Последни новини
Home / Законът / В Румъния над 1250 високопоставени са пратени на съд за корупция

В Румъния над 1250 високопоставени са пратени на съд за корупция

Defakto.bg

През изминалата година Румъния е изпратила на съд по обвинения в корупция над 1250 обвиняеми от високите и средните етажи на властта. Това е равносметката в отчета на главния  прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния Лаура Кодруца Кьовеши

В сравнение с 2013 г.  на съд са изпратени 5 пъти повече министри и народни представители: един премиер, петима министри, 16 депутати и петима сенатори.

. „Това е най-големият брой висши държавни служители, разследвани от Националната дирекция за борба с корупцията в рамките на една година“, заяви главният прокурор,  предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Лаура  Кьовеши  посочва, че е  бил наложен запор на имущество за около половин милиард евро, а по различни дела съдът е постановил връщане на 220 милиона евро на държавата.

„Това са най-впечатляващите данни от създаването на антикорупционната прокуратура“, обяви главният прокурор. По думите на Кьовеши, близо 500 души на ръководни длъжности са били изпратени на съд, което е увеличение от 30 процента спрямо миналата година.

Съдебната дейност на прокуратурата е била реализирана от 33 прокурори, които са имали над 14 700 участия в съдебни заседания.

Процентът на оправдателните присъди е паднал на 7,63 на сто, което по думите на Кьовеши доказва обективния характер и професионализма в делата, по които е работила прокуратурата. Над 970 обвиняеми са получили окончателни присъди. Продължителността на съдебните процеси е намаляла, отбеляза Кьовеши и допълни, че решените окончателно съдебни случаи за по-малко от година са нараснали с над 60 процента.

Главният прокурор на НДБК обърна внимание, че е важно окончателните съдебни решения да бъдат спазвани и изпълнявани като гаранция на правовата държава.

В делата, внесени в съда през 2015 г., общата сума на парите, дадени като подкупи, е възлязла на 431 милиона евро, отбеляза Кьовеши и каза, че тази сума може да бъде сравнена с бюджета за съфинансиране на програмата за автомагистрали за 2016 г., 2017 г. и 2018 г.

Главният прокурор заяви, че има държавни институции, в които корупцията се увеличава всяка година. По думите ѝ трикратно се е увеличил броят на изпратени на съд лица, които управляват фондове от държавния бюджет. Кьовеши каза, че миналата година на съд са били изпратени над 100 кметове и председатели на окръжни съвети.

На представянето на доклада за дейността на Националната дирекция за борба с корупцията присъстваха президентът, премиерът, висши магистрати и други.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.