Последни новини
Home / Законът /  Конституционният съд посече реформата на Москов

 Конституционният съд посече реформата на Москов

Defakto.bg

След повече от три часа заседание  с  11 гласа „за” и един „против”   Конституционният  съд,  отхвърли идеята на министър  Москов за подялба на медицинската помощ в основен и допълнителен пакети, които щяха да се  актуализират веднъж годишно с  наредба на министъра на здравеопазването.   Тя бе  заложена в чл. 45, ал.2 от Закона за здравното осигуряване, който бе обявен за противоконституционен, защото разпоредбата  е твърде  неясна.   Според конституционните съдии критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да са уредени в закона.  Конституцията не е пречка медицинскaта помощ да бъде разделена в различни пакети, но това трябва да става по ясни критерии, описани в закона, въз основа на които различните заболявания и лечението им да се разпишат подробно в наредба.  Така, на този етап,  няма да има болести, за които ще се чака за лечение, и такива,  за които незабавно ще се оказва  медицинска помощ, ако пациентите  имат  пари или заболяването е социално значимо.  Против е гласувал съдията Филип Димитров.

Единодушно, с 12 на 0,  КС обаче е отхвърлил искането на опозицията да бъде обявена за противоконституционна и разпоредбата в закона, според която държавата е  освободена от плащане на пълния размер на вноските на осигуряваните от  нея лица. В закона остава да действа текстът,  че  до 2026 г. държавата като осигурител на определени групи граждани ще заплаща ( ученици до 18 г, студенти до 26 г., докато учат, хора на социални помощи и др) 55 % от минималната  база за здравно осигуряване. Тоест, половината от  минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се.

Солидното мнозинство, с което разпоредбата е запазена подсказва,че съдът е предпочел да не връща стария текст в закона, който  не предвиждаше  задължения  за държавата да  стигне пълния размер на  осигурителна вноска в бъдеще.

В четвъртък ще бъдат готови мотивите на съдия докладчика Стефка Стоева. Те ще бъдат публикувани в сайта на съда.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.