Последни новини
Home / Законът / С 2 срещу 1 гласа: Заместник на Янева не била нарушител

С 2 срещу 1 гласа: Заместник на Янева не била нарушител

Defakto.bg

Знаково дело срещу магистрат по повод знаковото управление на Софийския градски съд е на път към небитието.

Богдана Желявска, бивш зам.-председател на СГС и част от екипа на Владимира Янева, не е извършвала нарушения и няма за какво да бъде наказвана. Това е решил дисциплинарният й състав от Висшия съдебен съвет с мнозинство от 2 срещу 1 гласа. Че Желявска е чиста пред професията смятат представляващият ВСС Димитър Узунов и прокурорът Румен Боев. Нарушенията са налице и за тях трябва да се носи отговорност, е позицията на съдията Камен Иванов.

Точката е в дневния ред на заседанието на ВСС в четвъртък. Очаква се мнозинството от кадровиците окончателно да оневини Желявска.

Дисциплинарното дело срещу нея е брънка от веригата скандали за управлението на ключовия съд, в който на първа инстанция са делата срещу министри, депутати, магистрати и се решават спорове за милиони. След дълго мълчание и пренебрегване на сигналите на работещите там магистрати за непрозрачното разпределение, а и решения на дела и ред други неуредици миналата година ВСС все пак се зае да проверява управлението на този съд. Активността съвпадна с гръмкия скандал „Червей”, на мушка бе взета и Румяна Ченалова.

След свидетелствата на магистрати тогавашният правосъден министър Христо Иванов и председателят на ВКС Лозан Панов съвместно предложиха образуване на дисциплинарни дела срещу Владимира Янева и Богдана Желявска. Желявска отговоряше за гражданската колегия на СГС, но разпределяше и търговските дела там.

А проверката на самият ВСС установи, че в ключовия съд са манипулирани протоколи, дописвани са искови молби, залежавали са дела. Конкретно за Желявска бе констатирано, че в нарушение на закона сама се е произнасяла по молби за освобождаване от държавна такса, въпреки че това трябва да се прави от съдебен състав. На нейна сметка е и незавършено гражданско дело, образувано през 1992 г.

Година по-късно вини на Желявска не са установени. Как и защо – надали ще разберем – заседанията по дисциплинарните дела са тайни, на закрито. Обявява се само резултатът. Но финалът на това дисциплинарно дело ще е говорящ. Тест за ВСС дали отново замита пореден скандал.

Дисциплинарно дело има и срещу Янева (макар и не по искането на Иванов и Панов), както и срещу другия й заместник Петя Крънчева. Те са без финал.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.