Последни новини
Home / Казуси / Право на шест заплати и при ранно пенсиониране

Право на шест заплати и при ранно пенсиониране

Defakto.bg Въпрос: Работя над 14 години в една фирма. Имам 36 години стаж, но не ми достига възраст. След консултации със специалисти разбрах, че мога да се пенсионирам при условията за  раннно пенсиониране, но аз предпочетох да продължа  да работя.  При това положение имам ли право на от шест заплати от работодателя?  М.Енева,София

 Отговор: Ако отговаряте на условията за  ранно пенсиониране, имате право на парично обезщетение от шест заплати. Това  обезщетение обаче се заплаща само при прекратяване на трудовия  договор.

С последните промени в  Кодекса за социално осигуряване ( Държавен вестник, бр.61 от 2015 г. ) бе записано право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер. Това са случаите, при които работниците и служителите имат необходимия осигурителен стаж за тази пенсия, но не им достига възраст до 12 месеца. В този случай пенсията се  пенсията се намалява  с по 0,4 на сто за всеки месец недостигаща възраст, включително и непълен.  Промените в КСО  допълниха с нова ал.4 чл. 222 от Кодекса на труда, според която работодателят дължи обезщетение в размер на шест или две бутни трудови възнаграждения на работниците или служителите, ако отговарят на условията за ранно пенсиониране. Разпоредбата е в сила от 1 януари тази година.

Законът обаче запази правилото,  че това  обезщетение се дължи само при прекратяване  на трудовия договор,  независимо от основанието за това.  То се изплаща дори когато уволнението е резултат  на дисциплинарно наказание.   Друго задължително условие за плащане на  обезщетение от шест заплати е работниците и  служителите да са  работили при същия работодател през последните 10 години от трудовия си стаж.   Ако стажът е по-малък, обезщетението е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за срок от 2 месеца.

Това обезщетение може да се изплаща само веднъж.

От 1 януари 2015 г. бе отменена разпоредбата на чл. 94, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, според която за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст беше необходимо лицето да преустанови упражняването на трудова дейност и осигуряването му да бъде прекратено. Това означава, че работник или служител, който е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, може да се пенсионира, без да прекратява трудовия си договор.

Важно е да се знае, че в случаите като този, описан от нашата читателка, правото на обезщетение по чл. 222, ал. 3 и ал.4 (нова) от КТ не се губи. Но пенсионерът, който е избрал да остане на работа, следва да го получи към датата на прекратяване на трудовото правоотношение, а не към момента, когато придобива право на пенсия.

Пенсиите се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 6-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 6-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите се отпускат от датата на подаването им.

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Съдия Васил Петров: Издръжка на дете в брачен договор,  допустимо определяне и ред за присъждане*

Д-р Васил Петров,  съдия в Софийския районен съд   1.Увод Семейният кодекс от 2009 г. …

Родителите на деца, върнати от училище и градина вкл. и заради карантина, имат право на болничен

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, …

3 коментара

  1. Моля, за помощ…..имам предизвестие за прекратяване на трудов договор поради придобито право на пенсия за прослужено време и възраст….имам стаж в това предприятие над 35 години….през това време предприятието е сменяло неколкократно името си…като предпоследно беше дъщерна фирма на дружеството…след решение на ръководството от дъщерната фирма през 2009 г. ни прехвърлиха в към фирмата майка, но ни накараха да напишем молби за прекратяване на трудовия договор и от следващия ден ни назначиха към фирмата-майка. През тези години съм ползвала отпуск в размер на 23 дни, толкова колкото се полага за непрекъснат трудов стаж над 20 години, на фиша ми е изписано стаж във фирмата 35 г., общ трудов стаж 40,6 г. И сега се оказва че нямам право на 6 заплати при пенсиониране….като имате в предвид, че всички пенсионирали се допреди 2-3-4-5 години при същите условия като мен са се пенсионирали с обезщетение 6 заплати… аз съм първата която ощетяват с 2-те заплати….35 години не съм напускала тази сграда, 35г. и това работно място ….и сега това……..Посъветвайте ме как да постъпя, моля

  2. валентина

    Пенсионирах се .получвам пенсия ,но не ми прекратиха договора ,работя сега на половин щат /заради намаляване на бюджета на детското заведение .АКО ИСКАМ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМ /КОЛКО МЕСЕЦА НАЗАД /ЩЕ ТРЯБВА ДА вземе В ПРЕДВИД ЗАПЛАТАТА.МОЛЯ ВИ отговорете .много се притеснявам.Не пожелаха от детското заведение да ми прекратят трудовия договор и отново да ме назначат ,да си взема обещетението.Колко врене е необходино да ми прекратят договора /защото май не знаят и не питат никаде/.Не е толкова сложно май ,но искам да си взема обещетениет и да продължа да работя .Писна ми да ме разиграват.Ще ви бъда благодарна много.А и нещо друго ,последноте 9г ме съкращаваха ,бях 1 г на борса и последните 7г съм в друго детско заведение .имам ли право на 10заплати?

  3. Димитър

    Може ли работодателят да откаже да изплати 6-те заплати, въпреки правото, което има работникът?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.