Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Твърденията на следователя Атанасов трябва да се проверят. Задълбочено

Лозан Панов: Твърденията на следователя Атанасов трябва да се проверят. Задълбочено

Defakto.bg

Задължително трябва да се направи задълбочена проверка на твърденията на следователя Бойко Атанасов. Това обяви пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди заседанието на ВСС.

„Задължително трябва да се направи проверка. Разбрах, че етичната комисия се е сезирала и ще я извърши. Тя трябва да бъде задълбочена и по-добра от предната проверка (очевидно „Двете каки” – б.р.). Изнесеното от него сочи обезпокояващи обстоятелства“, заяви Панов. В поредица интервюта Атанасов разкри, че прокурорското спецзвено „Антикорупция” действа като шпицкоманда за държане в подчинение на политици и бизнесмени.

Лозан Панов лично ще присъства на изслушването на Атанасов в етичната комисия на 7 март. „След обясненията на следователя проверката може да се разшири, а дори е необходимо да се направи според мен, но да не предсказваме какво ще се случи“, каза предесдатеят на ВКС. И добави – става дума не за слухове, а за твърдения ва магистрат, на когото трябва да се даде възможност спокойно да даде обясненията си пред ВСС, като посочи факти и обстоятелства. На въпрос с какво този случай ще е различен от скандалите с есемесите и „Яневагейт“, Панов отговори: „Всеки един случай е основание следващият път да не се допускат същите грешки и пропуски. Това може да бъде направено и вярвам, че ще бъде.“

По повод призива на пиарката на Бойко Борисов Севдалина Арнаудова председателят на ВКС да каже защо е стоял пред премиерския кабинет, Панов отговори: „От момента, в който бях номиниран и избран за председател на ВКС, не съм чул да има твърдения да съм стоял пред кабинета му. В този период аз не съм се срещал с премиера. След като бях избран, е нормално премиер и председател на ВКС да контактуват. Въпросът е за какво си говорят и за какво контактуват и какво правят двамата заедно.

С премиера съм се виждал по повод конституционните промени през април миналата година. Виждал съм се по повод законодателни промени и иницитива, по повод имуществото на съдебната система, а също и по повод бюджета. Не виждам нищо нередно. Всичко друго вече считам за нередно”. Добави и че навремето се е виждал с Борисов, докато е бил столичен кмет.

Панов обаче категорично отрече да е бил посещаван от премиера в болницата, където се озова малко след номинирането му заради автопроизшествие. Тогава при него е ходил главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод разследването на случая.

По повод атаки на лидера на РЗС и премиерски съветник Яне Янев срещу съда изобщо и срещу съдии в частност, коментарът бе: „От едно известно време думата реформа се замени с овладяване. Няма да влизам в персонални конфликти с когото и да е било, включително с премиерски съветник”.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.