Последни новини
Home / Законът / В Софийски районен съд отчетоха петата годишнина на Центъра за спогодби и медиация

В Софийски районен съд отчетоха петата годишнина на Центъра за спогодби и медиация

Defakto.bg

 

По покана на  Софийския районен съд и Центъра за спогодби и медиация към съда е проведена среща, по повод петата година от учредяването на центъра, съобщиха от пресцентъра на СРС.  В дискусията са участвали Димитър Узунов,  Соня Найденова, Милка Итова и  Магдалена Лазарова от Висшия съдебен съвет. Събитието е било почетено и от главния инспектор Теодора Точкова, директора на Националния институт на правосъдието  Драгомир Йорданов, адвокати и съдии.

„От Министерство на правосъдието не пратиха свой представител, а  на поканата не се отзова и председателя на Софийски градски съд”, се казва в съобщението.

Участниците в дискусията са се обединили около идеята за насърчаване на медиацията, като способ за по-бързо, евтино и ефективно решаване на делата. Като дейността  на ЦСМ може да служи  утвърждаване на съдебната медиация в България и за създаване на необходимата култура в тази насока.  „Всички се съгласиха, че съдиите трябва да бъдат стимулирани и подпомагани да препращат повече към медиация, като това може да бъде отчитано при атестациите на магистратите. Членовете на ВСС изявиха готовност да подкрепят решения за стимулиране на медиацията в съдилищата, взети след обсъждане на събрания на съдиите. Бяха обсъдени и възможностите за финансиране на ЦСМ по Оперативна програма „Добро управление” на ЕС. Директорът на НИП изрази готовност  Института да продължи и развива обучението на съдиите по медиация”, посочва съобщението.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.