Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева: Ще има реформа в прокуратурата, от Брюксел й пращат експерти

Министър Захариева: Ще има реформа в прокуратурата, от Брюксел й пращат експерти

Defakto.bg

  Ще предложим премахването на централизирания модел на прокуратурата, не сме се отказали от демократизацията на съда, нито от реформата на държавното обвинение – това  декларира правосъдният министър Екатерина Захариева в интервю пред  Медиапул (mediapool.bg.)

  На въпрос ще отпадне ли  от Закона съдебната власт текстът, че  прокуратурата е централизирана и подчинена на главния прокурор, Захариева уверено отговаря:  Да, ще предложим да отпадне. Не сме отказали нито от увеличаването на правомощията на общите събрания на съдиите и прокурорите, нито от реформата в прокуратурата.”

А какво  ще  включва анализа на експертите от  ЕК върху работата на прокуратурата, тя казва, че  „ще бъде анализиран структурния и функционалния модел на прокуратурата, отчетността и  и прозрачността й. „.  Отделно ще бъде анализирана работата на разследващите органи, специализираните структури в системата на прокуратурата, както и срочността и ефективността  на разследването.  Според правосъдния  министър   изключително важен е въпросът  за  независмиостта на отделния прокурор и следовател  в  системата на прокуратурата у нас.

„Тук искаме наистина да видим къде ни куцат законовите правила, но не само те. Искаме да проверим какви са законовите и институционални гаранции за това. Има ли възможност за оказване на натиск върху прокуратурата и върху следствието? Говорим за всякакъв натиск – икономически, политически и медиен.  Анализът щял да обхване основни резултати от работата на прокуратурата за периода 1 януари 2013 – 1 януари.2016. Ще  включва и цялостна оценка за ефективност по направление борбата с корупцията по високите етажи на власти, кариерно развитие, прозрачност”, казва министърът.

В Брюксел вече имали идея да  изпратят  експерти за проверка на работата  в прокуратурата от държавите, които традиционно партнират на България – Германия, Обединеното кралство, Холандия. Тези държави са се съгласили да изпратят по един експерт.

„Важно е дойдат качествени експерти, които да идват тук на мисии, да изискват необходимите материали и да се връщат обратно в страните си, за да работят”, казва Захариева.

Европейските експерти ще могат  да си поискат  конкретин дела, ставя ясно от отговорите на Захариева, но тя подчертава, че те ще са само част от анализа. От ресорната служба в ЕК са информирали, че  вече е прилагана  т.нар. „менторна процедура“ в Холандия, Белгия и Гърция.  „Става дума за процедура, която засяга дела, които са трудни за всички прокуратури – пране на пари, кражба на ДДС, икономическите престъпления, обяснява Захариева. Идеята е да се ползват добрите практики в Европа. Да се вземе конкретното дело, което в момента се разследва и наблюдаващите прокурори да могат да получат опита на колегите си от другите държави. На мен това ми се струва добра идея. Това е споделяне на експертиза. В тази менторна процедура категорично трябва да бъдат МВР, прокуратурата и следствието”.

Захариева  е говорила с  вицепремиера Румяна Бъчварова да бъде разширен анализа на разследващите органи, за да се подобри и  структурата на МВР.” Знаете, че доста често има прехвърляне на топката между прокуратурата и МВР. Имам съгласието на главния прокурор да подпишем заедно това желание, за да бъде убедена ЕК, че когато те активизират цялата машина, ще имат пълното съдействие на прокуратурата. Имам уверението му, че това ще стане”, казва тя.

„ Докладите на ЕК не трябва да се ползват само за политически цели, а трябва да водят до резултати заради гражданите на България, каза Захариева. Когато обществения натиск влиза в съдебната зала, правосъдието излиза през прозореца. За да спре този обществен натиск, хората трябва да повярват в системата, категорична е тя.

Министър Захариева смята, че  проверката на думите на следователя Бойко Атанасов за груби манипулации в следствието и натиск по делата,  ще бъде тест за системата дали може да проведе безпристрастно и подробно разследване

. Етичната комисия на ВСС трябва да установи дали наистина има намеса върху работата на следователите. Трябва да бъдат снети обясненията от отговорните наблюдаващи прокурори. В твърденията на следователя има доста конкретни неща. Те би следвало да могат да се проверят. Нека да видим какво ще се направи”

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.