Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата призна: Тодор от Враца не е убит. Кой ще плати за “грешката”?

Прокуратурата призна: Тодор от Враца не е убит. Кой ще плати за “грешката”?

Defakto.bg

Прокуратурата призна: 18-годишният Тодор Йорданов от Враца не е убит, издъхнал е от сърдечно заболяване. Най-тежките обвинения – за умишленото убийство на момчето, са свалени от братята Иван и Десислав Дамянови. Те ще отговарят само за хулиганство за сбиването с Тодор насред улицата.

Драмата се разигра на 12 януари,  разбуни духовете, предизвика протести. Последва прокурорски десант в града и обвинения за убийство, без да се изчакат заключенията на експертите.

Днес прокуратурата призна, че е сбъркала. Но едното признание не стига. Въпросите остават. Най-вече: кой ще плати за “грешката”?

Завоят на обвинението

За завоя на обвинението съобщиха от столичната апелативна прокуратура. В съобщението се казва:

“Днес, 24 февруари 2016 г., Окръжна прокуратура –гр. Враца частично прекрати наказателното производство по отношение на обвинението на Иван Дамянов и Десислав Дамянов в умишлено убийство, извършено по хулигански подбуди на Тодор Йорданов (чл.116, ал.1, т.11, вр. чл.115, вр. чл.20, ал.2 НК).

След обстоен анализ на доказателствения материал и най-вече съобразявайки констатациите и изводите на съдебните медици по назначените в хода на разследването 4 съдебно-медицински експертизи, прокуратурата е преценила, че няма извършено убийство. Категорично е доказано, че между нараняванията, причинени от обвиняемите на пострадалия Тодор Йорданов, и настъпилия фатален изход няма причинно – следствена връзка”.

И още: “По делото са събрани доказателства, че пострадалият Тодор Йорданов е имал сърдечен проблем и е посещавал специалисти-кардиолози. На базата на проведеното макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечния мускул на починалото момче се установяват категорични данни, че Тодор Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамена дисплазия (кардиомопатия), което има продължително протичане и постепенно развитие. При тези тежки болестни промени в сърдечния мускул смъртта може да настъпи внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.”

Обвинените Дамянови – само хулигани

Уличната схватка между Тодор и братята Дамянови е продължила около 3 минути, след което е била прекратена, установила сега прокуратурата. А “установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов, с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта. Тя е резултат от лошото здравословно състояние на починалото момче, а не причинно-следствен резултат от нанесените му при побоя повърхностни наранявания. С оглед на това се налага изводът, че няма извършено убийство.”

Събрани са само доказателства за извършени хулигански действия от Дамянови, което е леко престъпление,  и случаят е изпратен на Районната прокуратура във Враца. Край на съобщението.

Ами сега?

Близките на загиналото момче вероятно ще обжалват това заключение. Те са в правото си да не вярват, че не ударите, а болестта са повалили Тодор. Скръбта, мъката и гневът им са разбираеми.

Иван и Десислав Дамянови обаче също имат права. И могат да потърсят сметка за дамгосването им като “убийци” в дело срещу прокуратурата. Но обезщетенията за това се поемат от данъкоплатците. И в крайна сметка всички ще платим за “грешката” на обвинението.

А прокуратурата сигурно смята, че вече е начисто със случая. Но не е така. Въпросите кой, как и защо доведе нещата дотук не са изчерпани, отговорите ни се дължат. В името на правосъдието. Инак “грешките” ще се множат. Докато обвинението не започне да козирува само на фактите и на закона.

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

БАПЧ призовава прокурорите да не подкрепят единствения изборен кандидат за член на ВСС

Управителният съвет на  фондация „Български адвокати за правата на човека“ отправи призив  към прокурорите по …

Гешев е уведомил Външно, че двама руски дипломати шпионирали армията ни (допълнена)

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.