Последни новини
Home / Законът / ВСС опроверга Цветан Цветанов

ВСС опроверга Цветан Цветанов

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет опроверга зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който вчера отново нападна съдии. Конкретно обяви, че магистратите, които го осъдиха за „шестте НЕ!!!“ после били повишени. В оценката на Цветанов обаче главният прокурор просто бил подведен за делата срещу него В момента бившият вътрешен министър е напълно оправдан по всички обвинения.

Ето отговорът на ВСС:

„Във връзка с участие на Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин” по бТВ, публикувано на сайта на телевизията на 08.03.2016 г. със заглавие „Съдиите по делата срещу мен получиха повишение”, ВСС прави следните уточнения:

С решение на Висшия съдебен съвет по протокол №19 от 09.04.2015 г., т. 6.4. на основание чл. 160 във връзка с чл. 193, ал. 3 от Закона за съдебната власт Спас Николов Иванчев – съдия в Апелативен съд – гр. София, е повишен в длъжност „съдия” във Върховен касационен съд – наказателна колегия, считано от датата на встъпване в длъжност, след събеседване в проведена конкурсна процедура за повишаване в длъжност и преместване.

В състава на конкурсната комисия, изготвила класирането, са участвали петима съдии от Върховен касационен съд. Съгласно чл. 189, ал. 8 от Закона за съдебната власт поименният състав на комисията е определен от Висшия съдебен съвет въз основа на изтеглен на публично заседание жребий измежду съдиите във Върховния касационен съд.

На 16.06.2014 г. Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” е изслушала съдия Тони Гетов от Софийски градски съд във връзка с негова молба с вх. №11-063-475 от 05.06.2014 г., депозирана на основание Раздел II, т. 1.5., вр. т.1 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати по повод твърдения, че е произнесъл присъда по НОХД № С-155/2013 г. вследствие на оказан политически натиск върху член на семейството му. В резултат на проведеното изслушване и представените документи КПЕПК не е установила данни за оказан натиск върху съдия Тони Гетов от страна на ръководството на СГС, от страни по делото или от политическа сила чрез член на неговото семейство, за което своевременно е публикувано прессъобщение на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, раздел „Пресцентър”.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.