Последни новини
Home / Законът / В „Държавен вестник”: ЧСИ официално ще събират борчовете към Темида

В „Държавен вестник”: ЧСИ официално ще събират борчовете към Темида

Defakto.bg

Частните и държавни съдебни изпълнители съвсем официално вече могат да събират вземанията на съдебната власт. Това следва от промени в Правилника за администрацията в съдилищата, публикувана в последния брой на „Държавен вестник”.

Текстът гласи: „За присъдените държавни такси, наложени глоби и съдебни разноски по дела се издава изпълнителен лист от първоинстанционния съд в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на същия съд. Издадените в полза на съдилищата изпълнителни листове се изпращат на Националната агенция за приходите или на други органи, на които е възложено със закон да събират вземанията на съдебната власт, като съдът изисква да бъде уведомен за образуването на изпълнителното дело и за изпълнението по него.“ (Чл. 104 от правилника).

Предвидено е също изпълнителните листове да се издават най-късно в седемдневен срок след изтичане на срока за доброволно изпълнение или връщането на дело в съда, както и от постъпване на молба от страните. “

Още през миналата година борчовете към съдебната власт от неиздължени глоби, разноски, такси по дела стигна впечатляващата сума от 746,6 млн.лв., несъбрана от НАП. А финансовият министър Владислав Горанов обяви на Висшия съдебен съвет, че вземанията на магистратите не са приоритет на приходната агенция.

За това през юли м.г. между ВСС и Камарата на ЧСИ бе сключено споразумение за събиране на вземанията. На семинар в края на 2015 г. обаче председателят на камарата Георги Дичев отчете, че в някои райони този процес изобщо не тръгва заради необяснимото нежелание на председателите на съдилища да възлагат вземанията на съдебните изпълнители.

Сега вече алтернативата е нормативно уредена и административните ръководители може да се активизират.

 

About De Fakto

Проверете също

Кариерните бонуси: Автоматичното повишаване на кадровици и инспектори не е противоконституционно, но назначаването на “равна” длъжност е

Три “особени мнения” в КС, само едно – тотално срещу повишенията Автоматичните повишения на изборните …

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.