Последни новини
Home / Законът / В Софийски районен съд отчетоха петата годишнина на Центъра за спогодби и медиация

В Софийски районен съд отчетоха петата годишнина на Центъра за спогодби и медиация

Defakto.bg

 

По покана на  Софийския районен съд и Центъра за спогодби и медиация към съда е проведена среща, по повод петата година от учредяването на центъра, съобщиха от пресцентъра на СРС.  В дискусията са участвали Димитър Узунов,  Соня Найденова, Милка Итова и  Магдалена Лазарова от Висшия съдебен съвет. Събитието е било почетено и от главния инспектор Теодора Точкова, директора на Националния институт на правосъдието  Драгомир Йорданов, адвокати и съдии.

„От Министерство на правосъдието не пратиха свой представител, а  на поканата не се отзова и председателя на Софийски градски съд”, се казва в съобщението.

Участниците в дискусията са се обединили около идеята за насърчаване на медиацията, като способ за по-бързо, евтино и ефективно решаване на делата. Като дейността  на ЦСМ може да служи  утвърждаване на съдебната медиация в България и за създаване на необходимата култура в тази насока.  „Всички се съгласиха, че съдиите трябва да бъдат стимулирани и подпомагани да препращат повече към медиация, като това може да бъде отчитано при атестациите на магистратите. Членовете на ВСС изявиха готовност да подкрепят решения за стимулиране на медиацията в съдилищата, взети след обсъждане на събрания на съдиите. Бяха обсъдени и възможностите за финансиране на ЦСМ по Оперативна програма „Добро управление” на ЕС. Директорът на НИП изрази готовност  Института да продължи и развива обучението на съдиите по медиация”, посочва съобщението.

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.