Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов: Делата срещу властта стоят на трупчета, ползват ги за рекет  

Следователят Бойко Атанасов: Делата срещу властта стоят на трупчета, ползват ги за рекет  

Defakto.bg

След критиките на Брюксел за системен проблем в българското разследване и  липсата на дела за корупция по високите етажи на властта,  след съдиите и адвокатите, които казаха „Стига вече толкова!”,  следователят от Столичното следствие  Бойко Атанасов е първият човек от държавното обвинение, който събра кураж и пред сайта Биволъ простичко обяснява защо „Царят е гол”!

„ Искам да се случи сериозна съдебна реформа, за да има и истинска държава, и децата ни да не заминават зад граница. Не съм почитател на тихия  ропот – той  налива вода в мелницата на статуквото. От какво да  ме е страх? Няма по-страшно от това да живееш като подлец!“   Така пред De Facto Legal Бойко Атанасов обясни мотивите си да извади на показ пазени като държавна тайна нелицеприятни истини за разследването на престъпления по високите етажи.

Технологията на “прокуратурата-бухалка” е лично контролирана от Сотир Цацаров чрез специална “шпицкоманда” от 5-6 следователи в Софийското следствие, разказва Атанасов. При тях отиват всички важни дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта. Делата се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск. Последният пример е около съдебната реформа.  Има и дело срещу Бойко Борисов заведено още докато е бил кмет, което е било възобновено, за да се “опраска” реформата, казва следователят.

.       Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а според  нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват “опрасквани” – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване”.

Бойко Атанасов обжалва  пред ВСС разделението на сектори на следователите в Следствения отдел, защото така се  нарушава закона. На въпроса “Защо?”,  отговаря:  „Защото е незаконно. Всеки акт, който се извършва от разследващите, когато е нарушен принципът за случайното разпределение на делата, утре в съда може всичко да падне. И цялата тази сламена колиба, която се гради на някакви измислени правила е една „една каша, един хаос, добре организиран, стратегически погледнато от тези, които го консумират, за да може да ги ползва”.

Следователят подробно разказва до какво води схемата.

” Всички дела, които попадат в ресурса за разследване на Следствения отдел попадат само между тези пет-шест човека….. Това е т.нар. отдел, създаден от Петьо Петров, популярен като Еврото. Той работеше заедно с неговия брат, по това време командирован, доколкото ми е известно, сега е титуляр в Софийска градска прокуратура и си работят заедно.

А какво попада в този отдел? Обикновено това са делата, които се образуват са срещу неизвестен извършител. Има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него. По времето докато е бил кмет, може би. Това са тайни, които се използват когато наближи момента да се случат важните събития около съдебната реформа. В този момент се възобновяват тези дела. И се започва да се работи. Когато адресатите, неизвестните извършители, в кавички, разберат, че биват разследвани, променят политическите си възгледи, за да не се случи съдебната реформа, делата биват спирани.

Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата.  То не е само в следствения отдел, който е и в този сектор, а то е в прокуратурата.  Както на всички е известно, прокуратурата е йерархична структура и тя се ръководи от главния прокурор. Всичките тези дела пряко се отчитат само и единствено на него. Защо? Защото не трябва да се решават делата съгласно вътрешното убеждение, а съгласно заповедите и инструкциите, които се дават по глава 6 от Закона за съдебната власт. Това е най-страшното. В противен случай всичките тези хора, които работят по тези дела, а това са преимуществено прокурори, командировани от Районна прокуратура, тях ги чака връщане в Районна прокуратура и намаление на заплатата. Дисциплинарно производство, което е нещо вече обичайно в структурата. И затрупване с доклади, с преписки за изпотяване, говоря за дела от по няколко стотин тома, които трябва да се решат мигновено, а времето не позволява. Извинявам се ако съм малко по-обстоятелствен, но това са важни неща, които са свързани с работата на структурата”.

На този етап няма проверка за разкритията на  следователя, заявиха пред De Facto Legal от ВКП. 

Следва нова част от интервюто на Атанасов, обяви сайтът Биволъ.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.