Последни новини
Home / Законът / Затворниците с леки присъди да гласуват на избори, предлага ГЕРБ

Затворниците с леки присъди да гласуват на избори, предлага ГЕРБ

Defakto.bg

Затворниците с по-леки присъди ще могат да гласуват на избори, ако бъдат приети промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, съобщи legalworld.bg  позовавйки се на в. „Труд“.  Предложението е забраната за участие във вота да бъде запазена само за осъдените за  най-тежките престъпления.

Мотив за решението е препоръка на Венецианската комисия и ОССЕ, както и  решения на Европейския съд за правата на човека, е записано в мотивите.  Предлага се право да гласуват да получат и част от поставените под запрещение. Според чл.93 от НК тежки престъпления са тези, които се наказват с лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

ГЕРБ предлагат за парламентарните избори през 2018 г. да се въведе експериментално електронно гласуване по интернет, но в едва до 20 секции в чужбина. След анализ на ЦИК електронното гласуване ще се въведе за следващите избори, което означава то да е факт чак през 2022 г.

Да се създаде 32-ри избирателен район „Чужбина“, предлагат още от ГЕРБ. Така сънародниците ни зад граница ще могат да гласуват не само за партии и коалиции на парламентарни избори, но и за листи и да използват преференцията. Вдига се обаче прагът за преференциален избор на общински съветници за местния вот. Предизборната кампания да е 21 дни, вместо сегашните 30, настояват още от мнозинството. Ще се променят и мандатите в изборните райони, тъй като сега във Видин един депутат се избира от 24 638 избиратели, а в Кърджали от 44 768 души.

В ЦИК ще бъде създадено постоянно звено, което ще  обучава членовете на секционните комисии, а не както сега да се обучават само членове на ЦИК. Лошо обучените на местни комисии са една от причините за големия брой невалидни бюлетини и поправките на изборни протоколи на последните избори.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.