Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет взе на спецконтрол камериерките и готвачите в базите на ВКС

Съдебният съвет взе на спецконтрол камериерките и готвачите в базите на ВКС

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет взе на спецконтрол камериерките и готвачите в двете почивни бази на ВКС. Управниците на третата власт ще оглеждат под лупа бройките на шофьори, домакини, охранители и техните заплати, за да проверят дали Върховният касационен съд не харчи неразумно и нахалос държавните пари.

Дали обаче подобни анализи ще съпътстват и подобните разходи в останалите институции с почивни бази – прокуратурата и ВАС, не се разбра. Още повече, че бюджетът на прокуратурата по този параграф вече е утвърден. Без забележки.

Заплати по 1436 лв.? Абсурд!

До решението се стигна след смайващ дебат.

Поводът бе невинен – в дневния ред на ВСС, както и всяка друга година, имаше точка за „утвърждаване на бюджет за дейността на почивните и учебни бази при Върховния касационен съд за 2016 г.”. Става дума за две бази – едната в с.Лозенец, където има почивна станция на съда. Другата – в Паничище, където са 4 бунгала, ползвани ротационно от ВКС и ВАС.

Неочаквано думата взе Светла Петкова с категоричното: „Не съм съгласна с този бюджет!” И зачете от компютъра си цифри, като: бюджет за двете бази от общо 562 000 лв., от които 47 000 лв. за учебна дейност, а 280 000 лв. за заплати. Накрая сметна, че 430 000 лв. отивали за разходи за персонала и други.

Петкова поискала вчера справка „какъв е този персонал” и научила, че става дума за 25 заети щатни бройки в почивното дело на ВКС. Имало главни готвачи, невъоръжена охрана, двама сервитьори и ЦЕЛИ 7 камериерки. „Не могат там целогодишно да стоят 7 камериерки!”, обяви Петкова. Гвоздеят обаче бе изчислението й, че средната месечна заплата на персонала излизала 1436 лв., което е невъзможно. Как е направила тази сметка, не се разбра. Но Петкова настоя бюджетът за почивните станции на ВКС да не се приема, а да се отложи за анализ.

А прокуратурата?

Първоначално повечето членове на ВСС реагираха с усмивки, но нещата станаха сериозни.

„Принципният подход е прекрасен. Но приехме без възражения бюджетът за почивните бази на прокуратурата, който беше доста по-голям. Възраженията само за базите на ВКС разкриват едни не съвсем принципни подбуди. Естествено, че никой там не взема цитираните заплати, хората са на минимума. Но да обсъждаме камериерки, готвачи, главен готвач е несериозно”, опонира Галина Карагьозова.

„Против съм това обвинение да ми се вменява изказването като атака срещу почивните бази на ВКС и неговия ръководител. Искам да се отложи и преразгледа”, отсече Света Петкова.

С тенджерите ли ще се занимаваме?

„Разговорът за камериерки, сервитьори, тенджери и т.н. надали е подходящ за работата, която ВСС трябва да върши. Но ако ще говорим за това как рационално се изразходва бюджетът на съдебната власт, трябва общ поглед. Най-големите бази с най-голям разход са базите на прокуратурата”, включи се Калин Калпакчиев.

Георги Колев обаче подкрепи отлагането, за да представел и той отчет за базите на ВАС – също две на брой.

Каролина Неделчева влезе в конкретика и посочи, че според класификатора на длъжностите максималната заплата за най-високата длъжност в почивното дело – ръководител на базата, била 1190 лв. За това – отлагане.

Какво точно ще анализираме?

Юлия Ковачева се опита да подходи принципно към, както се оказа, същностния проблем. „Моля да ми посочите какъв точно анализ ще се прави, за да взема отношение. Анализ на броя на служителите в базата, на техните възнаграждения, на необходимостта от служители или от бази?”, поиска тя.

„Предложението е за уточняване на бюджетната сметка. Сега се разбира, че тя не съответства и на разписанието на заплатите”, отвърна Светла Петкова.

„И аз съм затруднена със смисъла, досега никога не са правени детайлни пресмятания за учебни бази. Да го направим тогава за всички, не само за ВКС”, прикани Соня Найденова.

Тук думата взе и Лозан Панов. „Когато става дума за бюджетиране е нормално да има прозрачност и яснота, но нека подходът е еднакъв към всички институции. Сега излиза, че го правите специално за ВКС”.

„Като сме стигнали до такъв момент сега, няма да си затваряме очите. Ако се налага, ще го направим и за останалите. Но засега само за ВКС”, отвърна Светла Петкова.

Накрая представляващия ВСС Димитър Узунов предложи за гласуване решение: „Отлагаме заедно с другите бази”. Какво точно се крие зад формулировката не се разбра.

Но решението бе взето с 13 гласа „за”, 4 „против” и 1 „въздържал се”.

Да му мислят готвачите и камериерките!

About Елена Енчева

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.