Последни новини
Home / Законът / „Човекът на Бойко“ остана верен на Яне

„Човекът на Бойко“ остана верен на Яне

Defakto.bg

Представляващият ВСС Димитър Узунов, известен като „човекът на Бойко“ от скандала „Двете каки“, днес остана верен на патрона си Яне Янев. Узунов единствен от съдебния съвет гласува „против“ декларация, осъждаща като недопустими нападките на партията РЗС към съда изобщо и към съдиите, осъдили лидера Янев за клевета, в частност.

Узунов стана член на ВСС от парламентарната квота, където влезе по предложение на „Ред, законност и справедливост“.

Миналата седмица премиерският съветник Янев за втори път окончателно бе осъден за оклеветяване на Румен Овчаров. Решението е на бившия председател на Съюза на съдиите Таня Маринова.

Последва бурна реакция от РЗС, публикувана в медиите, в която се говореше включително, че енергийната мафия си има съд, Съюзът на съдиите е нейна бухалка, а правосъдието стигнало дъното.

Членове на ВСС подготвяха реакция още миналия четвъртък, но дебатът бе осуетен заради липса на кворум. Днес декларацията представиха Калин Калпакчиев и Соня Найденова. А Димитър Узунов попита дали не се прибързвало с нея, защото някои твърдения можели и да се окажат верни. Опита се да посочи, че мотивите на еното решение срещу Янев не били подписани и моментално бе опроверган от съдии в съвета. На финала остана единствения „против“. Шефът на етичната комисия Ясен Тодоров пък гласува „въздържал се“. Останалите 15 от ВСС бяха „за“.

В гласуваната декларация се казва:

„Изявленията на РЗС и на нейния председател г-н Яне Янев неоснователно и безотговорно накърняват професионалното достойнство на съдиите и тяхното добро име. Не приемаме да се отправят манипулативни внушения за дейността на магистратите и на съдебните органи. Работата на съдиите е публична и се извършва пред очите на обществото, което е една от гаранциите за добросъвестна оценка на работата им от непредубедените граждани.

Противопоставяме се на всеки оит за публично обругаване на българските съдии, прокурори и следователи, съдебни институции и съсловни организации, защото така пряко се засяга и уврежда авторитетът и независимостта на правосъдието“.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.