Последни новини
Home / Законът / В „Държавен вестник”: ЧСИ официално ще събират борчовете към Темида

В „Държавен вестник”: ЧСИ официално ще събират борчовете към Темида

Defakto.bg

Частните и държавни съдебни изпълнители съвсем официално вече могат да събират вземанията на съдебната власт. Това следва от промени в Правилника за администрацията в съдилищата, публикувана в последния брой на „Държавен вестник”.

Текстът гласи: „За присъдените държавни такси, наложени глоби и съдебни разноски по дела се издава изпълнителен лист от първоинстанционния съд в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на същия съд. Издадените в полза на съдилищата изпълнителни листове се изпращат на Националната агенция за приходите или на други органи, на които е възложено със закон да събират вземанията на съдебната власт, като съдът изисква да бъде уведомен за образуването на изпълнителното дело и за изпълнението по него.“ (Чл. 104 от правилника).

Предвидено е също изпълнителните листове да се издават най-късно в седемдневен срок след изтичане на срока за доброволно изпълнение или връщането на дело в съда, както и от постъпване на молба от страните. “

Още през миналата година борчовете към съдебната власт от неиздължени глоби, разноски, такси по дела стигна впечатляващата сума от 746,6 млн.лв., несъбрана от НАП. А финансовият министър Владислав Горанов обяви на Висшия съдебен съвет, че вземанията на магистратите не са приоритет на приходната агенция.

За това през юли м.г. между ВСС и Камарата на ЧСИ бе сключено споразумение за събиране на вземанията. На семинар в края на 2015 г. обаче председателят на камарата Георги Дичев отчете, че в някои райони този процес изобщо не тръгва заради необяснимото нежелание на председателите на съдилища да възлагат вземанията на съдебните изпълнители.

Сега вече алтернативата е нормативно уредена и административните ръководители може да се активизират.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.