Последни новини
Home / Законът / ДПС иска връщане на тайното гласуване в съдебното кадруване, БСП против „грешната” реформа

ДПС иска връщане на тайното гласуване в съдебното кадруване, БСП против „грешната” реформа

Defakto.bg

Промените в съдебния закон за подялбата на ВСС на две колегии и прекия избор на кадровици не събират консенсус в парламента дори на първо четене. Това показа заседанието на правната комисия по темата днес.

От името на ДПС Четин Казак поиска да се върне тайното гласуване във ВСС по кадрови въпроси, като това изрично се запише в закона, макар да е отпаднало от конституцията.

А Чавдар Георгиев от БСП обяви, че новите правила ще доведат до „затъване на съдебната система в бюрократични процедури и подмяна на правомощията на ВСС”. Както и че „ще се отвори вратата за влияние на неизяснени обществени организации, организации на съдии например”.

В крайна сметка в комисията всички освен БСП принципно подкрепиха проекта, внесен от Министерския съвет, за първо четене в пленарна зала. С изричната уговорка на Казак да се премисли за тайното гласуване.

Спор за атестационните комисии

Първоначално нищо не издаваше подобен развой на дебата, обратното – проектът бе еднозначно подкрепен от представителите на ВКС, на Инспектората, от повечето депутати и представители на Висшия съдебен съвет.

Възражения обаче имаше председателят на сегашната комисия по конкурсите и атестациите във ВСС Милка Итова. Тя се усъмни в предлаганото решение, според което занапред в отделните колегии на съдиите и на прокурорите в съвета ще има отделни атестационни комисии със сборен състав. В тях ще влизат както членове на ВСС от съответната колегия, така и действащи магистрати с висок ранг, избирани от върховните съдилища и прокуратурите. Като самите колегии във ВСС ще решават числеността на тези комисии и подялбата на кадрите в тях. Според Итова това променя модела на устройство на ВСС, защото не е ясно кой ще има превес в атестационните комисии – дали членовете на съвета или другите магистрати. Усъмни се също, че „външните” за ВСС съдии и прокурори, в атестационните комисии, които трябва да напуснат работата си, макар и за максимум 2 г., ще са само от София, понеже за магистрати от провинцията няма жилищен фонд. А това ще създаде неравнопоставеност. Итова настоя и за въвеждане на единни критерии за атестирането на съдиите и на прокурорите. „Нека е отделна централизирана комисия от командировани магистрати, но не този хибрид, който се предлага”, поиска тя.

Въпросът беше детайлно дискутиран в Съвета по съдебна реформа и решението прието единодушно, отвърна правосъдният министър Екатерина Захариева. И напомни, че така се изпълняват включително препоръките на Венецианската комисия и на евромагистрати. Категорично новите комисии не подменят ВСС – те само предлагат решения за конкурсите и атестациите, но ги гласува колегията на съдебния съвет, подчерта Захариева. Устройството им, най-вече бройката, ще се определят поотделно от съдийската и прокурорската колегии заради различните специфики на тези професии, обясни още министърът. И успокои, че в никакъв случай „външните” кадри няма да са толкова многобройни, та да не стигнат средства за тях.

Намеци за противоконституционност

Зам.-председателят на Върховния административен съд Боян Магдалинчев пък възрази срещу решението смесени състави от ВКС и от ВАС да разглеждат жалби срещу избора на членове на ВСС от съдийската и прокурорската квоти на общите събрания на гилдиите. Проектът предвижда жалбите да се разглеждат от състав от трима съдии от ВКС и двама от ВАС. Това е противоконституционно, противоречи и на тълкувателно решение на КС, заяви Магдалинчев. Не е, тук няма смесване на правомощия по същество, а произнасяне по процедура, отвърна бившият конституционен съдия Благовест Пунев, оглавил работната група по законовите промени. Екатерина Захариева добави – така се гарантира доверие в прекия избор на ВСС.

Какви да са мнозинствата?

Димитър Лазаров от ГЕРБ пък нарече „политически неубедително” решението с какви мнозинства да се вземат решенията в съдийската и в прокурорската колегии на ВСС. Изискването е за квалифицирани мнозинства от по 8 и 6 гласа за кадровите въпроси, а за останалите – повече от половината от присъстващите. Как ще убедим избирателите, че е правилно решения в съдебната власт да се вземат и с по 5 гласа, надигна глас Лазаров. Обяснено му бе, че всички въпроси в колегиите, извън кадровите, са организационни предложения до пленума на ВСС, в който съвместно заседават 25 човека.

Призракът на контролирания вот

„В знак на добра воля за продължаване на усилията за съдебна реформа ще подкрепим проекта”, заяви Четин Казак от ДПС. Но напомни, че тяхната партия е била против отпадането на тайното гласуване във ВСС по кадрови въпроси от конституцията. И сега настоява въпросът да се подложи на ново обсъждане, за да влезе тайния вот в закона. „Резервите ни за явното гласуване по кадрови въпроси са в сила. Няма по-сигурен начин да лишите член на ВСС от възможността да гласува по съвест, явното гласуване отваря широко врати за контролиран вот”, изтъкна Казак. И се показа много загрижен за „свободата на съвестта” на кадровиците.

От името на БСП Чавдар Георгиев обяви, че като „единствената политическа опозиция на управляващите” няма да подкрепят проекта, който е плод на погрешна съдебна реформа.

About De Fakto

Проверете също

ВСС избира измежду петима кандидати национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

Висшият съдебен съвет предстои да избере национален член от България в Агенцията на Европейския съюз …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.