеха от представляващия, а ако и той липсваше – от най-старшия член. Тримата големи бяха изключени от тази дейност. Сега са включени.

При съдийската колегия е предвидено да се председателства от

шефа на ВКС, а при негово отсъствие –от този на ВАС или от най-старшия присъстващ член. Прокурорската колегия се председателства от главния прокурор, а при негово отсъствие –от най-старшия присъстващ член.

Изключването му от възможността за председателстване бе повдигнато като проблем първо от председателя на ВАС Георги Колев.

Комисии от магистрати

Към пленума на ВСС ще има постоянни комисии по бюджет и финанси, както и по управление на имотите на третата власт, в която ще влизат членове на съвета – поравно съдии и прокурори.

Към двете колегии обаче ще има отделни комисии по атестирането и конкурсите. А в тях, освен членове на съответната колегия ще влизат и действащи магистрати – съответно съдии или прокурори с мандат от 1 г. без право на повторен. Сред тях не може да има административни ръководители. Тези членове ще се избират на общи събрания на съдилищата и прокуратурите, изискването е избраниците да имат ранг съдия във ВКС или във ВАС – за съдиите, както и прокурор от ВКП или ВАП, или следовател от НСлС – за другата колегия.

Пряк избор с бюлетини

Занапред съдебната власт ще избира представителите си на приципа един магистрат-един глас. Но проектът предвижда това отново да става на общо събрание и да се гласува с бюлетини. В преходните разпоредби наистина е записано, че вотът може да е и дистанционен, по електронен път, ако до следващите избори ВСС внедри система, гарантираща „тайната на гласуването и свободното волеизявление”.

Абсолютна новост е, че изборните резултати занапред ще могат да се обжалват. Това ще става пред смесен петчленен състав от трима съдии от ВКС и двама от ВАС, избирани чрез жребий. Жалбите ще се разглеждат в открито заседание. Пред същия семен състав може да се оспорва и недопускането на издигнати от магистратите кандидати за ВСС до вота.

Проектът ще бъде обсъждан в понеделник от Съвета за съдебната реформа.

Пълният текст можете да прочетете тук. Както и доклада на работната група по ЗСВ.

В закона ще има и други промени, но този проект още не е готов.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.