Последни новини
Home / Законът / 26 прокурори и следователи ще опровергават Бойко Атанасов*

26 прокурори и следователи ще опровергават Бойко Атанасов*

Defakto.bg

26 прокурори и следователи от Отдел 1 “Специализиран” на Софийската градска прокуратура настояват Етичната комисия да изслуша и тях във връзка с твърденията на колегата им Бойко Атанасов.

Както вече е известно, комисията на Висшия съдебен съвет е поканила Атанасов на изслушване на 7 март, а проверката започна по искане на главния прокурор Сотир Цацаров именно във връзка с публичните изяви на следователя за “шпицкоманда” в прокуратурата, която наблюдава разследванията срещу представители по високите етажи на властта.

В писмо до Висшия съдебен съвет прокурорите и следователите определят твърденията на колегата си за дълбоко неверни, несъдържащи конкретика.

Те са проверили значението на думата “шпицкоманда” в Уикиречник и установили, че това са “хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т.н.”. “Ние не сме, а и не смятаме да ставаме лица със садистични наклонности, криминални престъпници и убийци“, казват в писмото прокурорите и следователите.

Добавят, че не знаят на какво се дължи невъзможността на Бойко Атанасов да “възприеме и възпроизведе правилно фактите от обективната действителност”, това не би било техен проблем, а на кадровата политика на ВСС и на съвестта му. Но реагират, защото част от твърденията му ги засяга, тъй като Атанасов ги обвинява в извършване на престъпления срещу правосъдието и участие в организирана престъпна група.

Те определят за невярно твърдението, че са унищожили документи по досъдебното производство за КТБ. Казват, че това се вписва по интересен начин в атаката, на която са подложени напоследък от някои медии, НПО, публични личности и обвиняеми.

Някои от тези лица продължават да нямат представа от предмета на разследването и привлечените към наказателна отговорност лица (въпреки наличието на достатъчно информация), което не им пречи да обсъждат “компетентно” същото и да дават препоръки. Ние още от началото на делото, виждайки практиките и механизмите на функциониране на КТБ АД, осъзнахме, че множество лица, групи и организации нямат интерес обществото да научи това, което ние сме установили и продължаваме да установяваме. Факти, с които в такъв обем не разполага която и да е българска институция. А вярвайте ни, че с тях, в негативен план естествено, можем да останем в световната история“, се казва още в писмото на 26-те магистрати.

Те добавят, че са очаквали да бъдат подложени на атака с наближаването на момента, в който разследването ще приключи. Намират за логично засегнатите да не искат делото да влезе в съда, където ще се гледа публично. Но признават, че не са очаквали атака от колега магистрат. Въпреки това са решени да дадат на обществото отговорите, които очаква във връзка с казуса “КТБ”.

Накрая се обръщат към членовете на ВСС с думите:

Съзнаваме, че всички Вие членовете на ВСС сте изправени пред труден избор. Да направите каквото трябва (и то максимално публично и ясно, за да се отстранят всички съмнения и да се изчисти името ни) с риск да героизирате някого, каквато може би е една от целите на един от многото съвпадащи си интереси. Или да направите по-лесното, да се замаже случая на принципа “и вълкът сит, и агнето цяло”. В такава хипотеза всички ние (а и всички магистрати) бихме имали легитимното очакване за в бъдеще, че всеки от нас може да се яви без каквито и да е последствия пред някоя медия и да твърди дълбоко неверни неща. Включително и такива, уронващи престижа на конкретни магистрати, сочещи че същите извършват престъпления и петнящи името на структурата в която работи, а и на съдебната власт в цялост.”

* Публикацията е на  “Правен свят”

Заглавието е на De Facto Legal

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.