Последни новини
Home / Законът / Бившият синдик Даниела Куцева до ЕК: Янева настояваше Пеевски да сложи ръка на фирмите на Цветан Василев *  

Бившият синдик Даниела Куцева до ЕК: Янева настояваше Пеевски да сложи ръка на фирмите на Цветан Василев *  

Defakto.bg

               Докато вчера обществото напоително бе засипвано с официална информация за смъртни заплахи срещу премиера Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски, встрани от вниманието останаха и други многозначителни новини, които не слизат от дневния ред на държавата.  Такова новина  е писмото на   Даниела Куцева – бивш временен синдик на една от най-популярните фирми на Цветан Василев – ТЦ-ИМЕ, писано до Еврокомисията, което Клуб Z  публикува.    В текста се разказва от първо лице, че „заради оказания ми натиск и сплашване, извърших действия, с които изрично не съм съгласна“. В писмото си Куцева твърди,че  „със започването на процедурата по несъстоятелност на КТБ  Пеевски искаше да поеме управлението върху ТЦМЕ (става дума за Техноложкия център- Институт за микроелектроники-б.р.), както и да причини значителни щети на Цветан Василев и банката.

       Пред  редакцията на Клуб Z  Куцева  нито е признала, нито е отрекла авторство над писмото,  което е получено в Европейската комисия, сочи проверка на редакцията. А проверка на De Facto Legal установи, че Даниела Куцева наистина е била в списъка на синдиците и е заличена със заповед на бившия правосъден министър Христо Иванов от 2 октомври м.г. след проверка на работата й в ТЦ-ИМЕ заради нарушения и превишаване на права.     За информация на нашите читатели  препечатваме текста на писмото от  Клуб Z, което съдържа многозначителни  твърдения, от които прокуратурата и Висшия съдебен съвет  би трябвало да се заинтригуват.      

        Писмото на синдик Даниела Куцева:  В хода на моите действия, в качеството ми на синдик, съм станала свидетел на действията на фигури от българския политически елит, като съм виждала как се упражнява натиск върху съда и синдика по отношение на предприемането на определени процесуални действия по конкретни дела за несъстоятелност, с цел обслужване интересите на една определена партия в съдебния процес.

През 2014 год. бях назначена от Софийски градски съд /СГС/ на няколко юридически лица, които бяха от особен интерес за определени фигури от политическия елит в Република България.

Едно от тези дружества е Техноложки център-Институт за микроелектроники /ТЦМЕ/ (авторът така пише и по-надолу името на фирмата, б.р.),  познат на публиката като един от субектите, контролиран от банкера Цветан Василев.

При поемането на това задължение, бях извикана от Председателя на СГС Владимира Янева, на която среща тя ми обясни, че посочената по-горе компания е особено важна за депутата Делян Пеевски. Поради тази причина всички мои действия в хода на процедурата по несъстоятелност трябваше да се предприемат, само, след изричните заповеди и инструкции, дадени от самия Делян Пеевски.

Стана ми ясно, че е на път да избухне публична война между Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ-Цветан Василев.

Със започването на процедурата по несъстоятелност Пеевски искаше да поеме управлението върху ТЦМЕ, както и да причини значителни щети на Цветан Василев и КТБ.

Заради оказания ми натиск и сплашване, извърших действия, с които изрично не съм съгласна.

Ако не се съгласявах с исканията на Пеевски и Янева, ми се демонстрираше сила и агресивност на действащата държавна машина, която наказва непокорните.

И накрая, но не на последно място, трябва да спомена, че лично присъствах на срещата с Теодор Танев, изпълнителен директор на ТЦМЕ, Бисер Лазов (превърнал се в основен свидетел на прокуратурата срещу Цветан Василев, б.р.) и адв. Александър Ангелов, известен като адвоката на Делян Пеевски. Целта на срещата беше да се обсъдят различните варианти за източване на активите на дружеството и придобиване на други фирми, контролирани от Цветан Василев. На тази среща бяха обсъдени и възможните действия, свързани с промените в борда на директорите на БТК и надзорния съвет, като тези методи, мога да ги определя, единствено с методите, използвани през 90-те години.

В тези срещи, участниците многократно обсъждаха развитието на производството по несъстоятелността върху КТБ и начина на разпределение, както и съдбата на активите в банката.

Всичко това се извършва от политическия и икономически кръг, близък до партията ДПС, които използват влиянието си в ключови области и най-вече-съдебната система, Прокуратурата и ДАНС.

 Материалът е на  КлубZ, заглавието е на De Facto Legal.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.