Последни новини
Home / Коментари / Във ВСС – без дилеми. Щастливци?

Във ВСС – без дилеми. Щастливци?

Defakto.bg

Мнозинството във Висшия съдебен съвет очевидно няма дилеми за себе си. И светът да се срутва, кадровиците са твърди: ние сме в бяло, да му мислят „лошите”! Справка – последното заседание на ВСС и категоричният му отказ пак да отвори темата „Двете каки”.

Лошите отдавна са в изобилие. Лош е бившият правосъден министър Христо Иванов (обичаен заподозрян за правосъдните неволи ), лош е председателят на ВКС Лозан Панов (само конфузи с неговите политически речи и разни есемеси), лоши са малцината „революционери” в самия ВСС (досадно инатливи с искания и въпроси). Лоши са и някои медии, превърнали достойния съвет в „изтривалка” за всички проблеми (цитатът е пресен, от вчера).

Търсенето на прашинките в чуждите очи доскоро вършеше работа за спестяването на гредите в своите.

И Борисов схвана, кадровиците – не

Но ситуацията се промени. Само във ВСС ли не го разбраха?

Промени се, защото: последният доклад на Брюксел бе убийствено конкретен в посочването на „болните” теми (за съвета – бягането от отговори за „опраскването” на правосъдието с активното съдействие на изявени кадровици плюс главен прокурор; замитането на генезиса на проблемите в Софийския градски съд; безмотивни откази на назначения и дисциплинарни дела и т.н.). Промени се, защото: председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер тръгна да дава ясни сигнали, че за разлика от съседна Румъния у нас битката с високата корупция и престъпност е привидна, сиреч липсваща. И този път може да не ни се размине само с критични доклади. Промени се, най-сетне, защото премиерът Борисов (от когото зависи всичко в държавата!) схвана намеците. И „европейски” тръгна да обръща палачинката – в паническа битка за собственото оцеляване. Но напъните са налице и са говорящи, лавината тръгна. Политически игнорирането на Пеевски засега минава през спиране на обществени поръчки (дали е законно, е отделен въпрос). Резонансно обаче даже медиите на Пеевски тръгнаха да се обиждат на него.

И доколкото въпросният депутат от ДПС е фасада на статуквото, там нещо се размърдва. Логично (за най-новата ни история) е размърдването да приключи със смяна на фасадата. Но по пътя ще паднат жертви.

Без полезен ход

Мнозинството в съдебния съвет е част от тази игра и има поводи да се тревожи. Вместо това демонстрира непукизъм. Странно?

Не, обяснимо. Мнозинството във ВСС няма полезен ход. На масата му е скандалът „Двете каки”, по който как точно да демонстрира „очистване”, без да очерни себе си? Да не забравяме – емблематичните разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова назовават задкулисието в Темида с имена. А сред тях са включително и тези на изявени кадровици – представляващия Димитър Узунов, шефовете на важни комисии Ясен Тодоров и Милка Итова излизат посредници в приемането, предаването и осъществяването на желанията на Началника и за опраскването, и за помилването. Вътре (в смисъл в записите) са и двама от тримата големи – шефът на ВАС Георги Колев и главният прокурор, членове по право на съдебния съвет. За това и проверката на скандала бе симулация, логично приключила през януари със заключението: нарушители няма! Е как сега отново да отворят темата и кого да проверяват – себе си ли?! Ще откажат, разбира се, и ще участват в гласуването на отказа, та да няма изненади.

Да, но този път номерът може и да не мине. Европа иска отговори и Борисов (който също е вътре в записите) вероятно ще се опита да ги даде, с минимални поражения за себе си. Виновни от другите власти са добре дошли.

По Ленин

Расналите преди „демокрацията” помним описанието на революционната ситуация по Ленин – низините повече не искат, а върховете повече не могат.

Аналогията – мнозинството във ВСС изглежда трудно пак ще замете емблематичния скандал. И вероятно го разбира. Кадровиците само изглеждат щастливци, а всъщност плюят в пазвата да им се размине.

Навремето Ясен Тодоров беше изчислил, че всеки нечетен на брой състав на ВСС (както настоящия) си отива предсрочно. Дали въпреки уверенията, че смени не се задават, няма да излезе лош пророк?

About Елена Енчева

Проверете също

Обективно за случая „Нексо“, КТБ и дизеловия двигател по пътя към целта

  Петър Обретенов Трябва да се признае, че България се оказа тясна за амбициите на …

За фиксацията на Иван Гешев върху адв. Ина Лулчева и онемелия Висш адвокатски съвет

Миналата седмица в правна комисия, гл прокурор Иван Гешев,  докато  „громеше“ законопроекта  за независимото разследване …

Един коментар

  1. Обретенов

    Н,ай -големият проблем на съдебната власт е самият ВСС. Това добре трябва да се разбере от юридическата общност и от обществото. Не въпрос за персоналния състав на сегашния ВСС, а за начина на неговото избиране и за предоставените му правомощия. Според приетата от ВНС конституция той е само кадрови орган. След 25 години той е висш ръководен / управленски /орган на съдебната влас,с право да издава до подзаконови нормативни актове и да управлява имуществото на съсдебната власт /което изобщо не се вписва в концепцията заложена в приетата от ВНС конституция /. Цялото това развитие към “ преяждане с власт“ стана възможно не с промяна на основния текст в Конституцията – чл. 129, ал.1, а чрез добавяне на допълнителни правомощия на неподходящо от систематична гледна точка място в КРБ / чл.130, ал.6 и 7/ и в ЗСВ, подкрепени от многобройни, често противоречиви решения на КС. Проследяването и конституционосъобразността на това развитие е въпрос, който заслужава специално внимание и изисква обстоен анализ. Тук само искам да обърна внимание, че концентрирането на цялата власт в съдебната система в ръцете на ВСС доведе до по – големи съмнения в независимостта на съдебната власт. Нещо е сбъркано в концепцията заложена в това развитие и то има отношение към принципа за разделение на властите. Пропуска се, че фокусът е независимост на съдията, било той районен или върховен, а не създаването на орган със самостоятелни властови амбиции и със самочуствието да бъде началство на съдиите. Съдията е стожерът на съдебната власт, а не ВСС, който е само помощен орган. Сиптоматично е, че именно съдиите се разбунтуваха срещу формулировката в чл.16 ЗСВ, че ВСС осъществява управление върху дейността на съдебната власт. С определение от 01.12.2014г. по адм.д. № 9188/ 2014г. ВАС отнесе въпроса до КС. Това, че КС с решение № 3/ 07.07.2015г. по КД 13/ 2014г. отхвърли искането на ВАС за обявяване на противоконституционност на този текст / чл.16 ЗСВ /, в очевидно противоречие с предходно свое решение – № 10/ 15.11.2011г. по КД № 6/2011г. е проблем, който също трябва да бъде поставен пред обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.