Последни новини
Home / Законът / Проф. Огнян Герджиков получи Гран При за изключителен принос в правото

Проф. Огнян Герджиков получи Гран При за изключителен принос в правото

Defakto.bg
герджиков
Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков получи Гран При на Годишните награди за правосъдие, които бяха раздадени в хотел Маринела – Кемпински. Това е най-големият приз за изключителен принос в правото. Миналата година със същата статуетка Темида бе удостоен „бащицата“ Еньо Комитов.

„Темида цената на истината” се проведе за трети път и отново бе с благотворителен характер, за три болни от церебрална парализа дечица.

Kant_Gugushev2015_0091
Кантора на годината стана „Гугушев и партньори“

Призът за Млад юрист на 2015-та получи Николета Тодорова.

Призове се раздадоха в 8 категории: адвокат, съдия, прокурор, нотариус, дело, кантора на годината, правосъдие зад граница и млад юрист.  Във всяка категория бяха излъчени 5-ма номинирани от юристи и медийните партньори.

Адвокат на годината стана Менко Менков. Той е завършил право на ЕС и международно право, работи като следовател 3 години, после създава адвокатско дружество. Трите дела на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по които Цветанов бе оправдан, са знакови негови случаи, които бяха изтъкнати от журито:

„Лесно се защитават невинни хора, понякога адвокатите са най-добрите приятели на човека, а свободата е най-голямото богатство“, каза Менков при получаването на наградата си. Той благодари на проф. Огнян Герджиков, който е бил негов преподавател и който получи статуетката „Гран При“ за цялостен принос към правото.

Номинирани за адвокат на годината бяха също Венцислав Великов, следовател в Русе, после адвокат в града по наказателни дела за икономически и тежки криминални дела и дела по присвояване, адв. Пенков, специализирал право на интелектуалната  собственост, право в сферата на енергетиката, член на УС на БТПП, Евгени Мосинов, работи основно в Бургас и по южното Черноморие в областта на административното и търговското право и Христо Ботев, специализирал наказателно право и известен с работата си по делото „Прокуратурата срещу Красимир Горсов“, като доказва, че бащата не е изхарчил неправомерно парите за лечението на дъщеря си Мануела Горсова.

Жена „Адвокат на годината“ стана  Екатерина Димитрова, специалист по наказателно право, която води правни страници в медии и обучава студенти. Сред най-известние й дела е това на Венета Райкова срещу Евгени Минчев, обслужва правно и  Съюза на журналистите. Номинирани бяха и Анна Серафимова, наказателен и граждански адвокат, работила по делата на т.нар. групи  „Фактуристите“ и “ Регистраторите“, Валентина Каменарска, експерт по  дела срещу монополисти, която дава  безплатна правна помощ при домашно насилие,  Елиза Николова, специалист по  търговско право, облигационно, вещно и семейно право, учила в САЩ, Италия, Швейцария и Яничка Методиева, експерт по наказателно, семейно и гражданско право, съдила държавата за изчезналия Съвестин.

Призът за съдия на 2015 отиде при Дочка Върбева, номинирани бяха също Веселина Печилкова, Лозан Панов, Росица Велкова, Спас Иванчев. Най-добрият обвинител пък е Детелина Ганчева, а след това се нареждат Веселин Стоев, Десислав Начков, полк. Максим Караджов и Румен Попов. Адела Кац-Бояджиева е нотариус на 2015, плътно следвана от Весела Ивчева, Кремена Петкова и други професионалисти. Техните биографии не бяха подробно представени.

Кантора на годината стана „Гугушев и партньори“, която има присъдени международни награди и предлага експертиза в над 40 юрисдикции и 100 града по света. Отличени бяха и дружество „Богданов и Бенев“, специалисти по конкурентно и данъчно право, „Върбанова и Тодорова“, експерти по търговско и дружествено право, обществени поръчки и тръжни процедури, “ Симеонов и Дерменджиев“,  които се занимават с гражданско, корпоративно, данъчно и патентно право и „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“, професионалисти по международно частно право и право на ЕС, както и консултантско право, енергетика, медийно и наказателно право.

Делото на годината е на кантора „Пенков, Марков и партньори“ по казуса „Симеон Сакскобургготски срещу държавата“. Трябвало е да се обследват обстоятелства по собствеността от 20-те години на миналия век. След 8 г. делото е спечелено на първа инстанция. Сред останалите номинирани дела бяха тези на адвокат Венцислав Точков, осъден и оправдан за пледоария в защита на клиент,  дело срещу тайната на осиновяването, дело, засягащо главен секретар на Министерство на земеделието и дело за ПТП и промяна на практиката на съда за възможността човек да бъде съден 2 пъти за едно и също нещо, адвокат по него е Венцислав Великов.

Наградата „Правосъдие зад граница“ взе  Светозар Арнаудов, а номинирани бяха Бойко Гергинов, Ива Тодорова, Михаил Екимджиев, Ханс Петер Уул. За най-обещаващ млад юрист бе отличена Николета Тодорова,консултат на дружество на продажба на природен газ.  Номинирани бяха Александрина Алексиева, работи в сферата на принудителните вземания, Дениз Мустафа, експерт по семейно право, облигационно и административно право, Слави Танкеин, специалист по застрахователно право, Христо Копаранов с опит в търговското право.

Почетният приз беше присъден на Мигел Лоиназ, почетен председател на Международния адвокатски съюз от Уругвай. Той има принос за развитието на българското право. Осигурил е безплатна международна квалификация на родните адвокати, участвал е е и в изработването на промени в Закона за културата. Всеки от изброените получи плакет със своята номинация, а за наградените бяха подготвени специално изработени бронзови статуетки. Всички номинирани изразиха благодарност за гласуваното им доверие и си пожелаха по-малко скандали в съдебната система.

Събраните в залата юристи почтоха паметта на Йордан Соколов с минута мълчание.

Водещи на събитието, което се провежда за трета година, бяха Ива Дойчинова, Юлиан Демирев и юристът Нина-Никол Хамилтън, която организира ПР частта на конкурса.

Балът на гилдията помогна със средства на 3 деца, болни от церебрална парализа – Снежанка, Божидар и Нати. За тях юристите събраха средства от куверти, от кутия за дарения и допълнителни инициативи. Парите бяха връчени на семействата още същата вечер- общо около 3700 лв. Снежи е на 16, започнала да движи едното си краче и неподвижната си ръка, но са й нужни ежедневни рехабилитации. Божидар се опитва да стои изправен, а родителите му мечтаят да го видят как се грижи сам за себе си. Натали е на 6 и е била на рехабилитация в Украйна, нужни са  й около 30 000 евро, а всички желаещи да й помогнат могат да го направят на фейсбук страницата й Help Nataly.

При награждаването си Герджиков държа кратка реч: “ Забелязал съм, че мнозина имат склонност да ме надценяват. От опит знам, че такива награди се връчват на залязващи хора. Аз си го признавам, бъдещето е за младите. Настоящето е за хора като мен, които вече нямат особено бъдеще. Признателен съм на организаторите, предполагам, че баща ми и майка ми ме гледат отгоре и се гордеят със сина си“, каза той, а залата се изправи на крака.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.