Последни новини
Home / Законът / Бойко Атанасов: Два пъти предлагах да се повдигне обвинение на депутат от ДПС, направиха го областен управител

Бойко Атанасов: Два пъти предлагах да се повдигне обвинение на депутат от ДПС, направиха го областен управител

Defakto.bg

Следователят Бойко Атанасов, който миналата седмица разкри, че в прокуратурата има шпицкоманда за притисканe на политици и хора от висшия ешелон на властта, днес продължи с конкретни примери. Той говори пред Нова телевизия.

„Има такава група, тя е на пряко подчинение на главния прокурор и бе създадена в момента, в който Петьо Петров (известен и като Пепи Еврото – б.р.) стана шеф на столичното следствие. Участвал съм в такава шпицкоманда, бил съм ръководител на специализирания първи сектор”, каза Атанасов. Той самият е работил по дело срещу бившия депутат от ДПС Емил Иванов, станал областен управител на София-областq за длъжностно престъпление. „Два пъти отправих предложение за повдигане на обвинение и стартиране на процедурата за отнемане на имунитета пред главния прокурор, имаше достатъчно доказателства. Последицата бе, че аз бях отстранен от делото, а Иванов стана областен управител”, разкри Атанасов.

Като пример за поръчковост посочи вземането на прицел на бившия правосъден министър Христо Иванов заради „случващото се около съдебната реформа”. В прокуратурата бе образувано дело за обществената поръчка за климатиците в Министерството на правосъдието срещу неизвестен извършител. „Става въпрос за сигнали, които се появяват поръчково в едни медии, а прокуратурата после се самосезира по тях”, разясни схемата следователят.

Срещу неизвестен извършител е водено и делото за Авиоотряда, макар всички да знаят, че то е било срещу Бойко Борисов. Целта е да има „зависими, страхувани политици”, обобщи Атанасов.

Самото извършване на следствени действия от структура, която я няма в закона, е незаконно и води до тяхната нищожност, категоричен бе следователят.

„Твърдя, че разследвания на дела, които са свързани с престъпления по високите етажи на властта, се извършват от органи, които са различни от законовите. Делата трябва да се разпределят в органи на съдебната власт и то на случаен принцип. В момента обаче те се разпределят в сектори – такива органи не съществуват”, каза Атанасов.

Така например делото срещу Владимира Янева за „Червеите” е водено не от Софийска градска прокуратура, а от военни следователи, командировани от Цацаров, и от прокурори от районната прокуратурата. Т.е. водено е от покрива на СГП, но не от нея, подчерта следователят.

Атанасов категорично отрече разкритията, които прави, да са неговото отмъщение срещу неизбирането му на ръководни постове. „Проговарям от 2004 г., не съм спирал да говоря за управлението на прокуратурата и администрирането на делата за корупция, но прокуратурата не разследва себе си. В СГП и нагоре всичко се замазва. Не съм участвал в преговори за постове срещу определени гаранции, въпреки че такива са ми били предлагани”, напомни Атанасов.

И отправи призив към магистратите: „Обръщам се към всички колеги да разчупят оковите, защото е крайно време. Ако продължават по този начин да се страхуват, системата няма да се промени“.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВСС да провери твърденията на Бойко Атанасов. Днес етичната комисия на съдебния съвет е започнала проверка, ще изслуша следователя на 7 март. Ще бъдат поискани и становищата на Сотир Цацаров и на градския прокурор на София Христо Динев.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.