Последни новини
Home / Законът / Проф. Огнян Герджиков получи Гран При за изключителен принос в правото

Проф. Огнян Герджиков получи Гран При за изключителен принос в правото

Defakto.bg
герджиков
Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков получи Гран При на Годишните награди за правосъдие, които бяха раздадени в хотел Маринела – Кемпински. Това е най-големият приз за изключителен принос в правото. Миналата година със същата статуетка Темида бе удостоен „бащицата“ Еньо Комитов.

„Темида цената на истината” се проведе за трети път и отново бе с благотворителен характер, за три болни от церебрална парализа дечица.

Kant_Gugushev2015_0091
Кантора на годината стана „Гугушев и партньори“

Призът за Млад юрист на 2015-та получи Николета Тодорова.

Призове се раздадоха в 8 категории: адвокат, съдия, прокурор, нотариус, дело, кантора на годината, правосъдие зад граница и млад юрист.  Във всяка категория бяха излъчени 5-ма номинирани от юристи и медийните партньори.

Адвокат на годината стана Менко Менков. Той е завършил право на ЕС и международно право, работи като следовател 3 години, после създава адвокатско дружество. Трите дела на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по които Цветанов бе оправдан, са знакови негови случаи, които бяха изтъкнати от журито:

„Лесно се защитават невинни хора, понякога адвокатите са най-добрите приятели на човека, а свободата е най-голямото богатство“, каза Менков при получаването на наградата си. Той благодари на проф. Огнян Герджиков, който е бил негов преподавател и който получи статуетката „Гран При“ за цялостен принос към правото.

Номинирани за адвокат на годината бяха също Венцислав Великов, следовател в Русе, после адвокат в града по наказателни дела за икономически и тежки криминални дела и дела по присвояване, адв. Пенков, специализирал право на интелектуалната  собственост, право в сферата на енергетиката, член на УС на БТПП, Евгени Мосинов, работи основно в Бургас и по южното Черноморие в областта на административното и търговското право и Христо Ботев, специализирал наказателно право и известен с работата си по делото „Прокуратурата срещу Красимир Горсов“, като доказва, че бащата не е изхарчил неправомерно парите за лечението на дъщеря си Мануела Горсова.

Жена „Адвокат на годината“ стана  Екатерина Димитрова, специалист по наказателно право, която води правни страници в медии и обучава студенти. Сред най-известние й дела е това на Венета Райкова срещу Евгени Минчев, обслужва правно и  Съюза на журналистите. Номинирани бяха и Анна Серафимова, наказателен и граждански адвокат, работила по делата на т.нар. групи  „Фактуристите“ и “ Регистраторите“, Валентина Каменарска, експерт по  дела срещу монополисти, която дава  безплатна правна помощ при домашно насилие,  Елиза Николова, специалист по  търговско право, облигационно, вещно и семейно право, учила в САЩ, Италия, Швейцария и Яничка Методиева, експерт по наказателно, семейно и гражданско право, съдила държавата за изчезналия Съвестин.

Призът за съдия на 2015 отиде при Дочка Върбева, номинирани бяха също Веселина Печилкова, Лозан Панов, Росица Велкова, Спас Иванчев. Най-добрият обвинител пък е Детелина Ганчева, а след това се нареждат Веселин Стоев, Десислав Начков, полк. Максим Караджов и Румен Попов. Адела Кац-Бояджиева е нотариус на 2015, плътно следвана от Весела Ивчева, Кремена Петкова и други професионалисти. Техните биографии не бяха подробно представени.

Кантора на годината стана „Гугушев и партньори“, която има присъдени международни награди и предлага експертиза в над 40 юрисдикции и 100 града по света. Отличени бяха и дружество „Богданов и Бенев“, специалисти по конкурентно и данъчно право, „Върбанова и Тодорова“, експерти по търговско и дружествено право, обществени поръчки и тръжни процедури, “ Симеонов и Дерменджиев“,  които се занимават с гражданско, корпоративно, данъчно и патентно право и „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“, професионалисти по международно частно право и право на ЕС, както и консултантско право, енергетика, медийно и наказателно право.

Делото на годината е на кантора „Пенков, Марков и партньори“ по казуса „Симеон Сакскобургготски срещу държавата“. Трябвало е да се обследват обстоятелства по собствеността от 20-те години на миналия век. След 8 г. делото е спечелено на първа инстанция. Сред останалите номинирани дела бяха тези на адвокат Венцислав Точков, осъден и оправдан за пледоария в защита на клиент,  дело срещу тайната на осиновяването, дело, засягащо главен секретар на Министерство на земеделието и дело за ПТП и промяна на практиката на съда за възможността човек да бъде съден 2 пъти за едно и също нещо, адвокат по него е Венцислав Великов.

Наградата „Правосъдие зад граница“ взе  Светозар Арнаудов, а номинирани бяха Бойко Гергинов, Ива Тодорова, Михаил Екимджиев, Ханс Петер Уул. За най-обещаващ млад юрист бе отличена Николета Тодорова,консултат на дружество на продажба на природен газ.  Номинирани бяха Александрина Алексиева, работи в сферата на принудителните вземания, Дениз Мустафа, експерт по семейно право, облигационно и административно право, Слави Танкеин, специалист по застрахователно право, Христо Копаранов с опит в търговското право.

Почетният приз беше присъден на Мигел Лоиназ, почетен председател на Международния адвокатски съюз от Уругвай. Той има принос за развитието на българското право. Осигурил е безплатна международна квалификация на родните адвокати, участвал е е и в изработването на промени в Закона за културата. Всеки от изброените получи плакет със своята номинация, а за наградените бяха подготвени специално изработени бронзови статуетки. Всички номинирани изразиха благодарност за гласуваното им доверие и си пожелаха по-малко скандали в съдебната система.

Събраните в залата юристи почтоха паметта на Йордан Соколов с минута мълчание.

Водещи на събитието, което се провежда за трета година, бяха Ива Дойчинова, Юлиан Демирев и юристът Нина-Никол Хамилтън, която организира ПР частта на конкурса.

Балът на гилдията помогна със средства на 3 деца, болни от церебрална парализа – Снежанка, Божидар и Нати. За тях юристите събраха средства от куверти, от кутия за дарения и допълнителни инициативи. Парите бяха връчени на семействата още същата вечер- общо около 3700 лв. Снежи е на 16, започнала да движи едното си краче и неподвижната си ръка, но са й нужни ежедневни рехабилитации. Божидар се опитва да стои изправен, а родителите му мечтаят да го видят как се грижи сам за себе си. Натали е на 6 и е била на рехабилитация в Украйна, нужни са  й около 30 000 евро, а всички желаещи да й помогнат могат да го направят на фейсбук страницата й Help Nataly.

При награждаването си Герджиков държа кратка реч: “ Забелязал съм, че мнозина имат склонност да ме надценяват. От опит знам, че такива награди се връчват на залязващи хора. Аз си го признавам, бъдещето е за младите. Настоящето е за хора като мен, които вече нямат особено бъдеще. Признателен съм на организаторите, предполагам, че баща ми и майка ми ме гледат отгоре и се гордеят със сина си“, каза той, а залата се изправи на крака.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.