Последни новини
Home / Казуси / Родителите ползват отпуск за болните си деца

Родителите ползват отпуск за болните си деца

Defakto.bg

Ива Богданова

ВЗдравейте, бих искала да попитам какви права имам, когато децата ми са болни. Дъщеря ми е на 2 години и половина и се разболя от пневмония. Вече от две седмици съм в болнични и работодателката ми прави проблеми. Заради нея трябваше да прекъсна болничния си и друг човек да гледа детето ми, защото не е напълно излекувано. Бих искала да знам какви права ми дава отпускът по болест, платеният и неплатения отпуск. По колко дни имам право да ползвам и може ли работодателката ми да ме уволни или съкрати? – пита С. Г. от София

ОРодителите могат да гледат болните си деца, когато са се снабдили с болничен лист и са го представили на работодателя. Така те ползват отпуск при временна неработоспособност за гледане на болен член на семейството.

В Наредбата за медицинската експертиза се предвижда болничният лист да се издаде от лекуващия лекар още от първия ден на настъпване на болестта до пълното оздравяване на детето. Ако болестта продължи повече от 14 дни, той се издава от Лекарската консултативна комисия за срок до 30 дни. За да се знае за какво е предназначен, в болничния лист за гледане на дете се вписват името, ЕГН-то, родствената връзка и диагнозата. След издаването на болничния лист родителят е длъжен до два работни дни да го представи на своя работодателя. Ако това е направено, последният не може да има никакви претенции и трябва да търпи отсъствието на родителя от работа до пълното възстановяване на детето. По никакъв начин работодателят няма право да прекъсва отпуска за гледане на болното дете и да иска служителят да се върне на работа или да се опитва да го уволни или съкрати. Нещо повече, в Кодекса на труда е предвидена специална закрила срещу уволнение, когато е започнато ползването на отпуск, независимо от неговия вид. Без разрешение от инспекцията по труда прекратяването на трудовия договор е невъзможно.

Ползването на платения годишен отпуск за разлика от отпуска при временна неработоспособност може да стане само по утвърден от работодателя график и след писменото му разрешение. Ако обаче работодателят откаже това за периода, посочен в графика, служителят може сам да определи времето за ползването на отпуска, като отправи писмено уведомление две седмици преди това.

Майките с деца до 7-годишна възраст, какъвто е случаят с нашата читателка, дори имат право на платен отпуск през лятото, а по тяхно желание – и през друго време на годината. Работодателят трябва да се съобрази с това при утвърждаване на графика.

Продължителността на платения годишен отпуск е минимум 20 работни дни, в зависимост от уговореното в трудовия договор. Неплатеният отпуск не е ограничен до определен брой работни дни, но за сметка на това неговата продължителност зависи изцяло от волята на работодателя, който и тук трябва да го разреши писмено.

И така, ако трябва да обобщим, въз основа на болничен лист родителите имат право да отсъстват от работа и да гледат болните си деца, докато те оздравеят, без работодателят да има право да ги уволни. Работещите имат право минимум на 20 работни дни платен годишен отпуск. Неплатеният отпуск дава право на отсъствие от работа за неограничен период от време, стига работодателят писмено да е дал своето съгласие за това.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

ВКС образува тълкувателно дело за давностния срок за главницата по договор за банков кредит с различни падежи на вноските

Във ВКС е образувано тълкувателно дело за давностния срок за главницата по договор за банков …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.