Последни новини
Home / Законът / На 8 март Конституционният съд подхваща  реформата на Москов

На 8 март Конституционният съд подхваща  реформата на Москов

Defakto.bg
s_stoeva[1]
Стефка Стоева
   След празниците, на връх тържествата по повод деня на  дамите – 8  март,  Конституционният  съд  ще заседава  по едно от делата срещу  здравната реформа на министър Петър Москов.  Депутати  от опозицията оспориха  пред съда  промените в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, като поиска те да отпаднат като противоконституционни.   В първия случай недоволството е срещу поделянето на медицинските услуги в два пакета плюс привилегията на държавата до 2026 г. да плаща в половин размер здравните вноски на осигуряваните от нея лица.

Съдия-докладчик по делото е Стефка Стоева. Именно това дело ще обсъжда съдът  следващата сряда.

Във втория случай са атакувани поправките в Закона за лечебните заведения, според които НЗОК ще преценява с кои лечебни заведения да сключва договор и да закупува услуги, както и реда за създаване на нови болници и услуги в стари лечебни заведения. Докладчик по делото е съдия Георги Ангелов. То още не е насрочено.

По мнение на юристите един от най-сложна за решаване е текстът  на чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, който поделя медицинската помощ на основен и допълнителен пакет.   В основния пакет попадат всички тежки и социално значими заболявания, които са с гарантиран финансов ресурс. В допълнителния пакет влизат болести, лечението на които може да се отлага. А ако пациентът не желае да е в листа на чакащите и иска незабавно лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване.

Един от въпросите, на които  КС  трябва да отговори е – що е   това  „достъпна” медицинска помощ, коментираха юристи за De Facto Legal.

  Съдът  вече се е произнасял. С решение № 32 през 1998 г. съдът обяви, че понятието „достъпна помощ по смисъла на чл. 52, ал. 1 от Конституцията означава възможност за медицинско лечение на всички граждани в случай на заболяване и еднакви  възможности за това.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.