Последни новини
Home / Законът / 26 прокурори и следователи ще опровергават Бойко Атанасов*

26 прокурори и следователи ще опровергават Бойко Атанасов*

Defakto.bg

26 прокурори и следователи от Отдел 1 „Специализиран“ на Софийската градска прокуратура настояват Етичната комисия да изслуша и тях във връзка с твърденията на колегата им Бойко Атанасов.

Както вече е известно, комисията на Висшия съдебен съвет е поканила Атанасов на изслушване на 7 март, а проверката започна по искане на главния прокурор Сотир Цацаров именно във връзка с публичните изяви на следователя за „шпицкоманда“ в прокуратурата, която наблюдава разследванията срещу представители по високите етажи на властта.

В писмо до Висшия съдебен съвет прокурорите и следователите определят твърденията на колегата си за дълбоко неверни, несъдържащи конкретика.

Те са проверили значението на думата „шпицкоманда“ в Уикиречник и установили, че това са „хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т.н.“. „Ние не сме, а и не смятаме да ставаме лица със садистични наклонности, криминални престъпници и убийци„, казват в писмото прокурорите и следователите.

Добавят, че не знаят на какво се дължи невъзможността на Бойко Атанасов да „възприеме и възпроизведе правилно фактите от обективната действителност“, това не би било техен проблем, а на кадровата политика на ВСС и на съвестта му. Но реагират, защото част от твърденията му ги засяга, тъй като Атанасов ги обвинява в извършване на престъпления срещу правосъдието и участие в организирана престъпна група.

Те определят за невярно твърдението, че са унищожили документи по досъдебното производство за КТБ. Казват, че това се вписва по интересен начин в атаката, на която са подложени напоследък от някои медии, НПО, публични личности и обвиняеми.

Някои от тези лица продължават да нямат представа от предмета на разследването и привлечените към наказателна отговорност лица (въпреки наличието на достатъчно информация), което не им пречи да обсъждат „компетентно“ същото и да дават препоръки. Ние още от началото на делото, виждайки практиките и механизмите на функциониране на КТБ АД, осъзнахме, че множество лица, групи и организации нямат интерес обществото да научи това, което ние сме установили и продължаваме да установяваме. Факти, с които в такъв обем не разполага която и да е българска институция. А вярвайте ни, че с тях, в негативен план естествено, можем да останем в световната история„, се казва още в писмото на 26-те магистрати.

Те добавят, че са очаквали да бъдат подложени на атака с наближаването на момента, в който разследването ще приключи. Намират за логично засегнатите да не искат делото да влезе в съда, където ще се гледа публично. Но признават, че не са очаквали атака от колега магистрат. Въпреки това са решени да дадат на обществото отговорите, които очаква във връзка с казуса „КТБ“.

Накрая се обръщат към членовете на ВСС с думите:

Съзнаваме, че всички Вие членовете на ВСС сте изправени пред труден избор. Да направите каквото трябва (и то максимално публично и ясно, за да се отстранят всички съмнения и да се изчисти името ни) с риск да героизирате някого, каквато може би е една от целите на един от многото съвпадащи си интереси. Или да направите по-лесното, да се замаже случая на принципа „и вълкът сит, и агнето цяло“. В такава хипотеза всички ние (а и всички магистрати) бихме имали легитимното очакване за в бъдеще, че всеки от нас може да се яви без каквито и да е последствия пред някоя медия и да твърди дълбоко неверни неща. Включително и такива, уронващи престижа на конкретни магистрати, сочещи че същите извършват престъпления и петнящи името на структурата в която работи, а и на съдебната власт в цялост.“

* Публикацията е на  „Правен свят“

Заглавието е на De Facto Legal

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.