Последни новини
Home / Законът / 26 прокурори и следователи ще опровергават Бойко Атанасов*

26 прокурори и следователи ще опровергават Бойко Атанасов*

Defakto.bg

26 прокурори и следователи от Отдел 1 „Специализиран“ на Софийската градска прокуратура настояват Етичната комисия да изслуша и тях във връзка с твърденията на колегата им Бойко Атанасов.

Както вече е известно, комисията на Висшия съдебен съвет е поканила Атанасов на изслушване на 7 март, а проверката започна по искане на главния прокурор Сотир Цацаров именно във връзка с публичните изяви на следователя за „шпицкоманда“ в прокуратурата, която наблюдава разследванията срещу представители по високите етажи на властта.

В писмо до Висшия съдебен съвет прокурорите и следователите определят твърденията на колегата си за дълбоко неверни, несъдържащи конкретика.

Те са проверили значението на думата „шпицкоманда“ в Уикиречник и установили, че това са „хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т.н.“. „Ние не сме, а и не смятаме да ставаме лица със садистични наклонности, криминални престъпници и убийци„, казват в писмото прокурорите и следователите.

Добавят, че не знаят на какво се дължи невъзможността на Бойко Атанасов да „възприеме и възпроизведе правилно фактите от обективната действителност“, това не би било техен проблем, а на кадровата политика на ВСС и на съвестта му. Но реагират, защото част от твърденията му ги засяга, тъй като Атанасов ги обвинява в извършване на престъпления срещу правосъдието и участие в организирана престъпна група.

Те определят за невярно твърдението, че са унищожили документи по досъдебното производство за КТБ. Казват, че това се вписва по интересен начин в атаката, на която са подложени напоследък от някои медии, НПО, публични личности и обвиняеми.

Някои от тези лица продължават да нямат представа от предмета на разследването и привлечените към наказателна отговорност лица (въпреки наличието на достатъчно информация), което не им пречи да обсъждат „компетентно“ същото и да дават препоръки. Ние още от началото на делото, виждайки практиките и механизмите на функциониране на КТБ АД, осъзнахме, че множество лица, групи и организации нямат интерес обществото да научи това, което ние сме установили и продължаваме да установяваме. Факти, с които в такъв обем не разполага която и да е българска институция. А вярвайте ни, че с тях, в негативен план естествено, можем да останем в световната история„, се казва още в писмото на 26-те магистрати.

Те добавят, че са очаквали да бъдат подложени на атака с наближаването на момента, в който разследването ще приключи. Намират за логично засегнатите да не искат делото да влезе в съда, където ще се гледа публично. Но признават, че не са очаквали атака от колега магистрат. Въпреки това са решени да дадат на обществото отговорите, които очаква във връзка с казуса „КТБ“.

Накрая се обръщат към членовете на ВСС с думите:

Съзнаваме, че всички Вие членовете на ВСС сте изправени пред труден избор. Да направите каквото трябва (и то максимално публично и ясно, за да се отстранят всички съмнения и да се изчисти името ни) с риск да героизирате някого, каквато може би е една от целите на един от многото съвпадащи си интереси. Или да направите по-лесното, да се замаже случая на принципа „и вълкът сит, и агнето цяло“. В такава хипотеза всички ние (а и всички магистрати) бихме имали легитимното очакване за в бъдеще, че всеки от нас може да се яви без каквито и да е последствия пред някоя медия и да твърди дълбоко неверни неща. Включително и такива, уронващи престижа на конкретни магистрати, сочещи че същите извършват престъпления и петнящи името на структурата в която работи, а и на съдебната власт в цялост.“

* Публикацията е на  „Правен свят“

Заглавието е на De Facto Legal

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.