Последни новини
Home / Законът / Разнобой да се вика ли Цацаров по проверката „Бойко Атанасов“

Разнобой да се вика ли Цацаров по проверката „Бойко Атанасов“

Defakto.bg

В етичната комисия на ВСС е налице разнобой как да продължи проверката по обвиненията на следователя Бойко Атанасов. И дали главният прокурор Сотир Цацаров трябва да бъде викан за обяснения по нея.

Ще изслушаме задължително ръководителя на Софийската градска прокуратура Христо Динев. Когато става въпрос за такъв тежък скандал в градската прокуратура, би трябвало да бъде изслушан и главният прокурор, заяви пред БНР Юлиана Колева от комисията. Според нея създалата се ситуация очевидно е знак за наличие на някакви проблеми, а впечатлението е за всеобщо разтърсване.
„Всички сме безусловно убедени, че проверката трябва да продължи. Трябва да се систематизират материалите и да решим кого още да изслушаме. Поставени бяха твърде много въпроси“, каза Колева. Според нея общото говорене на Бойко Атанасов не е коректният подход. „Трябва да разберем къде е границата на тези твърдения, като същевременно не бива да се пренебрегва и самотният глас“, смята тя.

Според Колева ще се проверяват както твърденията на следователя за множеството дела срещу неизвестен извършител, които всъщност са дела срещу хора от властта, така и тези за „случайното“ разпределение на делата.

Запитана за съществуването на страх в прокуратурата, тя отбеляза, че не допуска дългогодишни магистрати, които не са от скоро в системата, лесно да могат да бъдат уплашени.

На друго мнение за хода на проверката за шпицкомандата в прокуратурата, по израза на Бойко Атанасов, са други членове на етичната комисия, научи De Facto Legal. Според тях обвиненията на следователя са твърде безадресни и само петнят престижа на съдебната власт. Че е налице такава тенденция в мисленето на кадровиците стана ясно и при изслушването на следователя вчера. Той бе записан с въпроси за конкретни дела и лица, макар че лично той на няколко път настоя именно ВСС да изиска конкретни преписки и дела, за да се разбере дали казва истината. А на въпрос на De Facto Legal дали изслушването на Сотир Цацаров вече не е наложително, председателят на етичната комисия Ясен Тодоров отговори: „Аз не чух нищо за главния прокурор в изложението на Атанасов“.

На заседание на 14 март комисията финално ще уточни как да продължи проверката. Част от членовете й смятали дори, че тя трябва да се прекрати, а Атанасов да отговаря дисциплинарно.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.