Последни новини
Home / Законът / „Български адвокати“ към Бъчварова и Цацаров: Спрете беззаконията срещу мигранти по границата!

„Български адвокати“ към Бъчварова и Цацаров: Спрете беззаконията срещу мигранти по границата!

Defakto.bg

            Информацията за нашия сънародник Динко Вълев, който многократно залавял мигранти на границата и по свой граждански почин дори ги малтретирал, получи  противоречиви  обществени оценки –  от „Осанна“ до „Разпни го“. Идеята му да се създадат доброволни отряди, които  срещу заплащане за заловен нарушител на границата, освен че е вътрешно противоречива, сериозно би надхвърлила позволените от закона средства за охрана на границата.  

  По този повод в писмо до вътрешния  министър Румяна Бъчварова и  главния прокурор Сотир Цацаров, фондация “ Български адвокати“ апелира:  Спрете беззаконията по границата!   Писмото, получено в De Facto Legal,  е подписано от Светла  Маргаритова – Вучкова, председател на УС фондацията.  

              ОТВОРЕНО  ПИСМО

от Фондация „Български адвокати за правата на човека“

 Уважаема г-жо Бъчварова, уважаеми г-н Цацаров,

 

small[1] На  18 февруари 2016 г. в медиите  се появи съобщение за залавянето на сирийски бежанци от българския гражданин Динко Вълев, който споделя, че при задържането им е употребил сила и дори е наранил няколко от тях. Отново по негови изявления става ясно, че това е трети случай, при който той е успял да залови мигранти и затова има идея да създаде доброволни отряди, на  които да се заплаща за всеки заловен нарушител на границата. Според информацията в медиите дори е насрочена дата за сформирането на отрядите – 11 март.

В тази връзка се очертават няколко сериозни проблема, които Фондация „Български адвокати за правата на човека“ намира за необходимо да постави и да Ви призове да предприемете необходимите действия, съобразно предоставените Ви от закона правомощия.

Първият е свързан с конкретния инцидент, който въобще не е разследван и по него не е извършвана никаква проверка (доколкото такава информация бе съобщена от медиите). Намираме, че отказът на прокуратурата да възложи проверка по случая е твърде прибързан и незаконосъобразен с оглед разпоредбата на чл.208 от НПК. Вярно е, че гражданите са длъжни да оказват съдействие на органите на реда, съгласно чл. 4 от ЗМВР, но това съвсем не означава, че те могат да изземват функции и правомощия на тези органи, а още по-малко – извън закона. Пасивността и мълчанието на прокуратурата в случая могат да бъдат „прочетени“ от обществото съвсем превратно –  като одобрение и стимулиране към подобна активност. В този смисъл подобни изявления вече бяха направени в медиите (в сутрешния блок на БиТиВи на 19 февруари).

С настоящото отворено писмо Фондация „Български адвокати за правата на човека“ официално сезира Прокуратурата на Република България да извърши проверка и установи дали е имало употреба на сила от страна на г-н Вълев, била ли е тя законосъобразна и оправдана, нанесени ли са били увреждания на задържаните лица и от какъв характер са тези увреждания. Едва след събирането на тази информация може да се направи обосновано заключение дали има или не достатъчно данни за образуване на досъдебно производство или не.

Вторият проблем е свързан с готовността на немалко граждани, потвърдена и от г-н Вълев, да се организират доброволни отряди за задържането на незаконно проникващите на българска територия мигранти. Подобна инициатива, ако не бъде овладяна и не се осъществява под ръководството и съвместно с органите на реда, би могла да доведе до непредсказуеми и трагични резултати. Партньорството между гражданите и различни обществени формирования и полицията е широко практикуван метод на сътрудничество за превенция на различните форми на престъпност както в Европа, така и в САЩ. За да се овладеят спонтанните самоинициативи обаче органите на реда трябва да  предложат формите, в които то може да бъде осъществявано, за да остане в рамките на закона.

 

Уважаема, г-жо Министър,

Ако правителството подкрепя създаването и функционирането на доброволчески отряди, които да подпомагат служителите на гранична полиция при охраната на границите на Република България с Гърция и Турция,  намираме, че е наложително да бъдат организирани нарочни  срещи с населението в крайграничните райони, на които да бъдат обсъдени формите, под които може да се осигури законосъобразно партньорство. Във всички случаи обаче считаме, че такива срещи следва да бъдат проведени, за да  бъде информирана изпълнителната власт за обществените настроения и да има готовност за адекватна реакция.

Доц.д-р СветлаМаргаритова-Вучкова

Председател на Управителния съвет на

Фондация “Български aдвокати “

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.