Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата призна: Тодор от Враца не е убит. Кой ще плати за „грешката“?

Прокуратурата призна: Тодор от Враца не е убит. Кой ще плати за „грешката“?

Defakto.bg

Прокуратурата призна: 18-годишният Тодор Йорданов от Враца не е убит, издъхнал е от сърдечно заболяване. Най-тежките обвинения – за умишленото убийство на момчето, са свалени от братята Иван и Десислав Дамянови. Те ще отговарят само за хулиганство за сбиването с Тодор насред улицата.

Драмата се разигра на 12 януари,  разбуни духовете, предизвика протести. Последва прокурорски десант в града и обвинения за убийство, без да се изчакат заключенията на експертите.

Днес прокуратурата призна, че е сбъркала. Но едното признание не стига. Въпросите остават. Най-вече: кой ще плати за „грешката“?

Завоят на обвинението

За завоя на обвинението съобщиха от столичната апелативна прокуратура. В съобщението се казва:

„Днес, 24 февруари 2016 г., Окръжна прокуратура –гр. Враца частично прекрати наказателното производство по отношение на обвинението на Иван Дамянов и Десислав Дамянов в умишлено убийство, извършено по хулигански подбуди на Тодор Йорданов (чл.116, ал.1, т.11, вр. чл.115, вр. чл.20, ал.2 НК).

След обстоен анализ на доказателствения материал и най-вече съобразявайки констатациите и изводите на съдебните медици по назначените в хода на разследването 4 съдебно-медицински експертизи, прокуратурата е преценила, че няма извършено убийство. Категорично е доказано, че между нараняванията, причинени от обвиняемите на пострадалия Тодор Йорданов, и настъпилия фатален изход няма причинно – следствена връзка“.

И още: „По делото са събрани доказателства, че пострадалият Тодор Йорданов е имал сърдечен проблем и е посещавал специалисти-кардиолози. На базата на проведеното макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечния мускул на починалото момче се установяват категорични данни, че Тодор Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамена дисплазия (кардиомопатия), което има продължително протичане и постепенно развитие. При тези тежки болестни промени в сърдечния мускул смъртта може да настъпи внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.“

Обвинените Дамянови – само хулигани

Уличната схватка между Тодор и братята Дамянови е продължила около 3 минути, след което е била прекратена, установила сега прокуратурата. А „установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов, с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта. Тя е резултат от лошото здравословно състояние на починалото момче, а не причинно-следствен резултат от нанесените му при побоя повърхностни наранявания. С оглед на това се налага изводът, че няма извършено убийство.“

Събрани са само доказателства за извършени хулигански действия от Дамянови, което е леко престъпление,  и случаят е изпратен на Районната прокуратура във Враца. Край на съобщението.

Ами сега?

Близките на загиналото момче вероятно ще обжалват това заключение. Те са в правото си да не вярват, че не ударите, а болестта са повалили Тодор. Скръбта, мъката и гневът им са разбираеми.

Иван и Десислав Дамянови обаче също имат права. И могат да потърсят сметка за дамгосването им като „убийци“ в дело срещу прокуратурата. Но обезщетенията за това се поемат от данъкоплатците. И в крайна сметка всички ще платим за „грешката“ на обвинението.

А прокуратурата сигурно смята, че вече е начисто със случая. Но не е така. Въпросите кой, как и защо доведе нещата дотук не са изчерпани, отговорите ни се дължат. В името на правосъдието. Инак „грешките“ ще се множат. Докато обвинението не започне да козирува само на фактите и на закона.

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.