Последни новини
Home / Законът / Командата: Да сме шпиц? Не-е-е!

Командата: Да сме шпиц? Не-е-е!

Defakto.bg

Бойко Атанасов лъже, обижда ни, трябва да му се търси отговорност – с тези послания шестима прокурори и следователи отхвърлиха пред етичната комисия на ВСС обвиненията, че са превърнати в шпицкоманда. И тотално отрекоха някога, по някакъв повод и под нечий натиск да са вършили нещо извън закона. Тяхното изслушване продължи близо четири часа, гарнирано с изблик на емоции.

В крайна сметка етичната комисия реши, че заради „противоречивите твърдения” ще се събере идния понеделник, за да реши „в какви направления и в какъв обем” ще продължи проверката. Сиреч – ще викат ли Сотир Цацаров и градския прокурор на София Христо Динев, както и какви документи ще изискват.

Като войници в боя

„На мен по никакъв начин не ми е оказван натиск как да си гледам делата. Не приемам желанието за комуникация на оперативки, чисто колегиални разговори как да бъде решен казусът, като натиск”, обяви шефът на столичното следствие Иван Иванов пред кадровиците. И продължи темата с уточнението: „Имали сме работни срещи с колеги от надзорни прокуратури. Ние сме като войници в боя, хората отстрани могат да ни дадат съвети заради по-богатия и практически опит.

Разделянето на сектори в столичното следствие следва секторите в Софийска градска прокуратура, продължи Иванов. А техните ръководители осъществяват „изключително техническа и координационна дейност”. Например – определят дежурствата на следователите. Но в никакъв случай не изпълняват ръководни функции, зарече се ръководителят.

За разпределението на делата призна, че „при специфични обстоятелства” системата се е включвала на модул „определен избор”, като преценката кога да става това се е правела от него. Унищожаването на материалите по КТБ оцени като „организационна слабост”, но ставало дума за различни книжа с технически грешки.

Чистим се отвреме-навреме, за хигиена

„Не съм останала с убеждението, че Бойко Атанасов е заел ръководната позиция със заплаха, насилие, камо ли да е вербуван”, каза Илиана Кирилова – навремето дългогодишен зам.-шеф на столичното следствие, сега ръководител на специализирания първи отдел, за който говори Атанасов.

Кирилова не отрече, че тези преписки се водят срещу неизвестен извършител, но законът го позволявал. „С повдигането на обвинение обаче лицето става известно”, обобщи тя. Но до този финален момент най-често не се стига и именно това се ползва като средство за „страхуване” на политици и бизнесмени, бе обвинил Атанасов.

За документите по делото КТБ, Илиана Кирилова увери, че нищо не е изчезнало. За конкретните книжа, намерени в контейнера до следствието каза: „Шредираните (рязани – б.р.) документи ги слагаме в черен чувал, чистачките са се объркали и така те са стигнали до кофите”. Развесели публиката с дообяснението: „За да имаме хигиена на работното място, се чистим отвреме навреме”. На финала следователката се обърна към етичната комисия: „Единението прави силата. Различете същественото от несъщественото. Но така да се хвърлят думи вербални, шпицове… Господин Лозан Панов би казал: Стига вече!”

Не съм куче!

Нищо от обвиненията на Атанасов не е вярно, отсече прокурорът по КТБ Иван Гешев. И много се обиди на „шпицкоманда”. А на шеговитата забележка на Соня Найденова, че шпицът е вид мило куче, което много обича да е до господаря си, избухна: „Видно е, че не съм и куче!”.

Пред журналисти Гешев обяви, че разследването по КТБ ще приключи, „като му дойде времето”. От 4 месеца папките били в съда по запори. И не било вярно, че делото е само за източването на 206 млн.лв. от банката, защото се работело по пет направления: за липсата на 206 млн. лв.; за източване за някоко милиарда; за надзора на БНБ; за вътрешния одит и за външния одит.

Толкова ни е хубаво

Работим си добре, чувстваме се прекрасно, бе лайтмотивът в изявленията на прокурора Даниела Димитрова и следователите Красимир Алексиев и Лилия Ковачева.

Прокурор Димитрова, водила делото „Червей”, е командирована в СГП и се чувства там „като у дома си”. А следователят Атанасов сеел интриги, с което нарушавал етичния кодекс. Димитрова настоя да му се търси отговорност, ако твърденията му не се докажат.

„В такъв колектив никога не съм работил”, обяви Красимир Алексиев, бивш полицай, настоящ следовател с над 40 г. опит, по думите му. Обвини Бойко Атанасов, че „цялата държава, цял свят го слуша него!” И увери: „Никой досега не ми е искал нито едно дело, никой не ми е казвал как да бъде решено дело. Особено главният прокурор и заместникът му”.

Лилия Ковачева пък каза, че в следствието са добре обгрижени с техническо осигуряване. Нямали нужда от нищо, освен „от няколко шредера (резачки за документи – б.р.)”

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.