Последни новини
Home / Законът / Как правото на Европейския съюз става съдебна практика у нас

Как правото на Европейския съюз става съдебна практика у нас

Defakto.bg

APIS2 „Правото на ЕС е право на държавите-членки. Именно те имат интерес правото на Европейския съюз да се прилага –никой не им го налага отвън. Затова доброто прилагане на правото на ЕС , е основно задължение на националните юрисдикции” – с тези думи започна своята лекция  доц.д.ю.н. Атанас Семов. Той е носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС, ръководител на Международната магистърска програма „Право на ЕС” в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и  Директор на Института по Европейско право.

Г-н Семов представи с многобройни примери практиката на Съда на ЕС през 2015 г., за значението на производството за преюдициални запитвания и ролята на съдилищата на държавите-членки.

Инициативата за семинара по приложението на правото на Европейския съюз в българската съдебна практика, беше на Съюза на юристите в България и Апис Европа. Представен беше новия продукт на АПИС: EuroCases – практика на Съда на ЕС в Люксембург и на върховните съдилища на Австрия, България, Великобритания, Германия, Италия, Франция и други държави членки по прилагане правото на Европейския съюз. Правно-информационната система е създадена с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

На елементите на търговската марка според актуална практика на Съда на ЕС за значението на неотличителните елементи на търговските марки в производствата по регистрация и заличаване говори съдия Любка Стоянова, заместник-председател на Административен съд София-град.

Наталия Йорданова от езиков и изпитен център AVO представи новите интернет базирани обучения по правен английски.

В реално време, в рамките на семинара беше представен действащия нов проект на правно двуезично списание и сайт de facto legal. По време на представянето, главният редактор Васил Чобанов покани присъстващите в залата представители на правни кантори, съдиите и адвокатите да представят своите становища на страниците на сайта и в списанието, както вече започнаха редица юристи да се обръщат към de facto legal.

Въпреки, че залата на СЮБ беше пълна, организаторите се бяха погрижили за желаещите да участват, които нямат възможност да присъстват в залата да бъде осигурена алтернативна възможност да проследят семинара в реално време по Интернет

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.