Последни новини
Home / Законът / След решението на КС:   Опозицията настръхна срещу здравния  министър

След решението на КС:   Опозицията настръхна срещу здравния  министър

Defakto.bg

  Михаил Миков и Хасан Адемов  поискаха оставката на Петър Москов

1387642353_0_559x_[1] images[8]„Това беше една от най антихуманните на поредица от десни мерки в здравеопазването,  които претендираха да бъдат „реформа” . Сега българите трябва да бъдат спокойни ,че въпреки гласовете на управляващите десни, няма разделение на социално значими и социално незначими и ще има здравеопазване и за бедните“.Така във   Фейсбук  лидерът на БСП Михаил Миков коментира  отхвърлената от Конституционния съд реформа в здравеопазването, която предвиждаше подялба на медицинските услуги в „основни” и „допълнителни” пакети.

„Преди десетина дни, тихо и без пиар Министерството на здравеопазването тихомълком отложи  влизането в сила на две свои наредби – едната, която предвиждаше болни да доплащат за лекарствата си, които трябва да осигури Здравната  каса, и другата,  която задължаваше болните да чакат до два месеца за лечение, независимо, че са си платили здравното осигуряване”, казва Миков.

„ Така против волята на аритметическото мнозинство в парламента, което преди месец отхвърли вота на недоверие към министър Москов, в крайна сметка се оказа, че всички наши аргуменит бяха приети и споделени от Конституционния съд и от самото министерство”.  Остават открити няколко въпроса, смята  соцлидерът, и пита:

Какво остана от т.нар. „реформа в здравеопазването”, с която ни занимаваха повече от година и половина?

Къде беше президентът Плевнелиев, когато искахме от него да наложи вето върху обявените за противоконституционни текстове?

Как ще оправдае присъствието си в правителството министър,  оцелял по силата на аритметиката и в името на властта, а не заради политически, професионални и етични алгументи?

„Защото, ако проваленият  министър Москов е министър и утре, то остава въпросът дали правителството въобще иска и може да подобри нещо в здравеопазването”, категоричен е Миков.

В парламента  депутатът от  ДПС и бивш социален министър д-р Хасан Адемов заяви,  Петър Москов трябва да излезе с чест от ситуация и да подаде оставка.  Според Адемов, министърът не се е вслушал в препоръките за здравната реформа, дадени от ДПС. Депутатът припомни, че се поискали оставката на министъра още преди година заради отношението му към малцинствените групи. „Сега е въпрос на достойнство и чест да излезе от тази ситуация, след като КС отмени основните положения от здравната му реформа, а Българският лекарски съюз му зашлеви звучен шамар, при положение, че националния рамков договор няма да бъде подписан“, каза още Хасан Адемов.

Още по темата: Конституционният съд посече реформата на Москов

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.