Последни новини
Home / Без категория / Панов и Цацаров пак не се разбраха за реформата

Панов и Цацаров пак не се разбраха за реформата

Defakto.bg
Съдебната реформа – истинска или привидна, статуквото – съществуващо или измислено, прокуратурата – действена, поръчкова или с вързани ръце? Време ли е за революция?
Парещите въпроси бяха повдигнати и днес в задочен диалог между председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров. Случи се на конференция в СУ „Св.Климент Охридски“,  посветена на 120-годишнината от приемането на наказателния закон у нас през 1896 г.
За първи път от дълго време отношение взе и председателят на Конституционния съд Борис Велчев, бивш главен прокурор.
Панов: Заради прокуратурата вървим съм съдебен борд
LOZPANАко влезем в спирала на прехвърляне на отговорност между съд и прокуратура, за да избягаме от отговорност, със сигурност ще се наложи въвеждане на съдебен борд, заяви Лозан Панов, цитиран от БТА.
Темата за създаване на единна европейска прокуратура не намери широк отзвук у нас, но за сметка на това широко се тиражира идеята за мониторинг на прокуратурата, а според някои това е плавен преход към искане за въвеждане на съдебен борд, допълни той.
Панов каза още: „Чуждият опит не дава опит за плавно прехвърляне на работещи модели у нас. Проблемът е, че и законите и вътрешното убеждение на магистратите са обект на критика от Брюксел. От както съм председател на ВКС няма нито едно дело за корупция срещу висши представители на властта„.
На примера на полемичното дело за шестте „НЕ!!!“, по което Цветан Цветанов първо беше осъден, а после оправдан заговори за политиката и правосъдието.
„Хората логично си задават въпроса дали оправдателните присъди на последната инстанция не са политическа корекция на политическата отговорност на предишните инстанции“. И напомни отдавнашните настоявания да се намали политическата квота в кадровика ВСС, което все не се случва.
Цацаров: Прокуратурата не е библиотека, та да я консервирате
1426_gk_ready_Snimka_na_Georgi_Kolev.f71b471ea7c24a8b1574e251f211e54b-610x420[1]Политик не се става в рамките на мандат в съдебната система, а спекулата със случилата се или неслучилата се съдебна реформа е оправдание за бъдещи планове на хора, които кроят криви сметки, заяви пък главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от dir.bg. Прицел очевидно бе Лозан Панов, когото кадровици отдавна обвиняват, че „революционното“ му поведение е трамплин към влизане в политиката. Темата е любима и на медиите на Делян Пеевски.
Сегашните времена са бурни, защото едни са обвинени, че са поддръжници на статуквото, други настояват за реформа, а трети – за революция (бившият правосъден министър Христо Иванов – б.р.). Независимо от всички искрени и режисирани пропагандни слова – ключът към съдебната реформа не е единият член повече на прокурорската колегия. Ако това беше панацеята – не единият, всичките да ги бяха взели, само и само да има спасение„, обяви още Цацаров.
И поиска да се спре с противопоставянето и тезите за грешната и неможеща прокуратура и „всезнаещия съд, който се намира във висините“.
Неговата теза за реформа: съдебната реформа е Закон за съдебната власт, процесуални закони, мотивирани кадри. А винаги, когато изменения на НПК и НК са правени на парче, са под натиска на конюнктурата или под политически натиск и конкретен повод.
Липсващите обвинения срещу високите етажи на властта бяха прехвърлени към МВР.
От създаването си в настоящия вид, ГДБОП няма нито една разработка за корупция. Най-високото ниво, до което се е стигало, е председател на агенция. Прокуратурата не е библиотека, в която главният прокурор натиска папки, за да не влязат в съда. Прокуратурата е на крачка от това да бъде консервирана изцяло и да се превърне в нещо, което тя не бива да става в никое общество„, каза Сотир Цацаров.

Борис Велчев: Първо реформа в МВР

Борис Велчев
Борис Велчев

Според председателя на Конституционния съд и бивш главен прокурор Борис Велчев съдебната реформа трябва да тръгне първо от реформа в МВР:

„Ако ние не създадем условия да се разкриват престъпления, няма защо да се сърдим след това, че няма добри разследвания, респективно ефективно доказани такива. Не е удобно да питам господин Цацаров, защото го виждам пред мене, но мога да кажа, че сигурно не е щастлив от бройката разкрити корупционни престъпления по високите етажи на властта. Такива престъпления се разкриват сигурно по вестниците, от хората в телевизионните студия, но тогава, когато става дума за професионално разкрито корупционно престъпление, позволяващо ефективно разследване след това, случаите са много редки“, заяви Велчев, цитиран от БНР.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди доживотен затвор за брутално убийство, извършено с безпощадна жестокост

Георги Иванчев ще изтърпява наказание „доживотен затвор“ за умишленото убийство на приятелката му Поля Д. …

ВАС „отмени “ солидни санкции на ректора ЮЗУ за конфликт на интереси поради грешки на КПКОНПИ при налагането им

Върховният административен съд реши окончателно спора за допълнителните възваграждения, които ректорът на ректора Югозападния университет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.