Последни новини
Home / Законът / Разнобой да се вика ли Цацаров по проверката „Бойко Атанасов“

Разнобой да се вика ли Цацаров по проверката „Бойко Атанасов“

Defakto.bg

В етичната комисия на ВСС е налице разнобой как да продължи проверката по обвиненията на следователя Бойко Атанасов. И дали главният прокурор Сотир Цацаров трябва да бъде викан за обяснения по нея.

Ще изслушаме задължително ръководителя на Софийската градска прокуратура Христо Динев. Когато става въпрос за такъв тежък скандал в градската прокуратура, би трябвало да бъде изслушан и главният прокурор, заяви пред БНР Юлиана Колева от комисията. Според нея създалата се ситуация очевидно е знак за наличие на някакви проблеми, а впечатлението е за всеобщо разтърсване.
„Всички сме безусловно убедени, че проверката трябва да продължи. Трябва да се систематизират материалите и да решим кого още да изслушаме. Поставени бяха твърде много въпроси“, каза Колева. Според нея общото говорене на Бойко Атанасов не е коректният подход. „Трябва да разберем къде е границата на тези твърдения, като същевременно не бива да се пренебрегва и самотният глас“, смята тя.

Според Колева ще се проверяват както твърденията на следователя за множеството дела срещу неизвестен извършител, които всъщност са дела срещу хора от властта, така и тези за „случайното“ разпределение на делата.

Запитана за съществуването на страх в прокуратурата, тя отбеляза, че не допуска дългогодишни магистрати, които не са от скоро в системата, лесно да могат да бъдат уплашени.

На друго мнение за хода на проверката за шпицкомандата в прокуратурата, по израза на Бойко Атанасов, са други членове на етичната комисия, научи De Facto Legal. Според тях обвиненията на следователя са твърде безадресни и само петнят престижа на съдебната власт. Че е налице такава тенденция в мисленето на кадровиците стана ясно и при изслушването на следователя вчера. Той бе записан с въпроси за конкретни дела и лица, макар че лично той на няколко път настоя именно ВСС да изиска конкретни преписки и дела, за да се разбере дали казва истината. А на въпрос на De Facto Legal дали изслушването на Сотир Цацаров вече не е наложително, председателят на етичната комисия Ясен Тодоров отговори: „Аз не чух нищо за главния прокурор в изложението на Атанасов“.

На заседание на 14 март комисията финално ще уточни как да продължи проверката. Част от членовете й смятали дори, че тя трябва да се прекрати, а Атанасов да отговаря дисциплинарно.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.