Последни новини
Home / Законът / ВСС подложи Бойко Атанасов на кръстосан огън

ВСС подложи Бойко Атанасов на кръстосан огън

Defakto.bg

Делата срещу хората от властта масово се маскират като дела срещу „неизвестен извършител”, те се разследват от незаконен спецсектор на столичното следствие, с директни указания към следователите какво да правят и какво да не правят по тях. Като всичко става съгласувано с обвинител №1. Магистратите от столичното следствие биват „вербовани” да работят по тези преписки чрез образуването на разработки срещу тях самите. Случайният принцип на разпределение е тотално зачеркнат, а следователите, излезли от спецсектора, стават обект на дисциплинарно преследване. В тази ситуация кадрите на столичното следствие нямат полезен ход и стават жертви на стокхолмския синдром.

Това обяви следователят Бойко Атанасов пред членовете на етичната комисия на ВСС днес по време на близо двучасовото му изслушване. Всъщност той повтори онова, което публично обяви и пред медиите. Разликата обаче е, че изслушването във ВСС официално се протоколира. И изложеното там е повече от официален и законен повод за държавата да реагира на изложеното.

Стана в присъствието на председателя на ВКС Лозан Панов, както и на представляващия съдебния съвет Димитър Узунов. Главният прокурор Сотир Цацаров, по чието искане започна проверката на ВСС, не бе на изслушването. На него обаче дойдоха двайсетина столични следователи и прокурори, които в писмо до ВСС поискаха да опровергаят Атанасов.

Пример: Пеевски и Цветанов

Атанасов даде конкретни примери как се ползва тази информация – след като от парламентарната трибуна Делян Пеевски бе заплашил Цветан Цветанов, че прокуратурата ще започне да го разследва, делото на другия ден е постъпило в столичното следствие.

Обясни и за собственото си „вербуване” – когато някогашният градски прокурор Николай Кокинов му е предложил да оглави първи сектор в столичното следствие (там са въпросните дела за висшата корупция) срещу него са водени разработки и е имало план за обиск в дома му. До днес той не знае за какво е разработката – запитванията му са останали без отговор.

Проверете, проверете, проверете!

За всички нередности са сигнализирани главният прокурор, ВСС, Инспекторатът, подчерта Атанасов. Без отговор.

Всички мои твърдения могат да се проверят, като се изискат съответните разпореждания и документи, изискайте ги, прикани следователят.

И занарежда – изискайте разпорежданията за формиране на екип от следователи извън случайното разпределение по тези казуси. Изяснете какви са тези екипи, кого обслужват как работят. Питайте следователите вземали ли са им дела, давали ли са им указания по преписките, указанията по НПК ли са били или по друг ред?

Заяви и друго – след като е подал жалба до градския прокурор Христо Динев и до Сотир Цацаров указанията за спецекипи и сектори да се отменят и делата да започнат да се разпределят по закон, останала без отговор, е обжалвал указанията пред административния съд София-град. Жалбата му е била отхвърлена с аргумента, че като следовател нямал правен интерес от законосъобразно разпределение на делата. Оспорил е пред Върховния административен съд, където жалбата му още не е администрирана. В тази връзка Атанасов прикани етичната комисия да провери оказван ли е натиск върху председателя на столичния административен съд Радостин Радков и водени ли са преписки срещу членове на неговото семейство по това време?

Следователят настоя при проверката си етичната комисия да покани градския прокурор на София Христо Динев, който да обясни дали по изключително тежки и важни дела има командировани прокурори и съгласувано и е това с него. Попита: как по делото срещу Владимира Янева за „червеите” са се появили двама военни следователи, командирован със заповед на Сотир Цацаров и двама прокурори, командировани от пак него?

Говори и за това, че протоколи от разпределение на дела в столичното следствие сочели как „случайно” в рамките на една секунда три преписки се падат на един и същи човек.

Следователят се обърна и към колегите си, минали през специализирания сектор да кажат как са вербовани и са отпадали от него. Както и да заявят дали им е оказван натиск да подпишат писмото, в което искат да станат контрасвидетели срещу него и най-вече да кажат кой е авторът на това писмо.

Избройте поименно!

Бойко Атанасов бе подложен на кръстосан огън от въпроси от Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Румен Боев от ВСС. Стигна се до парадокс – след като първоначално председателят на етичната комисия Тодоров го предупреди да не говори за конкретни дела и да не издава следствени тайни, после го притисна да сочи конкретни преписки и имена, защото говорел много общо.

Атанасов отвърна, че в делата срещу неизвестен извършител лични данни няма, следствена тайна също. Обяви, че лично той е присъствал на няколко оперативки, на които е нареждано как да се движат делата и че указанията са съгласувани с главния прокурор.

Галя Георгиева пък го атакува с участието му в конкурси за административен ръководител и със запитването дали е запознат с класификатора на длъжностите в съдебната власт. Запознат съм със закона, там ръководители на сектори на магистрати няма, в класификатора може и да има такива ръководители на сектори от шофьори, чистачки и т.н., отвърна Атанасов.

За конкурсите за административни ръководители отговори – участвал е в конкурси за столичните районна и градска прокуратура. И даде забележителен пример – оттеглил се е от друг конкурс, за районен прокурор на Кюстендил, след като вишестоящ обвинител предварително му е обещал, че ще бъде избран от ВСС. Явно целта беше да не работя по текущите си дела, едното от които бе делото „Недосегаемите”, поясни после следователят пред журналисти.

Какво разбирате под вербовка, подхвана Румен Боев. Подробно съм описал механизма, отвърна Бойко Атанасов.

Има ли сред следователите и прокурорите хора, които са вербовани или вербоват продължи Димитър Узунов. „Предложих ви да изискате информация дали има или няма преписки срещу тези хора”, отвърна Атанасов. Вие откъде знаете за това като е класифицирана информация?, продължи Узунов. Благодаря, каквото имах, ви казах, отговори Атанасов.

Тук се включи Милка Итова със същия въпрос. „Налагало ми се е да работя с оперативни служби, които са разработвали и мен, и в някакъв момент са решавали да ми споделят информация. Част от тези хора са на работа и в момента, други не са. Повече няма да кажа” категоричен бе следователят.

Галина Карагьозова го попита за унищожените документи по делото КТБ. Атанасов отвърна, че е разбрал за това в почивните събота и неделя и после документите са открити в контейнерите за смет до столичното следствие. Кза също, че не му е известно в този момент да е имало регламент за унищожаване на документи там. Но за какви работни копия става дума, като в тези нарязани документи има включително и лични данни, риторично запита той.

Как ги разчетохте тези материали, като са нарязани, пак се обади Галя Георгиева. Те са качени в публичното пространство, вижте ги, отговори Атанасов.

Соня Найденова го попита правена ли е проверка в столичното следствие за изчезналите тефтери на Филип Златанов. Бойко Атанасов отговори, че не му е известно да е правена. Бе категоричен – в следствието не е идвала комисия която да изяснява как са съхранявани веществените доказателства. И резултати от нея не са обявявани на следователите.

Васил Петров от ВСС настоя Атанасов да изброи поне три позитива в работата на следствието. „Позитивното е, че все още съществува. За мен е изключително важно обаче работата да е законосъобразна, сега е хаос”, отговори следователят. И даде пример, че трети сектор (криминален), който е най-многоброен, с най-опитните кадри, в момента е захвърлен настрани и следователите там основно изпълняват следствени поръчки от други региони за провеждане на разпити или се занимават с катастрофи.

Не съм оптимист!

Не съм оптимист за развоя на проверката, но все пак е започнала и това е добре, коментира станалото после Атанасов пред журналисти. Изрази надежда колегите му да спрат да се страхуват и да заговорят.

На въпрос не се ли чувства самотен, отвърна: от 2005 г. се чувствам така!

По ирония на съдбата след изслушването следователят установи, че докато е бил във ВСС, на колата му е сложена скоба за паркиране в синя зона.

Изслушването продължи с опонентите му.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.