Последни новини
Home / Законът / Съдии, прокурори и адвокати срещу затвора за  превишена скорост

Съдии, прокурори и адвокати срещу затвора за  превишена скорост

Defakto.bg

Идеята на парламентарното мнозинство да се наказват с 3 години затвор за движение по пътя със скорост, надхвърляща позволената с повече от 60 км/ч, срещна силен отпор от страна на прокуратурата, Върховния касационен съд и Висшия адвокатски съвет, съобщи в.”Правен свят”, цитирайки в. „Сега“. Без мотиви, поправката в Наказателния кодекс беше гласувана от парламента на първо четене миналата седмица.  Никой от мнозинството не я защити при обсъждането в пленарната зала, сочат колегите. И напомнят, че са се чули само  слаби критични гласове от Патриотичния фронт.

В становището си по проекта от прокуратурата изтъкват, че липсват аргументи в подкрепа на предложението, при положение че в Закона за движение по пътищата има детайлно развита система от административни санкции при надхвърляне на позволената скорост. И подчертават, че затворът трябва да е последна мярка, когато административните наказания са изчерпани като възможност и е налице повторно или драстично нарушаване на ограниченията в скоростта, уточнява още изданието.

Сходно е мнението и на Върховния касационен съд. Оттам допълват, че процедурата по налагане на административни наказания е по-кратка и бърза в сравнение с разследването и наказването за престъпление, в каквото ще се превърне карането с висока скорост, ако се вкара в Наказателния кодекс. Съдиите недоумяват и по каква логика превишаване на скоростта с 59 км/ч ще се наказва по административен ред, а с 60 км/ч – по наказателния ред.

От Висшия адвокатски съвет (ВАдС) определят мярката като „обществено неоправдана“, тъй като в Европа тенденцията е обратна – на декриминализация. И посочват, че избраната от вносителите граница от 60 км/ч е формална и произволна.

Хулиганство

Превес на негативните оценки има и за другата значима промяна в НК – въвеждането на затвор за хулигански действия по пътя. За това управляващите предвиждат до 3 години, които скачат на 5 години, ако има съпротива срещу полицаи. И в двата случая ще се отнема шофьорската книжка. От ВКС смятат, че „ако скритият замисъл е чрез тази нова разпоредба да се провежда ефективна борба с т.нар. гонки по пътищата“, това може да стане и с действащите текстове в НК. Според ВАдС от предлаганата промяна не се разбира какво поведение на водача и допуснато от него нарушение може да се квалифицира като непристойно действие. „Принципна подкрепа“ дава само прокуратурата. Според подчинените на Сотир Цацаров допълнението в НК „отговаря на обществената потребност, вкл. и чрез завишаване на наказателната отговорност, да се противодейства и да се упражнява превенция за ограничаване на грубите нарушения на обществения ред“.

 

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.