Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева: Вече всеки магистрат ще номинира и избира членове във  ВСС

Министър Захариева: Вече всеки магистрат ще номинира и избира членове във  ВСС

Defakto.bg

Всеки магистрат ще може да номинира и да избира кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) след промените в Закона за съдебната власт. Това заяви министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Часове по-късно проектозаконът бе приет от Министерския съвет, който го внася в парламента. Според предварителните разчети и за да се спазят конституционните срокове, новите правила трябва да са факт до 21 март.

Предвиден е достатъчно дълъг срок, преди изтичането на мандата на действащия ВСС, за провеждането на избори за нови членове при прозрачна процедура, независими наблюдатели, излъчване в реално време по интернет на концепциите на кандидатите, които подават предварително декларации за имущественото си състояние, обясни министър Захариева.

Тя бе категорична, че за да има ефективно правораздаване са нужни качествени кадри в съдебната система, гаранции за което дават  поправките в закона, съобразени с последните промени на Конституцията.

„Ако има магистрати, които работят по съвест и според закона, това ще даде гаранция, че ще имаме качествени разследвания и качествени актове в съда“, заяви министър Захариева.

По думите й новите текстове изключват възможността за намеса на прокурорската квота при назначаването на съдии и съответно на съдийската квота при назначаването на прокурори и следователи. Те изключват и възможността да надделява политическата квота в колегиите и Пленума при вземане на решения, като гласуването ще бъде явно и без допускане на „въздържал се“.

„Всяко решение трябва да бъде мотивирано. Немотивирането им ще бъде основание за отмяна им от съда“ , допълни министърът.

Друга съществена гаранция за назначаване и кариерно развитие на магистрати в системата е въвеждането на постоянни комисиите по атестиране и конкурси към колегиите, в които освен членове на ВСС, както е в момента, ще участват и действащи магистрати. Те ще бъдат избирани от Общите събрания на ВКС, ВАС, и съответно от ВКП, ВАП и НСлС.

На въпрос какво се очаква от външните експерти от ЕК, които ще наблюдават прокуратурата, министър Захариева бе категорична, че „не се очаква тези експерти да разследват престъпления вместо нас“.

Задачата на Службата за структурни реформи към ЕК е да подпомага структурните реформи във всички страни-членки.  Радвам се, че след 3 години препоръки независимият анализ на прокуратурата и експертната помощ ще се случат, каза Захариева.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.