Последни новини
Home / Законът / Георги Колев се отказа от трета, касационна колегия във ВАС

Георги Колев се отказа от трета, касационна колегия във ВАС

Defakto.bg

Идеята за създаване на нова колегия във Върховния административен съд, която да се занимава само с касационните дела, вече няма шанс. Това обяви председателят на ВАС Георги Колев на заседанието на съдебния съвет. Така една конфликтна за самите съдии тема отпада. Не малка част от магистратите отричаха като абсурдна идеята върховните административни съдии да се делят по инстанционен признак.

Пет нови щата не стигат

Конкретният повод за загърбването на третата колегия днес бе предложение за увеличаване на щатната численост във ВАС по предложение на Колев. Той бе поискал разкриване на 10 нови щатни бройки, за да се формира въпросната колегия. Комисията по предложенията и атестирането на ВСС обаче е удовлетворила искането само наполовина – нейното предложение бе да се разкрият 5 нови щата. Отделно от това във ВАС в момента има и съществуващи 5 щата, на които работят командировани магистрати. За това на конкурс се обявяват 10 места във ВАС – 5 нови и 5 съществуващи.

Рекордьори в ЕС по брой върховни съдии

„За създаването на нова трета колегия има решение на Пленума на ВАС. При това положение създаването й не е възможно, няма как да бъдат извадени съдии от отделенията. Ще представя ситуацията отново на Пленума, който може да отмени решението си”, заяви Георги Колев пред ВСС.

Темата не мина без дебат в съвета. Във ВКС има 110 съдии, във ВАС са 88, т.е. в малка България работят близо 200 върховни съдии, отбеляза Лозан Панов. Големият им брой обезценява това ниво, в ЕС няма съдилища на такава инстанция с толкова много съдии, каза председателят на ВКС. В същото време законодателят е натоварил върховните инстанции с огромен брой дела, призна Панов. За това той щял да гласува „въздържал се” по предложението за увеличаване на щата на ВАС.

Юлия Ковачева, бивш съдия от ВАС подкрепи увеличаването. Но не скри удовлетворението си от отказа да се прави касационна колегия във ВАС.

Тракат на компютъра като машинописки!

Очаквано, думите на Панов, разбуниха духовете.

Георги Колев отговори, че за разлика от ВКС, който не работи като първа инстанция, във ВАС има около 1500 първоинстанционни дела и законът в това отношение не се променя. „Само за сведение натоварването на 1 съдия във ВАС е по 240 дела на човек, 28 % от тях са на първа инстанция. Във ВКС подобно натоварване е единствено в Търговска колегия”, сравни двата върховни съда Колев.

Включи се и главният прокурор Сотир Цацаров с отбелязването – броят на върховните съдии наистина не трябва да е голям, но докато законът е такъв ще е така. Каза, че във върховните прокуратури пък са съкратени брйки – 5 във ВКП, 4 във ВАП и те можели да преминат към ВАС.

Галя Георгиева пък се „учуди” на изказването на Панов. И обвини комисията по натовареност (председателствана от Калин Калпакчиев), че е изключила от проучванията си върховните инстанции. Георгиева приключи с пример, предизвикал усмивки: „От колеги знам, че един върховен съдия във ВКС няма персонални секретари, седят и пишат на компютъра като машинописки!”

„Радвам се, че започнахме дебата. Естествено, че въпросът за натоварване на върховните съдилища е важен. Но и това екстензивно нарастване в един момент наистина трябва да спре”, закри дебата Лозан Панов. За съдебните секретари правните помощници във ВКС ще се търсят „варианти за обновяване”, обеща той..

С 20 гласа”за”, 0 „против” и 1 „въздържал се” (Лозан Панов) на ВАС бяха отпуснати 5 нови съдийски щата.

About Елена Енчева

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.