Последни новини
Home / Законът /  Цацаров активира  ВСС срещу следовател, нарекъл прокуратурата „шпицкоманда”

 Цацаров активира  ВСС срещу следовател, нарекъл прокуратурата „шпицкоманда”

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал  Висшия съдебен съвет  да направи  проверка на твърденията на следователя Бойко Атанасов от Столична следствена, че прокуратурата като една   „шпицкоманда“ наблюдава делата срещу представители по високите етажи на властта в Столична следствена служба.   Това е станало в петък с писмо до съвета, от който Цацаров очаква ревизия на казаното от Атанасов в интервю пред сайта „Бивол“, съобщиха от прокуратурата.

Технологията  на „прокуратурата-бухалка” е лично контролирана от Сотир Цацаров чрез специална “шпицкоманда” от 5-6 следователи в Софийското следствие, казва Атанасов в интервюто си. „ При тях отиват всички важни дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта. Делата се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск. Последният пример е около съдебната реформа.  Има и дело срещу Бойко Борисов заведено още докато е бил кмет, което е било възобновено, за да се “опраска” реформата”, твърди  Бойко Атанасов. .

Прокуратурата набляга на сочената от  Бойко Атанасов неравномерна натовареност на следователите, както и за това, „че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията на главния прокурор, е „нещо вече обичайно в структурата“.

„Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а според  нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват “опрасквани” – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване”, твърди е следователят.

Излагат се и твърдения, че „има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него…Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случват важните събития около съдебната реформа.  Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата“, става ясно от прессъобщението по темата.


Следователят Бойко Атанасов:Делата срещу властта стоят на трупчета, ползват ги за рекет

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.