Последни новини
Home / Законът / Европарламентът иска от България да върне пари от фондове

Европарламентът иска от България да върне пари от фондове

Defakto.bg

Европейският парламент (ЕП) призовава България да подобри възстановяването на парите от Европейския съюз (ЕС), използвани с измама. Това е записано в годишния доклад за 2014 г. за защита на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет.

Европейският парламент ще обсъди днес на седмичната си сесия в Страсбург годишния доклад за 2014 г. за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет, съобщава БТА.

Възстановяването на средства от държавите в ЕС по линия на Европейския фонд за земеделието е под общото средно равнище и до края на 2014 г. не са възстановени дори и половината от средствата по случаите на нередности, разкрити през 2009 г., пише в документа. ЕП посочва големите разлики във възможностите на отделните държави за възстановяване на средства от неправомерните плащания, разкрити в областта на общата селскостопанска политика.

В доклада е изразена загриженост от това, че 2014 г. е била третата поредна година, през която се отчита увеличение на броя на случаите на нередности, свързани с измами, и е четвъртата поредна година, през която е отбелязано увеличение на броя на случаите на измама, докладвани в областта на развитието на селските райони. ЕП подчертава необходимостта от по-бързо възстановяване на средствата.

Същевременно ЕП приветства това, че през 2014 г. всички служби на Европейската комисия са разработили и приложили свои стратегии за борба с измамите. Евродепутатите приветстват приемането на национални стратегии за борба с измамите в България, Гърция, Хърватия, Малта и Словакия и призовават ЕК да следи отблизо за тяхното прилагане. Утре ЕП ще обсъди доклад за положението на жените бежанци в ЕС.

Според евродепутатите е необходимо да има безопасни и законни пътища към ЕС за онези, които бягат от конфликти и преследване. ЕП изразява дълбока загриженост, че жени и деца прибягват до проституция, за да събират пари да платят на каналджиите и така да продължат пътуването си в търсене на убежище в ЕС.

В проекта на резолюцията е отправен настоятелен призив всички държави от ЕС да намалят максималната продължителност на задържане на мигрантите, на които не е предоставен статут на закрила, преди те да бъдат върнати там, откъдето са дошли.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.