Последни новини
Home / Законът / В Софийски районен съд отчетоха петата годишнина на Центъра за спогодби и медиация

В Софийски районен съд отчетоха петата годишнина на Центъра за спогодби и медиация

Defakto.bg

 

По покана на  Софийския районен съд и Центъра за спогодби и медиация към съда е проведена среща, по повод петата година от учредяването на центъра, съобщиха от пресцентъра на СРС.  В дискусията са участвали Димитър Узунов,  Соня Найденова, Милка Итова и  Магдалена Лазарова от Висшия съдебен съвет. Събитието е било почетено и от главния инспектор Теодора Точкова, директора на Националния институт на правосъдието  Драгомир Йорданов, адвокати и съдии.

„От Министерство на правосъдието не пратиха свой представител, а  на поканата не се отзова и председателя на Софийски градски съд”, се казва в съобщението.

Участниците в дискусията са се обединили около идеята за насърчаване на медиацията, като способ за по-бързо, евтино и ефективно решаване на делата. Като дейността  на ЦСМ може да служи  утвърждаване на съдебната медиация в България и за създаване на необходимата култура в тази насока.  „Всички се съгласиха, че съдиите трябва да бъдат стимулирани и подпомагани да препращат повече към медиация, като това може да бъде отчитано при атестациите на магистратите. Членовете на ВСС изявиха готовност да подкрепят решения за стимулиране на медиацията в съдилищата, взети след обсъждане на събрания на съдиите. Бяха обсъдени и възможностите за финансиране на ЦСМ по Оперативна програма „Добро управление” на ЕС. Директорът на НИП изрази готовност  Института да продължи и развива обучението на съдиите по медиация”, посочва съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Специалният прокурор да разследва и зам.-главни прокурори, да се номинира от Пленума на ВСС и избира с 15 “за”, отказите му – под съдебен контрол

Ред същностни предложения за промени за второ четене в проекта за специалния прокурор, който да …

Съдийската колегия избра радикалния модел за съдебната карта (обновена)

С 8 “за” мнозинството в Съдийската колегия избра радикалния, наричан също революционен модел за преструктуриране …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.