Последни новини
Home / Законът /  Цацаров активира  ВСС срещу следовател, нарекъл прокуратурата „шпицкоманда”

 Цацаров активира  ВСС срещу следовател, нарекъл прокуратурата „шпицкоманда”

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал  Висшия съдебен съвет  да направи  проверка на твърденията на следователя Бойко Атанасов от Столична следствена, че прокуратурата като една   „шпицкоманда“ наблюдава делата срещу представители по високите етажи на властта в Столична следствена служба.   Това е станало в петък с писмо до съвета, от който Цацаров очаква ревизия на казаното от Атанасов в интервю пред сайта „Бивол“, съобщиха от прокуратурата.

Технологията  на „прокуратурата-бухалка” е лично контролирана от Сотир Цацаров чрез специална “шпицкоманда” от 5-6 следователи в Софийското следствие, казва Атанасов в интервюто си. „ При тях отиват всички важни дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта. Делата се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск. Последният пример е около съдебната реформа.  Има и дело срещу Бойко Борисов заведено още докато е бил кмет, което е било възобновено, за да се “опраска” реформата”, твърди  Бойко Атанасов. .

Прокуратурата набляга на сочената от  Бойко Атанасов неравномерна натовареност на следователите, както и за това, „че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията на главния прокурор, е „нещо вече обичайно в структурата“.

„Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а според  нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват “опрасквани” – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване”, твърди е следователят.

Излагат се и твърдения, че „има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него…Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случват важните събития около съдебната реформа.  Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата“, става ясно от прессъобщението по темата.


Следователят Бойко Атанасов:Делата срещу властта стоят на трупчета, ползват ги за рекет

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.