Последни новини
Home / Законът / От „Правосъдие за всеки”  настояха  за независим зам.главен прокурор по корупцията

От „Правосъдие за всеки”  настояха  за независим зам.главен прокурор по корупцията

Defakto.bg

Шествие на правосъдие за  всеки  се проведе в центъра на столицата днес, съобщи БНР.

Началото е поставено пред съдебната палата.  Протестиращите настояват за съдебна реформа и ефективна борба с корупцията във висшите етажи на властта. Те искат промени в Конституцията, които да направят прокуратурата отчетна, по-прозрачна и ефективно работеща. Участниците настояват за създаването на „заместник-главен прокурор“, който да разследва корупцията.

Според тях той трябва да бъде независим от главния прокурор и да може да разследва корупцията по високите етажи на властта. Протестът се организира от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки”.  Идеите им са описани в седем точки и са внесени в парламента.

Сред участниците в шествието, което тръгна от столичната Съдебна палата, беше и бившият правосъден министър Христо Иванов, който каза:

Има по принцип в живота две позиции: едната е да гледаме кое е възможно и кое е невъзможно, да не се отказваме, а другата – да опитаме да го направим. Хората са тук, мислите ли, че преди година, година и половина това беше възможно. Има много неща, които бяха невъзможни преди година и половина, които започнаха да се случват. Малко с определени жертви и трудности, напред, назад и т.н., но нещата се променят, пластовете се разместват, това е видно, обществени поръчки се отменят. Това, което е различно и очевидно, е промяната в общественото мнение, очевидно промяна в ключови обществени групи в самата съдебна власт, промяна в търпимостта на нашите европейски партньори. Дори и парламенът сега да подвие опашка и да не посмее отново да погледне този проблем, рано или късно тази реформа ще се случи.

Активистите от движението  призовават и гражданите да ги подкрепят в настояването за дълбока съдебна реформа, чрез отваряне отново на Конституцията.

В очакване на гражданите, подкрепящи реформата, да се присъединят към акцията, пред съдебната палата звучеше словото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, от отбелязването на 135-ата годишнина от създаването на съда. То стана известно с призива: Стига вече толкова!

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.