Последни новини
Home / Законът / От „Правосъдие за всеки”  настояха  за независим зам.главен прокурор по корупцията

От „Правосъдие за всеки”  настояха  за независим зам.главен прокурор по корупцията

Defakto.bg

Шествие на правосъдие за  всеки  се проведе в центъра на столицата днес, съобщи БНР.

Началото е поставено пред съдебната палата.  Протестиращите настояват за съдебна реформа и ефективна борба с корупцията във висшите етажи на властта. Те искат промени в Конституцията, които да направят прокуратурата отчетна, по-прозрачна и ефективно работеща. Участниците настояват за създаването на „заместник-главен прокурор“, който да разследва корупцията.

Според тях той трябва да бъде независим от главния прокурор и да може да разследва корупцията по високите етажи на властта. Протестът се организира от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки”.  Идеите им са описани в седем точки и са внесени в парламента.

Сред участниците в шествието, което тръгна от столичната Съдебна палата, беше и бившият правосъден министър Христо Иванов, който каза:

Има по принцип в живота две позиции: едната е да гледаме кое е възможно и кое е невъзможно, да не се отказваме, а другата – да опитаме да го направим. Хората са тук, мислите ли, че преди година, година и половина това беше възможно. Има много неща, които бяха невъзможни преди година и половина, които започнаха да се случват. Малко с определени жертви и трудности, напред, назад и т.н., но нещата се променят, пластовете се разместват, това е видно, обществени поръчки се отменят. Това, което е различно и очевидно, е промяната в общественото мнение, очевидно промяна в ключови обществени групи в самата съдебна власт, промяна в търпимостта на нашите европейски партньори. Дори и парламенът сега да подвие опашка и да не посмее отново да погледне този проблем, рано или късно тази реформа ще се случи.

Активистите от движението  призовават и гражданите да ги подкрепят в настояването за дълбока съдебна реформа, чрез отваряне отново на Конституцията.

В очакване на гражданите, подкрепящи реформата, да се присъединят към акцията, пред съдебната палата звучеше словото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, от отбелязването на 135-ата годишнина от създаването на съда. То стана известно с призива: Стига вече толкова!

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.