Последни новини
Home / Законът / С 2 срещу 1 гласа: Заместник на Янева не била нарушител

С 2 срещу 1 гласа: Заместник на Янева не била нарушител

Defakto.bg

Знаково дело срещу магистрат по повод знаковото управление на Софийския градски съд е на път към небитието.

Богдана Желявска, бивш зам.-председател на СГС и част от екипа на Владимира Янева, не е извършвала нарушения и няма за какво да бъде наказвана. Това е решил дисциплинарният й състав от Висшия съдебен съвет с мнозинство от 2 срещу 1 гласа. Че Желявска е чиста пред професията смятат представляващият ВСС Димитър Узунов и прокурорът Румен Боев. Нарушенията са налице и за тях трябва да се носи отговорност, е позицията на съдията Камен Иванов.

Точката е в дневния ред на заседанието на ВСС в четвъртък. Очаква се мнозинството от кадровиците окончателно да оневини Желявска.

Дисциплинарното дело срещу нея е брънка от веригата скандали за управлението на ключовия съд, в който на първа инстанция са делата срещу министри, депутати, магистрати и се решават спорове за милиони. След дълго мълчание и пренебрегване на сигналите на работещите там магистрати за непрозрачното разпределение, а и решения на дела и ред други неуредици миналата година ВСС все пак се зае да проверява управлението на този съд. Активността съвпадна с гръмкия скандал „Червей”, на мушка бе взета и Румяна Ченалова.

След свидетелствата на магистрати тогавашният правосъден министър Христо Иванов и председателят на ВКС Лозан Панов съвместно предложиха образуване на дисциплинарни дела срещу Владимира Янева и Богдана Желявска. Желявска отговоряше за гражданската колегия на СГС, но разпределяше и търговските дела там.

А проверката на самият ВСС установи, че в ключовия съд са манипулирани протоколи, дописвани са искови молби, залежавали са дела. Конкретно за Желявска бе констатирано, че в нарушение на закона сама се е произнасяла по молби за освобождаване от държавна такса, въпреки че това трябва да се прави от съдебен състав. На нейна сметка е и незавършено гражданско дело, образувано през 1992 г.

Година по-късно вини на Желявска не са установени. Как и защо – надали ще разберем – заседанията по дисциплинарните дела са тайни, на закрито. Обявява се само резултатът. Но финалът на това дисциплинарно дело ще е говорящ. Тест за ВСС дали отново замита пореден скандал.

Дисциплинарно дело има и срещу Янева (макар и не по искането на Иванов и Панов), както и срещу другия й заместник Петя Крънчева. Те са без финал.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.