Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет пак поиска да чете СРС-та

Съдебният съвет пак поиска да чете СРС-та

Defakto.bg

Да имат автоматичен достъп до класифицирана информация на принципа „необходимо да се знае”– това поискаха членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и настояха поправката да мине в пакет с промените в съдебния закон. Така кадровиците възобновяват болна тема, която изглеждаше приключена. Защото на ВСС по закон му е забранено да ползва „тайни” информации за вземане на решения. Но желанията на членове на съвета да четат материали с гриф не секват – и на този, и на предишни състави.

За какво са им тайните?

Проблемът отново бе повдигнат на днешното извънредно заседание на съвета, посветено на проекта за промени в съдебния закон, които описват правилата за работата на ВСС занапред след разделянето му на съдийска и прокурорска колегии. По график проектът трябва да бъде внесен в МС днес или най-късно утре и разгледан от кабинета идната седмица. После отива в парламента. За да се изпълнят преходните разпоредби на конституцията, новите правила окончателно трябва да станат факт до 21 март.

Въпросът с класифицираната информация бе повдигнат от председателя на правната комисия на ВСС Юлиана Колева. Тя докладва искане на комисията на членовете на съвета и на инспекторите да се осигури автоматичен достъп до класифицирана информация на принципа „необходимо да се знае” (чрез промени на Закона за класифицираната информация, вписани в преходните разпоредби на ЗСВ). Колева се позова на факта, че такъв автоматичен допуск, без проверки за надеждност от службите, имат всички магистрати по конкретни дела, както и министрите. А проверките, осъществявани от органи на изпълнителната власт, директно засягат съдебната независимст. Това е така – преди време по предложение на Цветан Цветанов в съдебния закон всички от ВСС бяха задължени да се подлагат на проверки за надеждност, но Конституционният съд отмени тези текстове. Остана неясно обаче на какво се дължи възроденото желание на кадровиците да четат СРС.

Обясниха, че понякога по дисциплинарни дела се налага да преглеждат преписки на предложения за наказание магистрат, включително и такива с грифове, каза правосъдният министър Екатерина Захариева.

Днес работната група по ЗСВ ще прегледа всички предложения на съдебния съвет и ще ги отсее.

Да работят и след изтичане на мандата? Противоконституционно

Смайващо бе и друго искане на ВСС – в закона да се запише, че продължават да упражняват правомощията си до конституирането на нов състав, дори и да им е изтекъл мандатът. Желанието е мотивирано с новия избор на парламентарната квота на съвета с мнозинство от 2/3 от депутатите, което може да забави процедурата.

В същото време обаче изпълняването на правомощия след изтичане на мандата категорично бе обявено за противоконституционно от КС. Това бе напомнено и на днешното заседание, но въпреки това кадровиците си държат на предложението.

Противоконституционни идеи няма да приемем, категорична бе по този повод министър Захариева.

1/5 от съдиите и прокурорите да искат уволнение на член на ВСС

По предложение на Соня Найденова в проекта ще бъде вписана нова възможност за предсрочно освобождаване, сиреч уволнение на член на ВСС от професионалната квота. Това може да стане по искане и на 1/5 от магистратите, които са го избрали. Така за член от съдебната квота под искането трябва да се подпишат 1/5 от общия брой на съдиите в страната, за кадровик от квотата на прокуратурата – 1/5 от общия брой на прокурорите, за избраника на следователите – 1/5 от тази гилдия.

Такава възможност вече е дадена на парламента – 1/5 от депутатите могат да искат уволнение на кадровик от тяхната квота.

Уволнение на изборен член на ВСС могат да поискат също петима от членовете на съвета. Във всички случаи решението се взема от ВСС с мнозинство от минимум 17 „за”.

Прави впечатление обаче, че в този проект не е разписана процедура за предсрочното освобождаване на „тримата големи” – председателите на ВКС, на ВАС и на главния прокурор, макар че по конституция те също не са имунизирани срещу уволнение. В предишния прокт за ЗСВ, подготвен от екипа на Христо Иванов, „тримата големи” бяха включени в процедурата.

Без дебат членовете на съвета одобриха същностни поправки като мнозинството за кадруване в съдийската и прокурорската колегии, както и лишаването им от хонорари за работа в комисии.

About Елена Енчева

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

2 коментара

 1. Помогите с отправкой жалоб. Скачал материал для дипломной себе с сайта http://landreferat.ru/ – материал оказался плагиатом. Из за этого диплома не защитил и провалил. Помогите отомстить им! Шлите жалобы на этот сайта, пусть получал по делом!

 2. Предлагаем услугу рассылки вашей информации на 100.000 тысяч сайтов! База сайтов состоит из русскоязычных форумов, досок объявлений, блогов, гостевых книг. В результате рассылки вашу рекламу увидят десятки тысяч людей.

  Как можно использовать рассылку?
  1. Для рекламы своих товаров, услуг, рассылки объявлений различного характера
  2. Для привлечения переходов на сайт.
  3. Для наращивания ссылок на сайт.
  4. Для рассылки информации о себе либо своей фирме в Интернете, с целью „забить“ поисковую выдачу
  5. Для распространения любой другой информации

  Почта для связи: [email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.