Последни новини
Home / Законът / Наши студенти – втори, след отбора на Кеймбридж, в състезание по права на човека

Наши студенти – втори, след отбора на Кеймбридж, в състезание по права на човека

Defakto.bg

  Студенти по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, спечелили престижна награда на едно от най-авторитетните международни състезания по право, гостуваха в министерството на правосъдието.   Студентите Цветелина ван Бентъм, Ивана Сотирова, Константин Младенов и  Христо Пешев се класираха  на второ място преди дни в Международното състезание по права на човека „European Human Rights Moot Court Competition“, организирано от ELSA (Европейска асоциация на студентите по право) и Съвета на Европа.

Участие в състезанието взеха 79 отбора от 26 европейски държави.

Нашият отбор е подготвян за състезанието от Мария Димитрова, правителствен агент в дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ към Министерство на правосъдието, и Живка Георгиева, юрист с опит в областта на правата на човека.

Състезанието представлява симулация на процеса пред Европейския съд по правата на човека и се състои от предварителен кръг, в който участниците изготвят писмени становища от името на жалбоподател и държава-ответник по казус по Европейската конвенция за защита правата на човека, и финали, които се провеждат в Европейския съд по правата на човека в гр. Страсбург.  Казусът решаван от студентите тази година  беше свързан с ефекта от замърсяването на околната среда върху правото на зачитане на личния живот, както и със свободата на изповядване на религия.

През ноември 2015г. българският отбор изпрати писмени становища по зададения казус, а през януари 2016 г. беше обявен сред 16-те финалисти с право да участва във финалния кръг и да пледира пред юристи и съдии от ЕСПЧ и международни експерти от Съвета на Европа. Отборът и треньорите заминаха за участие във финалния кръг с финансовата подкрепа на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Финалите на състезанието се проведоха в сградата на Европейския съд по правата на човека в периода 15-19 февруари 2016 г. Българският отбор пледира общо пет пъти, като на финала се изправи срещу Университета Кеймбридж и представи позицията си пред деветчленен съдийски състав. С резултат 5:4 съдийски гласа отборът на Кеймбридж спечели състезанието, а българският отбор се класира на престижното второ място.

Министър Захариева поздрави българските студенти и им благодари за достойното представяне.

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.