Последни новини
Home / Законът / На 8 март Конституционният съд подхваща  реформата на Москов

На 8 март Конституционният съд подхваща  реформата на Москов

Defakto.bg
s_stoeva[1]
Стефка Стоева
   След празниците, на връх тържествата по повод деня на  дамите – 8  март,  Конституционният  съд  ще заседава  по едно от делата срещу  здравната реформа на министър Петър Москов.  Депутати  от опозицията оспориха  пред съда  промените в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, като поиска те да отпаднат като противоконституционни.   В първия случай недоволството е срещу поделянето на медицинските услуги в два пакета плюс привилегията на държавата до 2026 г. да плаща в половин размер здравните вноски на осигуряваните от нея лица.

Съдия-докладчик по делото е Стефка Стоева. Именно това дело ще обсъжда съдът  следващата сряда.

Във втория случай са атакувани поправките в Закона за лечебните заведения, според които НЗОК ще преценява с кои лечебни заведения да сключва договор и да закупува услуги, както и реда за създаване на нови болници и услуги в стари лечебни заведения. Докладчик по делото е съдия Георги Ангелов. То още не е насрочено.

По мнение на юристите един от най-сложна за решаване е текстът  на чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, който поделя медицинската помощ на основен и допълнителен пакет.   В основния пакет попадат всички тежки и социално значими заболявания, които са с гарантиран финансов ресурс. В допълнителния пакет влизат болести, лечението на които може да се отлага. А ако пациентът не желае да е в листа на чакащите и иска незабавно лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване.

Един от въпросите, на които  КС  трябва да отговори е – що е   това  „достъпна” медицинска помощ, коментираха юристи за De Facto Legal.

  Съдът  вече се е произнасял. С решение № 32 през 1998 г. съдът обяви, че понятието „достъпна помощ по смисъла на чл. 52, ал. 1 от Конституцията означава възможност за медицинско лечение на всички граждани в случай на заболяване и еднакви  възможности за това.

 

About De Fakto

Проверете също

Делото “Сарафово” тръгва на втора инстанция на 9 юни

Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище „Сарафово“ като …

Ексвоенният министър Николай Ненчев окончателно оправдан по делото за МиГовете

С окончателно решение на ВКС бившият министър на отбраната Николай Ненчев е оправдан по обвинението …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.