Последни новини
Home / Законът / Цацаров обяви война на нелегалната охрана и частните кортежи

Цацаров обяви война на нелегалната охрана и частните кортежи

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на прицел частните охранителни кортежи и гардовете без договори с лицензирани фирми.

Това стана ясно от думите му след среща с главния секретар на МВР Георги Костов, шефа на охранителна полиция Костадин Гребенаров и този на СДВР Младен Маринов. Поводът е инцидентът в сряда вечерта на Околовръстното шосе, при който 30-годишен мъж беше бит с метални палки, а спътницата му удряна от частни охранители. Те не са били служители на лицензирана фирма.

„Фактическата охрана, която демонстрира беззаконие и безнаказаност, трябва да бъде прекратена. Частните охранителни кортежи пред заведения, по магистрали, по улиците на градовете, които демонстрират тотална наглост, трябва да спрат”, обяви днес Цацаров пред журналисти след съвещанието.

МВР трябва да започне масови проверки срещу всички, които ползват охрана без тя да отговаря на закона за частната охранителна дейност, съобщи главният прокурор. Започва специализираната полицейска операция срещу „рисковите групи, които създават дискомфорт на гражданите”, реагира главният секретар на МВР.

Цацаров поиска и нормативни промени, които да предвидят създаване на регистър на съпровождащите автомобили.

Системен проблем

„Този инцидент е поразяващ със своята наглост. Трябва да спрем да вървим след пожара, след последиците и реакциите на обществото и на медиите, да предотвратяваме подобни действия още в зародиш“, оцени станалото Цацаров. И посочи, че очевидно сред държавните органи има системен проблем. Такава е ситуацията с държането на огнестрелно оръжие, пътно-транспортните произшествия и подобен инцидент.

В страната действат 117 договора между физически лица и охранителни фирми, най-много са във Варна – 50, 27 – в София, 23 в Пловдив, отчете главният прокурор.

Проверяват оръжията на охранителните фирми

Върховната административна прокуратура започва проверка на всички огнестрелни оръжия, които охранителните фирми притежават, съобщи още Цацаров.

И напомни, че след трагедията в Лясковец проверка на ВАП е установила 221 000 лица с легални разрешения за притежание и носене на оръжие. Проверката е показала и липсата на електронен регистър за оръжейните разрешителни, който не съществува и досега. Георги Костов се оправда, че регистърът го няма, защото няма пари в бюджета. „Ние ще ви направим системата и ще ви я предоставим, а ваше задължение ще бъде само да я актуализирате“, отговори му Сотир Цацаров.

„Лицето” Ториното ще бъде разпитано

След инцидента са задържани четирима души, за които прокуратурата днес внася искане в съда за постоянен арест. Отделно от тях обаче има и „лице, което не е обвиняем и е фактическата причина за това – Ивайло Борисов”, обяви Сотир Цацаров. Човекът е известен с прякора Ториното, а задържаните са работели за него. Той ще бъде разпитан по случая.

Главният прокурор изреди подробна справка за Ториното, с препратки към съда. „Той е подсъдим в специализирания наказателен съд за организирана престъпна група (заедна със Златко Баретата – б.р.). Задържан е на 16 февруари 2013 г., на другия ден от спецсъда му е наложена постоянна мярка, на 22 май 2013 г. апелативният специализиран съд определя по-лека мярка. И той е на свобода. Подсъдим е и по друго дело за ОПГ и за убийство, по което е оправдан от Софийския градски съд, потвърдена от Софийския апелативен съд. Сега по протест на прокуратурата делото е във Върховния касационен съд, от 22 октомври 2015 г. се чака неговото произнасяне.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Един коментар

  1. Сега заради обявената „война“ ще патят нормалните охранителни фирми, които ще бъдат засипани от проверки. „Войната“ си я има в НК и тя е срещу хулиганството, но няма кой да я води. Понякога и не рядко хулиганстват срещу гражданите и самите МВР служители, подбуждани от разни „рамбо“ началници… А за Прокуртурата показателен образ е оня с: „На колене…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.