Последни новини
Home / Законът /  Конституционният съд посече реформата на Москов

 Конституционният съд посече реформата на Москов

Defakto.bg

След повече от три часа заседание  с  11 гласа „за” и един „против”   Конституционният  съд,  отхвърли идеята на министър  Москов за подялба на медицинската помощ в основен и допълнителен пакети, които щяха да се  актуализират веднъж годишно с  наредба на министъра на здравеопазването.   Тя бе  заложена в чл. 45, ал.2 от Закона за здравното осигуряване, който бе обявен за противоконституционен, защото разпоредбата  е твърде  неясна.   Според конституционните съдии критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да са уредени в закона.  Конституцията не е пречка медицинскaта помощ да бъде разделена в различни пакети, но това трябва да става по ясни критерии, описани в закона, въз основа на които различните заболявания и лечението им да се разпишат подробно в наредба.  Така, на този етап,  няма да има болести, за които ще се чака за лечение, и такива,  за които незабавно ще се оказва  медицинска помощ, ако пациентите  имат  пари или заболяването е социално значимо.  Против е гласувал съдията Филип Димитров.

Единодушно, с 12 на 0,  КС обаче е отхвърлил искането на опозицията да бъде обявена за противоконституционна и разпоредбата в закона, според която държавата е  освободена от плащане на пълния размер на вноските на осигуряваните от  нея лица. В закона остава да действа текстът,  че  до 2026 г. държавата като осигурител на определени групи граждани ще заплаща ( ученици до 18 г, студенти до 26 г., докато учат, хора на социални помощи и др) 55 % от минималната  база за здравно осигуряване. Тоест, половината от  минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се.

Солидното мнозинство, с което разпоредбата е запазена подсказва,че съдът е предпочел да не връща стария текст в закона, който  не предвиждаше  задължения  за държавата да  стигне пълния размер на  осигурителна вноска в бъдеще.

В четвъртък ще бъдат готови мотивите на съдия докладчика Стефка Стоева. Те ще бъдат публикувани в сайта на съда.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.