Последни новини
Home / Законът / Татяна Дончева: Законът, а не Борисов  може да спира обществени  поръчки  

Татяна Дончева: Законът, а не Борисов  може да спира обществени  поръчки  

Defakto.bg

 „Това е манталитета на водач на туземско племе, манталитет и на част  от нацията, готова да ръкопляска, вместо да се замисли, че само правилата гарантират всички  – и чистачките, и потребителите, и бизнесмените”, категорична е юристката 

 

10288[1]Вторият мандат на Бойко Борисов е като първия – повсеместно назначаване на „калинки” и хора от престъпните среди на ключови позиции – така лидерът на Движение 21 Татяна Дончева коментира пред Нова телевизия масовото спиране на обществени  поръчки за милиони от министър –председателя.  „Това означава да се  притиска голямата част от бизнеса, без никакви правила, да се отнема бизнес, да се разпределят обществени поръчки на точно определени хора срещу точно определени ангажименти за сметка на други”, каза  юристката.   На въпрос – не е ли „по-добре късно отколкото никога да  спират  поръчки заради нередности”, тя  избухна към водещия:„Това е пълен абсурд, кажете го на този,  който ви диктува в слушалката. Има държава, има правила и прерогативи на всеки отделен министър,  шеф на агенция, шефа на която и да е държавна  служба. Има правила и за министър – председателя.  В никоя цивилизована държава не може един премиер да се  бърка така в прерогативите на други държавни институции, които имат ясни правомощия и ангажименти”.

Какъв бизнес климат се създава така, ако в едни момент „по кеф на някого“ могат да се отменят поръчки?! Защо са обявени, ако няма пари за тях?  Законът  забранява да се обявяват такива поръчки, ако няма финансиране, напомни Дончева.

Бе категорична,  че този въпрос не е дискусионен, защото има закон, който е над всички.   „Оперетата с чистачките от Аерогарата, които извадиха една  гербаджийска активистка да ни казва как да чакаме министър председателя с метлата, за да бори корупцията, не дава отговор на основния въпрос – кой пусна поръчките и  на кого ги пусна? Защо няколко месеца по-късно някой реши, че просто може да ги отмени, включително и онези, които са съдебно потвърдени?!

„Това е манталитета на водач на туземско племе, манталитет и на част  от нацията, готова да ръкопляска, вместо да се замисли, че само правилата гарантират всички  – и чистачките, и потребителите, и бизнесмените“.

Според Дончева за безпрецедентното стопиране на  обществените поръчки има външен натиск (и то не от едно място), който заплашва да спре финансирането на страната. Не е само канала Юнкер – Меркел , каза тя. На  много хора от чуждите компании, които също кандидатстват  по обявените поръчки , им е станало ясно всичко. Техните големи фирми също имат възможности за влияние и достъп до правителството.

. „При Бойко има един  елемент на театралност, в който той е истински талантлив и убедителен.  Като си навие нещо на пръста, започва да си вярва, извън фактите .”

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Един коментар

  1. Обретенов

    Татяна Дончева е на 100 процента права. Случаят е показателен: отрицание на правова държава..Той показва, че институциите на правовата държава не съществуват. Но къде са журналистите и гражданското общество, които трябва да реагират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.