Последни новини
Home / Законът / Съдии, прокурори и адвокати срещу затвора за  превишена скорост

Съдии, прокурори и адвокати срещу затвора за  превишена скорост

Defakto.bg

Идеята на парламентарното мнозинство да се наказват с 3 години затвор за движение по пътя със скорост, надхвърляща позволената с повече от 60 км/ч, срещна силен отпор от страна на прокуратурата, Върховния касационен съд и Висшия адвокатски съвет, съобщи в.”Правен свят”, цитирайки в. “Сега”. Без мотиви, поправката в Наказателния кодекс беше гласувана от парламента на първо четене миналата седмица.  Никой от мнозинството не я защити при обсъждането в пленарната зала, сочат колегите. И напомнят, че са се чули само  слаби критични гласове от Патриотичния фронт.

В становището си по проекта от прокуратурата изтъкват, че липсват аргументи в подкрепа на предложението, при положение че в Закона за движение по пътищата има детайлно развита система от административни санкции при надхвърляне на позволената скорост. И подчертават, че затворът трябва да е последна мярка, когато административните наказания са изчерпани като възможност и е налице повторно или драстично нарушаване на ограниченията в скоростта, уточнява още изданието.

Сходно е мнението и на Върховния касационен съд. Оттам допълват, че процедурата по налагане на административни наказания е по-кратка и бърза в сравнение с разследването и наказването за престъпление, в каквото ще се превърне карането с висока скорост, ако се вкара в Наказателния кодекс. Съдиите недоумяват и по каква логика превишаване на скоростта с 59 км/ч ще се наказва по административен ред, а с 60 км/ч – по наказателния ред.

От Висшия адвокатски съвет (ВАдС) определят мярката като “обществено неоправдана”, тъй като в Европа тенденцията е обратна – на декриминализация. И посочват, че избраната от вносителите граница от 60 км/ч е формална и произволна.

Хулиганство

Превес на негативните оценки има и за другата значима промяна в НК – въвеждането на затвор за хулигански действия по пътя. За това управляващите предвиждат до 3 години, които скачат на 5 години, ако има съпротива срещу полицаи. И в двата случая ще се отнема шофьорската книжка. От ВКС смятат, че “ако скритият замисъл е чрез тази нова разпоредба да се провежда ефективна борба с т.нар. гонки по пътищата”, това може да стане и с действащите текстове в НК. Според ВАдС от предлаганата промяна не се разбира какво поведение на водача и допуснато от него нарушение може да се квалифицира като непристойно действие. “Принципна подкрепа” дава само прокуратурата. Според подчинените на Сотир Цацаров допълнението в НК “отговаря на обществената потребност, вкл. и чрез завишаване на наказателната отговорност, да се противодейства и да се упражнява превенция за ограничаване на грубите нарушения на обществения ред”.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

В Съдебната палата в София и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова …

Адвокат Валя Гигова: Правото на труд отстъпва пред нуждата да бъде гарантиран животът и здравето на гражданите

Изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.