Последни новини
Home / Законът / В Румъния над 1250 високопоставени са пратени на съд за корупция

В Румъния над 1250 високопоставени са пратени на съд за корупция

Defakto.bg

През изминалата година Румъния е изпратила на съд по обвинения в корупция над 1250 обвиняеми от високите и средните етажи на властта. Това е равносметката в отчета на главния  прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния Лаура Кодруца Кьовеши

В сравнение с 2013 г.  на съд са изпратени 5 пъти повече министри и народни представители: един премиер, петима министри, 16 депутати и петима сенатори.

. „Това е най-големият брой висши държавни служители, разследвани от Националната дирекция за борба с корупцията в рамките на една година“, заяви главният прокурор,  предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Лаура  Кьовеши  посочва, че е  бил наложен запор на имущество за около половин милиард евро, а по различни дела съдът е постановил връщане на 220 милиона евро на държавата.

„Това са най-впечатляващите данни от създаването на антикорупционната прокуратура“, обяви главният прокурор. По думите на Кьовеши, близо 500 души на ръководни длъжности са били изпратени на съд, което е увеличение от 30 процента спрямо миналата година.

Съдебната дейност на прокуратурата е била реализирана от 33 прокурори, които са имали над 14 700 участия в съдебни заседания.

Процентът на оправдателните присъди е паднал на 7,63 на сто, което по думите на Кьовеши доказва обективния характер и професионализма в делата, по които е работила прокуратурата. Над 970 обвиняеми са получили окончателни присъди. Продължителността на съдебните процеси е намаляла, отбеляза Кьовеши и допълни, че решените окончателно съдебни случаи за по-малко от година са нараснали с над 60 процента.

Главният прокурор на НДБК обърна внимание, че е важно окончателните съдебни решения да бъдат спазвани и изпълнявани като гаранция на правовата държава.

В делата, внесени в съда през 2015 г., общата сума на парите, дадени като подкупи, е възлязла на 431 милиона евро, отбеляза Кьовеши и каза, че тази сума може да бъде сравнена с бюджета за съфинансиране на програмата за автомагистрали за 2016 г., 2017 г. и 2018 г.

Главният прокурор заяви, че има държавни институции, в които корупцията се увеличава всяка година. По думите ѝ трикратно се е увеличил броят на изпратени на съд лица, които управляват фондове от държавния бюджет. Кьовеши каза, че миналата година на съд са били изпратени над 100 кметове и председатели на окръжни съвети.

На представянето на доклада за дейността на Националната дирекция за борба с корупцията присъстваха президентът, премиерът, висши магистрати и други.

 

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.