Последни новини
Home / Законът / В Софийски районен съд отчетоха петата годишнина на Центъра за спогодби и медиация

В Софийски районен съд отчетоха петата годишнина на Центъра за спогодби и медиация

Defakto.bg

 

По покана на  Софийския районен съд и Центъра за спогодби и медиация към съда е проведена среща, по повод петата година от учредяването на центъра, съобщиха от пресцентъра на СРС.  В дискусията са участвали Димитър Узунов,  Соня Найденова, Милка Итова и  Магдалена Лазарова от Висшия съдебен съвет. Събитието е било почетено и от главния инспектор Теодора Точкова, директора на Националния институт на правосъдието  Драгомир Йорданов, адвокати и съдии.

„От Министерство на правосъдието не пратиха свой представител, а  на поканата не се отзова и председателя на Софийски градски съд”, се казва в съобщението.

Участниците в дискусията са се обединили около идеята за насърчаване на медиацията, като способ за по-бързо, евтино и ефективно решаване на делата. Като дейността  на ЦСМ може да служи  утвърждаване на съдебната медиация в България и за създаване на необходимата култура в тази насока.  „Всички се съгласиха, че съдиите трябва да бъдат стимулирани и подпомагани да препращат повече към медиация, като това може да бъде отчитано при атестациите на магистратите. Членовете на ВСС изявиха готовност да подкрепят решения за стимулиране на медиацията в съдилищата, взети след обсъждане на събрания на съдиите. Бяха обсъдени и възможностите за финансиране на ЦСМ по Оперативна програма „Добро управление” на ЕС. Директорът на НИП изрази готовност  Института да продължи и развива обучението на съдиите по медиация”, посочва съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Главният прокурор иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.