Последни новини
Home / Законът / В „Държавен вестник”: ЧСИ официално ще събират борчовете към Темида

В „Държавен вестник”: ЧСИ официално ще събират борчовете към Темида

Defakto.bg

Частните и държавни съдебни изпълнители съвсем официално вече могат да събират вземанията на съдебната власт. Това следва от промени в Правилника за администрацията в съдилищата, публикувана в последния брой на „Държавен вестник”.

Текстът гласи: „За присъдените държавни такси, наложени глоби и съдебни разноски по дела се издава изпълнителен лист от първоинстанционния съд в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на същия съд. Издадените в полза на съдилищата изпълнителни листове се изпращат на Националната агенция за приходите или на други органи, на които е възложено със закон да събират вземанията на съдебната власт, като съдът изисква да бъде уведомен за образуването на изпълнителното дело и за изпълнението по него.“ (Чл. 104 от правилника).

Предвидено е също изпълнителните листове да се издават най-късно в седемдневен срок след изтичане на срока за доброволно изпълнение или връщането на дело в съда, както и от постъпване на молба от страните. “

Още през миналата година борчовете към съдебната власт от неиздължени глоби, разноски, такси по дела стигна впечатляващата сума от 746,6 млн.лв., несъбрана от НАП. А финансовият министър Владислав Горанов обяви на Висшия съдебен съвет, че вземанията на магистратите не са приоритет на приходната агенция.

За това през юли м.г. между ВСС и Камарата на ЧСИ бе сключено споразумение за събиране на вземанията. На семинар в края на 2015 г. обаче председателят на камарата Георги Дичев отчете, че в някои райони този процес изобщо не тръгва заради необяснимото нежелание на председателите на съдилища да възлагат вземанията на съдебните изпълнители.

Сега вече алтернативата е нормативно уредена и административните ръководители може да се активизират.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.