Последни новини
Home / Без категория / Почина Йордан Соколов

Почина Йордан Соколов

Defakto.bg

d3fb58fc955a0b1efba65fcadb071fab[1] Почина   Йордан Соколов ( 83) – юрист, политик, държавник.  Веста за неговата кончина обяви от трибуната на парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

„Напусна ни Йордан Соколов, голям български  юрист, политик и държавник. Своето ярко присъствие в политическия и държавния живот той посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната ни. Ще го запомним като един от мъдрите, зрелите и отговорни политици на българския преход, като честен и принципен държавник, който във всички политически действия следваше своите принципи и морал“, каза Цачева.

Парламентът почете паметта му с едноминутно мълчание.  Йордан Соколов е един  от емблематичните политици на прехода след 1989 г.  Той бе  председател на 38-то Народно събрание, министър на вътрешните работи в първия кабинет на СДС през 1992 г..Той бе и народен представител в три  парламента.

Роден е на 18 януари 1933 г.   От 1956 до 1958 г. е секретар в Държавния арбитраж, а от 1958 г. – адвокат и член на Адвокатския съвет за седем мандата. В продължение на 10 години е лектор на курсове за младши адвокати. Награждаван е с Почетния знак на Съюза на юристите в България и на Адвокатската колегия.

След промените през 1989 г. инициира създаването на Адвокатския клуб за демокрация, който става член на Федерацията на клубовете за демокрация (организация-съучредител на СДС).

През 1990 г. е избран за член на Централната избирателна комисия от квотата на СДС. През същата година става и юридически съветник на президента Жельо Желев.

В правителството на Филип Димитров Соколов е назначен за министър на вътрешните работи. На парламентарните избори през 1994 г. е избран за народен представител и става председател на парламентарната група на СДС (1994-1997).

Мир на душата му.

 

About De Fakto

Проверете също

Заключение: Зам.главният инспектор не може да надзирава разследванията срещу главния инспектор

       Правото на ЕС не допуска национална правна уредба, която възлага на заместник-главния …

Български гражданин е признат за виновен в САЩ за разпространение на порнографски материали с деца

Следовател от НСлС участва по наказателното дело в САЩ срещу престъпната група, качила в интернет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.