Последни новини
Home / Законът / Докладът за КТБ е в парламента, но остава секретен

Докладът за КТБ е в парламента, но остава секретен

Defakto.bg
Докладът за проследяването на активите на КТБ, изготвен от американската компания „Аликс Партнърс“, е изпратен в парламента. Но ще остане секретен за публика – ще го четат само народните избраници.
Докладът е изпратен днес в НС от министър Владислав Горанов, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство. Случва се, след като в края на работния ден вчера е получен отговор от американската компания по искането докладът им да бъде оповестен.
Компромисно-конфиденциално
В писмото на „Аликс Партнърс“ категорично се заявява, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада.

Но с оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис, като се съгласяват докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители. При условие, че документът няма да бъде копиран и разпространяван.
От американската компания заявяват, че докладът съдържа чувствителна финансова и търговска информация и оповестяването му може да навреди на събирането на активите на банката.

Очакването към международното разследване на финансовите потоци на КТБ бе да разкрие къде наистина са отишли парите от банката. Именно с тази цел – да проведе разследване и да проследи активите на КТБ, с които са се разпореждали в нарушение на закона „Аликс Партнърс“ бе наета през юни 2015 г. от синдиците на фалиралата банка. Докладът бе предоставен на синдиците на 23 септември 2015 година.

Не вярвайте в чудеса

Не гледайте на доклада като на чудодеен лек, защото не е такъв, коментира финансовият експерт Емил Хърсев пред БНР.

Хърсев заяви: „Нека да си представим, че в доклада се съдържаха всички онези неща, които българското общество иска да научи. Тогава би следвало да си представим как биха се държали участниците в тази драма, които вече познават доклада, например финансовият министър.

Ако имаше такива данни, той отдавна щеше да е съобщил на българската общественост, че е намерен чудодейният лек за решение на казуса, наречен КТБ.

Също щяха да направят и всички, до които е адресиран – щяха да покажат своя оптимизъм по някакъв начин. Фактът, че не виждаме никакъв оптимизъм да се е появил у тези лица, откакто са получили доклада, показва, че такъв няма да се появи и когато този доклад стане публично известен, някога.“

Сюжетът с КТБ ще продължи утре, когато  първоинстанционният съд в Белград ще изслуша Цветан Василев по подновеното дело за неговата екстрадиция.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.