Последни новини
Home / Без категория / Роман Василев разкри: По-напред сме от Румъния в битката с корупцията

Роман Василев разкри: По-напред сме от Румъния в битката с корупцията

Defakto.bg

Доскоро потъналият в мълчание бивш зам.-градски прокурор на София Роман Василев излезе от небитието и направи прочит на болките на деня.

Василев, прочул се най-вече с емблематичната реплика: „Вие сте абсолютен престъпник, на колене!”, отправена към бившия военен министър Николай Цонев (впоследствие тотално оправдан от три съдебни инстанции), говори пред БТВ. И уточни, че в момента работи в „една много голяма международна компания”.

Промените в конституцията – само математика

Последните промени в конституцията са математически – пет на пет, шест на шест (явно става дума за разделянето на различните колегии във ВСС – б.р.) и до нищо няма да доведат, даде оценка някогашният магистрат. Според него промените ги е направил бившият правосъден министър Христо Иванов.

Василев илюстрира безсмислието така: „Нали не си представяте, че в едната стая ще отидат съдиите, в друга прокурорите и няма да си говорят?”.

После даде своя прочит на истинска реформа: „Реформата тръгва от МВР, прокуратура, съд. Не може разследването да не се променя, а да се промени крайният акт”. Мнението му абсолютно съвпада с това на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Двете каки” – булевардни

За емблематичния скандал „Двете каки”, Роман Василев каза: „Това са разговори на толкова ниско булевардно ниво, защо се занимаваме с тях? Това ли решава проблемите в съдебната система?” Обясни, че познава и Владимира Янева, и Румяна Ченалова и бил много учуден от езика, който използват. После се прехвърли към „разговорите” като обект на разследване изобщо. И напомни „разговори между едни лекари, от които нищо не излезе”. Явно визираше записаните със СРС реплики между доктори, дискутиращи състоянието на един ембрион по скандала с „бебето от фризера”. Тогава, за разлика от „Двете каки” обаче разследването се водеше доста активно, стигна се чак до арести. Докато след ред репресии спрямо медиците прокуратурата накрая не призна, че престъпление няма.

Имаме осъдени политици и още как!

В последния доклад на Брюксел прозира „много интересно българско качество на бягане на чиновници от Министерството на правосъдието в Брюксел и стигане до математическите промени в конституцията. Повтаря се историята с казана – щом някой се показва, да му отрежем главата”, обяви Роман Василев.

И се прехвърли на паралел с Румъния. „Не съм убеден, че те имат по-добри резултати. По дела за корупция в динамика България е на първо място по внесени дела и работа по отношение на корупцията за период от 5 години. Първият осъден политик е Фидел Беев (като бивш депутат от ДПС – б.р.), Владимир Кузов е следващият. Има 7-8 съдии, прокурори, следователи, директори на агенции.”. Пропусна обаче факта, че нито един от тях не е бил на ръководни позиции в съответните институции.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.