Последни новини
Home / Законът / Депутатите ще прочетат доклада за източването на КТБ

Депутатите ще прочетат доклада за източването на КТБ

Defakto.bg

Докладът за източването на КТБ, изготвен от американската компания „Аликс Партнърс“ ще бъде депозиран в секретното деловодство на парламента, където всеки депутат може да се запознае с него. Това обяви в интервю за „Панорама“ от Брюксел Бойко Борисов.

„Да не пропусна да кажа, защото бях поел ангажимент и бях възложил на финансовия министър Горанов да изиска от американската компания за разследване на източването на КТБ, тъй като той е секретен. Ние поискахме да се разсекрети. В телефонен разговор те са казали, че в понеделник ще ни изпратят писмо, в което, като начало, ще можем целия доклад, без съкращения, да го дадем в секретната секция на Парламента, където 240 депутати да могат да се запознаят с него. Паралелно с това, полагаме усилия да можем да го качим на сайта на финансовото министерство. Към този момент за това нямаме съгласие, но аз мисля, че при този разнороден парламент, вкараме ли го там, всеки ще може да го прочете“, каза Борисов.

В края на седмицата Делян Пеевски и Йордан Цонев пък внесоха проект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, предвиждащи занапред подобни доклади да бъдат публикувани от синдиците на фалирали банки веднага след получаването им. От разследването на „Аликс партнърс“ се очаква да проследи движението на финансовите потоци в КТБ, а оттам и да даде отговор на основния въпрос защо банката фалира и кой е отговорен за това. Същият въпрос стои и пред прокурорското разследване у нас, но дотук обвинение за присвояване на средства от КТБ са повдигнати само на Цветан Василев.

Пред „Панорама“ Борисов направи и амбициозната заявка до 6 месеца да догоним Румъния в съдебната реформа и борбата с корупцията – нещо, което все не успяваме да направим за години. Сега обаче от председателството на ЕК били убедени, че България ще се справи. „За това той толкова уверено, председателят на ЕК каза, че в рамките на неговия мандат, сиреч в рамките на две години още ще бъде свален мониторинговия механизъм за България и за Румъния“, заяви Борисов. Миналата седмица Юнкер демонстрира подобна увереност за Румъния.

Борисов увери и че не възнамерява да се кандидатира за президент и да предизвиква предсрочни парламентарни избори.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.