Последни новини
Home / Коментари / Цветанов ще съди Станишев, след като истината за подслушването бе погребана

Цветанов ще съди Станишев, след като истината за подслушването бе погребана

Defakto.bg
Лилия Христовска
Лилия Христовска

  Заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отправи недвусмислена закана към лидера на ПЕС Сергей Станишев, че ще го съди за набедяване. Поводът е огласеният  от  соцлидера през 2013 г. анононимен сигнал за нерагламентирарано подслушване  от МВР, в който главен герой бе Цветанов като вътрешен министър.  Според сигнала,  получен в пощата на Станишев специална група в МВР бе извършвала подслушвания, без съдебно разрешение, като е използвана  технология за дистанционно следене,  чрез техника в т.нар. кетчъри.  На  28 март 2013 г. лидерът на БСП ( тогава)  обяви, че ще отнесе  материалите по компетентност в прокуратурата.  По онова време  Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ, също заяви, че Цветан Цветанов е нареждал всичките му колеги от правителството да бъдат подслушвани и следени. Но право е на Цветанов да се  вълнува единствено от Станишев.
         ” Истината трябва да излезе“, категоричен е сега бившият вътрешен министър. Той  има всички основания да претендира за невиновност,   след като в края на януари т.г. Софийски градски съд прекрати шумното дело за подслушаване срещу него, макар и  заради промени в закона.

Цветанов не разкри  механизмите за търсене на отговорност от Станишев, но даде да се разбере, че няма да съди прокуратурата. Самият Цветанов  не би могъл да води  частно наказателно дело, защото обявеното от него „набедяване” е  престъпление от общ характер и по закон само държавното обвинение повдига обвинения.   Възможно е бившият МВР-шеф да  пласира жалба пред гражданския съд,  където по правило се искат пари за претърпени болки и страдания. Той решава,  всеки има право да защитава своите права и интереси.   Пък и у нас това  правило се прилага особено усърдно за фаворитите във  властта.

Но все пак не е зле г-н Цветанов добре да обмисли намеренията си,

за да не се охарчи в полза на  соцлидера.

И  децата биха се досетили,  че набедяване ще е налице,   ако Станишев бе  отишъл в прокуратурата  с лично твърдение,  че  Цветанов е извършил престъпление. В  случая той обяви, че отнася сигнала в държавното обвинение,  за да  бъде проверено дали ужасяващите данни за „нерегламентирано и противозаконно подслушване на политици, бизнесмени, магистрати, общественици”,  са истина.

Да се забрани  това би   означавало гражданите да спрат да пускат жалби и сигнали,  за да не бъдат набедени в набедяване, ако компетентните органи не си свършат работата!  А това често се случва.

 Инак истината за подслушването наистина не е излязла.  

В подадения от Станишев сигнал се твърдеше, че Цветанов директно е спускал поръченията за незаконно подслушване към СДОТО, без да има законно одобрени разрешения за използване на СРС-та, а служителите на дирекцията използвали специално пригоден сив ван „Войеджър“, като за всяка задача се променял номерът му. Според информацията в сигнала под контрол са били  били Георги Първанов,  президентът Росен Плевнелиев (при създаването на служебния кабинет), лидерите на ДСБ Иван Костов и на „Атака“ Волен Сидеров,  Ахмед Доган и Сергей Станишев,  бившият финансов министър Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева (при посещенията й в България), съдия  Нели Куцкова, бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов и Цветелина Бориславова

Факт е , че след щателна проверка   прокуратурата образува

дело, което бе без прецедент

  в най-новата ни история.

През 2013 г. не друг , а самият главен прокурор Сотир Цацаров потвърди, че  резултатите от прокурорската проверка потвърждават две трети от сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване. Както и че има  „фрапиращите нарушения“ при подслушването в МВР. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че  работата на дирекцията е в „страната на сенките”, а Цацаров заяви, че не допуска служителите на СДОТО да са действали на своя глава. Впоследствие  бяха повдигнати  обвинения на Цветанов и четирима от подчинените му  Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров, както и началникът на отдел Радко Димитров, задето не са  осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация в ръководената от тях служба, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са  осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС.  Цветанов пък бе обвинен, че в качеството си на вътрешен министър съзнателно е допуснал тримата директори да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства. Бездействието му е създало условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Именно главният прокурор насочи вниманието към Цветанов, като обясни,че  законът задължава не друг, а именно ръководителя на МВР да осъществява контрол над подслушването. Пак той оповести, че са  били подслушвани   875 телефонни номера, разкрити при прокурорската проверка в  работните тефтери на операторите на мобилни станции в СДОТО, без за тях да е имало разрешение на съда.

Някои проверяващи откровенно се забавляваха с пъргавината на  разследвания  Радко Димитров, получил прозвището „ Отверката”), който празнувал рожденният си ден, но спешно напуснал празненството си, като  узнал, че Станишев е отнесъл сигнала на Цацаров. И заедно със изтрил записи от СРС-та, направени с оборудвания за мобилно подслушване и следене автомобил на службата. Според разясненията на  прокуратурата, Димитров първо използвал отверка да отвори мобилната техника на автомобила, но след като не намерил харддиск, се обадил късно вечерта на фирмата – производител на техниката, поискал парола за достъп и така успял да влезе в системата и да изтрие цялата налична информация.

От прокуратурата научихме,  че въпросната техника, монтирана в „Крайслер“-а, може да подслушва едновременно от 4 до 64 мобилни телефона, а обсегът й на действие е от 150 до 500 м  Пак от прокуратута чухме, че  „ кетчърът се е навъртал дори около дома на Бойко Борисов”. Български и чужди експерти, трябваше да  възстановят изтритите от мобилната техника записи,за да се разбере подслушвани ли са визираните в сигнала на Станишев политици, бизнесмени, българският еврокомисар. И т.н.и т.н.

. По ирония на съдбата и в уверение на това,  че лявата ръка не знае какво прави дясната,  докато течеше секретното дело в съда,  „левият” парламент прие поправка  в Наказателния кодекс,  която свали  наказателната отговорност от подсъдимите  като  обяви, че  безконтролното подслушване, в което те бяха обвинени, е престъпление само във военно време.
„Дяволът е в детайлите“, заключи Цацаров, когато прокуратурата оттегли обвинението си срещу Цветанов и сие заради законовата промяна.

Макар по-сетне да се разбра, че прокуратурата не е подхождала еднакво към заварените от променните дела. В едни случаи ги е прекратявала, но в други е променяла обвиненията, така че делата да продължат.  Е, мега делото за незаконното слухтене,  не бе сред продължените, но пък Цветанов няма да съди прокуратурата, а Станишев, който си бе свършил работата.

Когато главният прокурор Цацаров разкри,  че незаконно са били подслушвани 875 лица, добави,  че  прокуратурата тепърва ще идентифицира собствениците им.

Продължение обаче не последва.  Така и не разбрахме защо са били подслушвани те и за какво е използвана инфорамцията. Както коментираха сериозни медии, собствениците  може да са били изнудвани, а може „това да се е отразило на политическия живот, икономиката, съдебните назначения или решаването на делата”. Няма гаранция, че след такива тежки обвинения за безразборно газене на закона,  подслушването е станало ювелирно.

             От шумния процес остана само многото  шум за нищо.   

Докато течеше делото, Цветанов не пестеше критики към прокуратурата за зависимости.  Сега, в  събота, 27 феврурари т.г.  заяви, че  казаното тогава вече е невалидно. Има защо.

Делата срещу него бяха образувани, когато ГЕРБ слезе от властта, и прекратени, когато се върна в нея. Съвпадения!

 

Още за съдебните страсти, обзели бившия вътрешен министър Спасен от дело за клевета, Цветанов дебне Кънев за клеветник

About De Fakto

Проверете също

Преди 3 г. адв. Теодор Георгиев: В обвинението за косвен умисъл при катастрофата, отнела живота Милен Цветков, има логика

На 25 април 2020 г. Де Факто публикува статия на адв. Теодор Герогиев, в която …

Ако президентът не наложи вето на промените за следствието, те ще отпаднат в Конституционния съд

Петър Обретенов* Къде е мястото на следствието – на пръв поглед въпросът е безсмислен – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.