Последни новини
Home / Законът / Издирван от Израел загина в посолството на Палестина

Издирван от Израел загина в посолството на Палестина

Defakto.bg

Загадъчна смърт в посолството на Палестина разследват прокуратурата и МВР. В момента версиите варират от падане от триетажната сграда до насилствена смърт.

Макар и без 100 % сигурност, загиналият е идентифициран като Омар Зайед, гражданин на Палестина, издирван от Израел за излежаване на доживотна присъда за убийство.

Народният фронт за освобождение на Палестина обвини израелското разузнаване Мосад за убийството на Зайед.

Сигналът

Още сутринта прокурорският пресцентър съобщи:

„Получен е сигнал от дипломатически представител от Посолството на Държавата Палестина в България за починало лице, в резултат  на упражнено насилие,  на територията на посолството.

В 09.40 часа,  посланикът на Държавата Палестина даде разрешение и предостави достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването”.

В МВР сигналът е постъпил в 7,32 часа от палестински гражданин, който има отношение към дейността на посолството, допълни часове по-късно картината главният секретар на МВР Георги Костов на съвместен брифинг със Сотир Цацаров. Подалият сигнала е заявил, че при паркирането на автомобила си в задния двор на посолството на ул. „Джеймс Баучер” е намерил лице в безпомощно състояние. При пристигането на Бърза помощ човекът още е бил жив, но малко по-късно умира.

Намерен е във вътрешния заден двор на посолството и очевидно е обитавал посолството, допълни Сотир Цацаров. Самата мисия няма охрана – нито физическа, нито техническа – камери или други средства.

Беглец от правосъдие

„Със 100 % не можем да потвърдим самоличността му, но според изявления на представители на посолството става дума за гражданина на Палестина Омар Зайед”, заяви главният прокурор.

Той има разрешение за пребиваване в България, както и карта на чужденец от 15 ноември 2012 г. Женен е за българка.

През януари 2016 г. обаче във Върховната касационна прокуратура е постъпила молба от властите на Израел за екстрадицията на Омар Зайед за доизлежаване на доживотна присъда на окръжен съд-Йерусалим от 23 декември 1986 г. Наказанието е за убийство на израелски военнослужещ на 15 ноември 1986 г. По това време Зайед е член на Фронта за освобождение на Палестина.

Зайет влиза в затвора. Но на 26 април 1990 г. постъпва в болница и на 21 май 1990 г. бяга оттам.

След получаването на молбата за екстрадиция, на 14 декември 2015 г. българската прокуратура разпорежда Омар Зайед да бъде незабавно задържан с цел изправянето му пред съд. Той не е открит и оттогава се издирва.

Трупът е местен

Трупът е бил местен след намирането, съобщи Георги Костов. Огледът на местопроизшествието продължава.

Каква е причината за смъртта може да се каже точно едва след приключване на аутопсията и съдебно-медицинската експертиза, каза Сотир Цацаров. Огнестрелни рани по тялото няма. В момента са възможни различни хипотези – от падане до насилствена смърт, обяви той.

Официални данни и съобщения, че издирваният Омар Зайед е обитавал посолството, няма, подчерта Цацаров. Подобна информация не е постъпвала и от външно министерство.

Следствена комисия от Палестина пристига утре

И Израел, и Палестина са повдигнали въпроса за екстрадирането на Зайед при посещението на Бойко Борисов в двете държави тези дни. Това заяви самият той пред журналисти в парламента. И на двете страни било заявено, че България е правова държава и се действа само по закон.

Палестинското президентство е сформирало следствена комисия, която да влезе в контакт с българските власти и да участва в разследването на смъртта на Омар Зайед, съобщи на свой ред посланикът на Палестина Ахмед Ал-Мадбух. Комисията ще пристигне утре сутринта. Очакваме резултатите от следствието и от аутопсията, за да разберем какво се е случило, каза дипломатът.

В декларация, цитирана от световните медии, Националният фронт за освобождение на Палестина обвини Мосад за убийството на Омар Зайед.

„Омар е един от борците на палестинския народ, който е водил съпротива срещу окупацията и е изпълнил своя дълг към своята земя и своя народ. Неговото убийство е резултат на това, че израелската окупация продължи да го преследва“, каза посланикът Ахмед Ал-Мадбух.

За липсата на охрана на мисията той обясни, че тя е била свалена преди седем години и въпреки молбите им не е възобновена. Защото, според проучване на МВнР палестинското посолство не е било обект на нападения през последните 20 години.

Спор за давност?

От думите на Ахмед Ал-Мадбух се разбра също, че имат разминавания с прокуратурата по въпроса кога изтича давността за присъдата на Омар Зайед.

Правилото в Наказателния кодекс е, че наказанието доживотен затвор не се изпълнява, ако са изтекли 20 години. А давността започва да тече от влизането на присъдата в сила.

Според българската прокуратура давността за този случай изтича през 2020 г., каза посланикът на Палестина. Според него, логически погледнато, би трябвало абсолютната давност да изтече в края на 2016 г., защото би следвало да се отчита от момента на произнасянето на присъдата.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.