Последни новини
Home / Законът / Депутати искат ново международно разследване за КТБ

Депутати искат ново международно разследване за КТБ

Defakto.bg

Ден след депозирането на доклада за източването на КТБ в секретното деловодство на парламента, депутати обявиха, че той не дава отговор на основния въпрос кой ограби банката. И настояха да се предостави самият договор с международната компания, за да се види какви точно задачи са им били поставени. Според независимия (доскоро червен) депутат Георги Кадиев и Гроздан Караджов от реформаторите заданието е било първоначално сбъркано. Разследването бе поръчано от синдиците на КТБ и платено от държавата. Договорът е от юни 2015 г.

Въпросът #КОЙ остава висящ

„Поръчаният от синдиците на КТБ доклад на „Аликс Партнърс” като че ли е писан със сгрешено задание. Показва ни кои държавни институции как са си свършили работата. Не се търсят виновниците – ‪#‎КОЙ ограби пирамидата”, заяви Караджов пред „България ON AIR”. „Затова настояваме да ни се даде самият договор, в който да стане ясно какво е било възложено през юни 2015 г. Очевидно фирмата не е била наета да ни върне онези 3.7 милиарда лева, които дадохме като данъкоплатци”, заключи той.

Георги Кадиев пък каза пред БНР: „Вътре са описани всички кредити, които са раздавани от КТБ и препоръки как да бъдат възстановени част от сумите. Истинската, ценна част на този доклад е именно в препоръките, но бих казал, че голяма част от тях можехме и ние да си ги напишем. Заданието, което е дадено на „Аликс партнърс“ е грешно”. Според Кадиев на американците умишлено е дадена задача да не преследват парите докрай и да не могат да се разкрият истинските виновници.

Според него е необходимо ново международно разследване за източването на КТБ.

„Описаното в доклада не дава отговор за ролята на нито един политик, не дава отговор за нито едно друго лице, било от някаква държавна институция , съдия, прокурор, ДАНС. Това не показва кои са офшорните фирми, които стоят зад кредитополучателите и не показва собствениците на тези офшорни фирми. „Аликс партнърс“ в други държави са стигали дотам, докъдето една държавна институция не може да стигне и затова ги наемаме”, категоричен бе Георги Кадиев.

Искров и компания с добри бонуси преди фалита

1 393 242.20 лева е общата сума, , която са получили бившият управител на БНБ Иван Искров и членовете на Управителния съвет на Българската народна банка за 18-те месеца, предшестващи фалита на КТБ, разкри пък сайтът OFFNews

Това е показала справка, предоставена от депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата призовават бившия управител Искров и членовете на УС да върнат полученото.

Искров е получил общо 52 162.93 лева за периода 1 януари 2014 г. – 30 юни 2015 г. От тях 13 499.26 лева са бонуси.

Подуправителите Димитър Костов и Калин Христов са взели за същия период по 47 165.59 лева, от които 11 7870.92 – допълнително възнаграждение.

Преизбраният за втори мандат ректор на УНСС и член на УС на БНБ проф. Стати Статев е получил общо 17 268.07 лева за 18-те месеца до 30 юни 2015 г. От тях 5 568.40 лева са допълнително възнаграждение.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите честитят Деня на независимостта: Да помним единението и да не се борим помежду си, а за интересите на България

По случай 115 годишнината от провъзгласяването на българската независимост, Висшият адвокатски съвет поднесе   почитанията си …

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.