Последни новини
Home / Законът / Цветан Василев: Усмивката на Доган замръзна пред бизнеса на Пеевски

Цветан Василев: Усмивката на Доган замръзна пред бизнеса на Пеевски

Defakto.bg

Като показах на Доган справка за бизнес начинанията на Пеевски, усмивката му замръзна – това обяви собственикът на фалиралата КТБ Цветан Василев от Белград в интервю за телевизия BIT.

Преди да напусне България през 2014 г., когато банката не беше затворена и още нямаше разследване на прокуратурата, Василев е имал среща с почетния председател на ДПС. Там му е показал справка за неговия „финансов гуру”, по думите на банкера.

По време на интервюто пред Сашо Диков Василев показа списък на немски със заглавие “Спешни задачи”. В него Пеевски е изброил изискванията си, за да няма КТБ проблеми. Според списъка Пеевски е имал претенции за дялове във фирмите “Булгарбатак”, “Техно експорт строй”, “Пътстрой холдинг”, “Трансстрой”, БТК, “Дунарит”, “НУРТС, “Петрол” и други.

“Този списък дойде от Пеевски, донесе го адвокатът му Александър Ангелов. Това си е чист рекет”, обяви Василев.

“На Доган му показах списък с бизнес начинанията на неговия бизнес гуру и му замръзна усмивката. Но тогава съдбата на банката вече е била решена. Логиката на атаката срещу мен бе, че съм правел пари с подкрепата на ДПС, а не съм се отчитал. Показах конкретните печалби на Пеевски с моя помощ”, каза още банкерът.

Заяви също, че при затварянето на банката Делян Пеевски е имал кредити за 150 млн лв. В списъка, пуснат от синдиците, такива кредити нямаше.

Василев се е срещнал и с Бойко Борисов като опозиционен лидер преди да фалира КТБ. От това обаче нищо не е последвало. Затова пък би интерес начинът, по който Василев стигнал до Банкя.

“Стигнах до Банкя страшно сложно, по искане на Бойко Борисов. Сменях няколко пъти автомобила. Не знам дали е знаел какво е било моето положение, но може и той да е бил в сходна ситуация. Говорихме какво може да се случи, ако се срути банката. Трябваше да информира прокуратурата, а вместо това замина за Америка и не помогна”, обясни Василев.

Василев каза още, че е имало подготвено покушение срещу него.

Бе категоричен: Сотир Цацаров е бил избран за главен прокурор с консенсус между ГЕРБ и ДПС. “Прокуратурата се държи като Светата инквизиция, в крещяща колизия с изискванията на европейското право, което спазва презумпцията за невинност“, обвини банкерът, задочно обвинен в присвояването на 206 млн.лв.
На 24 февруари той е призован за изслушване по делото за екстрадицията му пред първоинстанционния съд в Белград. Веднъж вече този съд постанови неговото връщане в България, но решението бе отменено от втората инстанция заради нарушения. Последната дума за екстрадициите има правосъдният министър на Сърбия.

Връщането ми е възможно по два начина – или след окончателното решение на институциите в Сърбия или ако сам реша, заяви Цветан Василев. Доброволното му съгласие би сложило край на съдебната процедура. За това обаче трябва да получи гаранции за живота на семейството си и за справедлив съдебен процес, които към момента нямал.

About De Fakto

Проверете също

Намаляват броя на командированите магистрати и срока на стажа в европейските институции

Официално Галина Захарова е единствен  кандидат за шеф на ВКС, обяви Боян Магдалинчев в края …

Янаки Стоилов: Решението на КС за гражданството на К.Петков, няма да засегне актовете на служебното правителство

Решението на Конституционния съд, с което назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката беше …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.