Последни новини
Home / Законът / Депутати искат ново международно разследване за КТБ

Депутати искат ново международно разследване за КТБ

Defakto.bg

Ден след депозирането на доклада за източването на КТБ в секретното деловодство на парламента, депутати обявиха, че той не дава отговор на основния въпрос кой ограби банката. И настояха да се предостави самият договор с международната компания, за да се види какви точно задачи са им били поставени. Според независимия (доскоро червен) депутат Георги Кадиев и Гроздан Караджов от реформаторите заданието е било първоначално сбъркано. Разследването бе поръчано от синдиците на КТБ и платено от държавата. Договорът е от юни 2015 г.

Въпросът #КОЙ остава висящ

„Поръчаният от синдиците на КТБ доклад на „Аликс Партнърс” като че ли е писан със сгрешено задание. Показва ни кои държавни институции как са си свършили работата. Не се търсят виновниците – ‪#‎КОЙ ограби пирамидата”, заяви Караджов пред „България ON AIR”. „Затова настояваме да ни се даде самият договор, в който да стане ясно какво е било възложено през юни 2015 г. Очевидно фирмата не е била наета да ни върне онези 3.7 милиарда лева, които дадохме като данъкоплатци”, заключи той.

Георги Кадиев пък каза пред БНР: „Вътре са описани всички кредити, които са раздавани от КТБ и препоръки как да бъдат възстановени част от сумите. Истинската, ценна част на този доклад е именно в препоръките, но бих казал, че голяма част от тях можехме и ние да си ги напишем. Заданието, което е дадено на „Аликс партнърс“ е грешно”. Според Кадиев на американците умишлено е дадена задача да не преследват парите докрай и да не могат да се разкрият истинските виновници.

Според него е необходимо ново международно разследване за източването на КТБ.

„Описаното в доклада не дава отговор за ролята на нито един политик, не дава отговор за нито едно друго лице, било от някаква държавна институция , съдия, прокурор, ДАНС. Това не показва кои са офшорните фирми, които стоят зад кредитополучателите и не показва собствениците на тези офшорни фирми. „Аликс партнърс“ в други държави са стигали дотам, докъдето една държавна институция не може да стигне и затова ги наемаме”, категоричен бе Георги Кадиев.

Искров и компания с добри бонуси преди фалита

1 393 242.20 лева е общата сума, , която са получили бившият управител на БНБ Иван Искров и членовете на Управителния съвет на Българската народна банка за 18-те месеца, предшестващи фалита на КТБ, разкри пък сайтът OFFNews

Това е показала справка, предоставена от депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата призовават бившия управител Искров и членовете на УС да върнат полученото.

Искров е получил общо 52 162.93 лева за периода 1 януари 2014 г. – 30 юни 2015 г. От тях 13 499.26 лева са бонуси.

Подуправителите Димитър Костов и Калин Христов са взели за същия период по 47 165.59 лева, от които 11 7870.92 – допълнително възнаграждение.

Преизбраният за втори мандат ректор на УНСС и член на УС на БНБ проф. Стати Статев е получил общо 17 268.07 лева за 18-те месеца до 30 юни 2015 г. От тях 5 568.40 лева са допълнително възнаграждение.

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.