Последни новини
Home / Законът / Цацаров без притеснения за случая „Тодор”. Бъчварова срещу прибързаните квалификации

Цацаров без притеснения за случая „Тодор”. Бъчварова срещу прибързаните квалификации

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Румяна Бъчварова излязоха с различни оценки по емблематичен случай – за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца.

Освен че разбуни духовете, роди протести и лепна етикет „убийци” на двама души с активното съдействие на медиите , трагедията ще се запомни най-вече с тоталния завой на обвинението от умишлено убийство към хулигански действия.

Прокуратурата не даде обяснения как и защо се случи това, нито дали някой ще отговаря за „грешката”.

Днес журналисти поискаха коментар от Сотир Цацаров. А той каза: „Ключът на решение като това във Враца всъщност се оказа на съдебно-медицинската експертиза, тя предопределя решението. Опитвам се да кажа, че не можеш да предопределиш финална констатация без резултатите от съдебно-медицинска експертиза”.

И се прехвърли на проблема с експертизите: „В Северна България има включително дела за убийство, където сроковете за задържане са изтекли, обвинените са на свобода, а експертизите не са завършени. Няма експерти, държавата трябва да мисли за кадри и доброто им заплащане”. Изводът – обвинител №1 очевидно не вижда нищо притеснително в крайностите на прокуратурата по случая „Тодор”.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова има по-друга трактовка. „В този случайBA4VAROVA избързването и даването на квалификация е много показателно и заблуди хората. Нека сме достатъчно коректни и едва когато органите си свършат работата, тогава да се дават квалификации. Това касае и медиите”, обяви Бъчварова.

Три приоритета срещу престъпността

Главният прокурор и вътрешният министър бяха на съвещание на МВР, ДАНС и прокуратурата, където бяха набелязани приоритети за правоохранението. Там бе и Бойко Борисов.

От изявленията на Цацаров и Бъчварова се разбра, че приоритетите са три: охрана на обществения ред, битка с високата корупция и битовата престъпност. Сиреч нищо ново.

Любопитното бе, че съвещанието идва ден след обвинението на главния прокурор от вчера, че ДАНС не е дало нито една разработка срещу подкупни по високите етажи на властта, затова прокуратурата не пращала такива на съд. Бил го повторил пред аудиторията днес, увери Цацаров.

Държавата сте вие, силата сте вие

„Не мисля, че има нужда от политическа подкрепа, за да планираш мерки за борба с корупцията, укрепване на обществения ред или нещо друго. На ръководителите на териториалните структури на МВР, на ДАНС, на централните ръководства се каза: държавата сте вие, силата сте вие и тя трябва да се упражнява, за да се чувстват хората спокойни по улиците”, заяви главният прокурор. За корупцията каза: „Става дума за противодействието не на дребната корупция, а на корупцията по високите етажи. То е свързано с добра работа на ДАНС и с някои законодателни изменения, които съм сигурен, че скоро ще станат”.

Пак нулева толерантност

Бойко Борисов излязъл с формулата: нулева толерантност към извършителите на престъпления, независимо кои са те, свидетелстваха Бъчварова и Цацаров.

А главният прокурор повтори казаното от него миналата седмица на друго съвещание (след поредния инцидент с побой на магистрала), че се вървяло след събитията. „Не е нормално главен прокурор и ръководител в МВР да разбере за проблем от сутрешните новини”, илюстрира той. „Акциите не са достатъчни, имаме нужда от постоянни, систематични мерки. Трябва много добре да се работи и с местните власти на местно ниво”, заяви Бъчварова. Сякаш не те ръководят ведомствата, отговорни за тези битки.

Цацаров подхвана и доразви темата за акциите. „Каза се, че проблемите не могат да се решават единично със специализирани полицейски операции. Някъде това действа 1,2,3 дни, другаде не действа. Според мен трябва да се промени целият модел на охрана на обществения ред – силна полиция в градовете, силна постоянно базирана жандармерия в селата и малките градове, и двете с разследващи действия”, заключи главният прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.